KOMENTAR: Dubrovniku se vraćaju zidine, a i Lukša Beritić bio bi zadovoljan

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dino Avdić/ Dubrovački dnevnik
Zakon o zidinama danas bi vrlo lako mogao biti izglasan u Saboru, ako je za pretpostaviti kako vladajući imaju većinu i prilično sličan stav o ovom pitanju.

Kako to zlobnici vrlo često vole reći, radi se o zakonu 'Lex Vlahušić' koji regulira upravljanje 'Androvim zidinama.'

No, kako to nekada nisu bile zidine Lukše Beritića, tako one danas ne mogu biti Androve zidine. Ukoliko se usvoji Zakon, one će biti zidine građana Dubrovnika, kao što su bile 1952. godine. Lukša Beritić je te godine zajedno s istomišljenicima krenuo u plemenitu akciju očuvanja dubrovačkih zidina kao najvećeg kulturnog blaga tadašnje Jugoslavije. U to se krenulo bez ikakve tendencije pojedinaca da u tadašnjem jednostranačkom sistemu očuvaju svoju poziciju i poziciju istomišljenika.

Ne treba biti povjesničar kako bi se znalo da pokojni Lukša Beritić nije financirao medije kako bi afirmativno pisali o Društvu prijatelja dubrovačke starine. Nije ni šurovao s lokalnim obrtnicima i električarima, a nije se ni skupa s predsjednikom općine okoristio nabavkom sijalica i instalacija. Lukša nije bio advokat. Nije mu to bila ni djevojka, a ni supruga. Društvo je oduvijek radilo na dobrovoljnoj osnovi, donekle javno, financijski netransparentno, koristeći se novcima od turističkih ulaznica za obilazak zidina.

Samo postojanje zidina, njihova kružna prohodnost, zasluga je Društva, a ne gradskih uprava. No, proteklih 25 godina, a i više, sama ta konstatacija je postala i više nego upitna. Andra Vlahušića 'sedma sila' napada već mjesecima iz svih oružja.

Miljenko Jergović, instruiran od strane brojnih velikih demagoga iz Dubrovnika, napisao je pamflet protiv Zakona, a Vlahušića nazvao čovjekom koji će pregaziti Dubrovnik. Nije on  jedini, pisanju PR tekstova pridružila se i nekolicina novinara EPH te su vjerojatno, kod većeg dijela svojih poklonika, bespovratno izgubili kredibilitet.

Veliki napisi još većih novina također su pisali kako je na Saborskom odboru Gvozden Flego bio suzdržan, iako to nije istina. Ali eto, u službi kontriranja Zakonu, sve prolazi nekažnjeno. Sutra je novi dan. Zakon o zidinama mogao bi biti usvojen, ali je sigurno kako to neće biti kraj trakavice, niti će oni koji se tome protive tek tako odustati od svojih namjera.

Koliko je Zakon dobar za Dubrovnik, može se zaključiti iz činjenice što je Frano Matušić protiv vraćanja zidina Gradu i svojevrsnog razvlaštenja Društva prijatelja dubrovačke starine. Tu je sve jasno. Jasno je također da ovu promjenu podržava i Dubravka Šuica, iako ona to sama neće priznati, ako baš ne mora. Jasno je, ako je Matušić protiv, da je Šuica za. No, niti jedan zakon ove Države nije savršen. Ovaj je također napisan 'na vrat, na nos,' sa željom da se Društvo razvlasti što prije i da se šteta koliko toliko smanji.

No, svakako da je i novi način upravljanja bolji nego onaj koji je na snazi danas. Nitko nikome ne odgovara, a ekipa koja vlada zidinama, na račun i u ime građana, vlada i ovim Gradom. Bilo kako bilo, sutra ili idući tjedan Zidine idu na svoju umjetnu reparaciju u Zagreb. Novim zakonom Grad upravlja zidinama. Neka Jergović govori što hoće, ovom odlukom Sabora dugoročno će biti zadovoljni i građani, a i Beritić bi bio zadovoljan.  

Popularni Članci