'Ako nemate gdje staviti šugaman, jednostavno maknite ležaljke, to je vaše pravo!'

Autor: Ivana Mijić Vulinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Svake se godine, i to posve opravdano s obzirom na uzurpaciju plaža, nametne pitanje koncesije i što to ona zapravo podrazumijeva. Na većini gradskih plaža iz godine u godinu ležaljki je sve više, sve su bliže moru. Došlo je zapravo do situacije da se do mora ne može ni proći, a kamoli staviti šugaman u njegovoj blizini. Što nije samo bezobrazno i neljudski od strane vlasnika ležaljki, odnosno koncesionara već i protuzakonito.

Piše Ivana Mijić Vulinović

Dakle, što konkretno vi možete napraviti ako dođete na Copacabanu, Vis i ostale plaže na kojima od ležaljki ne vidite žala, kamoli mora? Možete ih maknuti i fino staviti šugaman. Ležaljke smiju biti maksimalno na pola plaže. Do mora se mora moći doći. I ne samo to – prazne ležaljke bi trebale biti skupljene. Ne otkrivam vam s ovim jasno toplu vodu, to su nadležni ovog ljeta kao i svakog prethodnog već ispričali. Samo što ti nadležni, a o tome svjedoče fotografije s plaža, posao za kojeg su oni plaćeni prebacuju na građane-kupače. Čuj-vi slobodno maknite ležaljke! Vi imate pravo… Bla bla! Ma gdje ste vi da kao nadležne službe intervenirate? Gdje su inspekcije? Gdje kazne? Važno da se ugostitelje već počelo 'derat' s na desetke tisuća kuna kazne zbog par kuna viška ili manjka u blagajni! Tu se ima ljudi za po pet puta oglobit isti objekt u jednom ljetu, a odijela valjda nisu zgodna za prešetavat se po plažama pa se onda ni ne ide u kontrolu ležaljki.

Da se vratim na vas, dragi kupači, i vaša prava akonto ležaljki. Imate vi, dakle, pravo ih pomaknuti, ali pitanje je želite li se 'hvatat' s tipom koji je zadužen za ležaljke. Još ako ste vi u godinama, a on neki nadobudni nabrijani mulac. On je dobio nalog da ležaljke stavi po cijeloj plaži i skinut će mu od plaće ako tako ne bude. I sad ga vi tu prcate! I još bi mu objašnjavali zakon i svoja prava. Mogli bi za to fasovat i šaku u glavu. Ne karikiram, nego vam prepričavam situaciju kojoj sam svjedočila prošlo ljeto. To što ste vi načelno u pravu, ne znači da nećete izvuči deblji kraj u cijeloj priči. Kao gospar koji je na kraju dvije unučice morao ostaviti na plaži poznanicima jer je zbog narušavanja javnog reda i mira skupa s duplo mlađim i duplo većim čuvarem ležaljki skupljen u policijsku postaju. Bez obzira što su svi kupači govorili u prilog svemu što je ovaj dragi gospar tvrdio. Dakle da je maknuo ležaljku kako bi stavio šugaman. Pa je došao mladić i naložio mu da vrati ležaljku nazad. On je to odbio učiniti, pa mu je mladić rekao: 'Stari vrati ležaljku ili ćeš dobit po pi….!' On ni tad nije vratio ležaljku. Mladić je dobio nešto nalik slomu živaca, tresnuo je ležaljku gosparu pokraj glave, unučice su počele vrištat i gospar je skočio i povisio ton na mladića. Da obrani unučice, dignitet… Mladić je nastavio nasrtat, a gospar se branio. Netko je nazvao policajce da zaštite gospara, a gospar je završio u ćuzu.

Eto! Tako to kod nas biva. Jer lakše je strpat sve u isti koš, nego sad tu saslušavat, analizirat tko je prav, a tko kriv. Prebaci to radije nekom drugom, trećem… Ovo akonto plaža ali i sveg ostaloga.

Meni bi bilo jako drago da se svi skupa zaista izborimo za svoja prava na plažama. Kad već oni koji su plaćeni za to prespavljuju već ne znam koje ljeto za redom, a ležaljke se samo kote i kote. Nema im kraja… Da nam djeca ko siročad ne proviruju čeznutljivo iza ležaljki one žale o koje lupeta more savršene za bućkanje i igru, a rezervirane za bogate Njemice, Englezice… Da nas zbog profita sustavno ne pretvaraju u kupače, uopće građane drugog reda. Ali eto red je bio da vas upozorim što vam se može dogodit ako krenete istjerivat pravdu. Mada, nitko sretniji od mene da usprkos svemu baš to učinite!

Popularni Članci