NI VRIJEME, NI MJESTO Uznić održao predavanje novinarima, na hrđu u crkvenim redovima 'zaboravio'

Autor: Nikša Klečak
Tradicionalno druženje biskupa Mata Uzinića s novinarima održano je prije dva dana u dvorani pape Ivana Pavla II,  povodom blagdana Franja Saleškog, zaštitnika novinara i pisaca. Tom prilikom Uzinić je podsjetio na poruku pape Franja koju je napisao uz Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija.

Uzinić je parafrazirao riječi pape Franja na temu lažnih vijesti te poentirao kako je novinar čuvar vijesti i kako u vrtlogu senzacionalnih vijesti u središtu nisu brzina njenog objavljivanja i utjecaj na publiku nego osobe.

Lamentirao je Biskup Uzinić i držao predavanje okupljenim novinarima i fotografima zaboravivši na sebe i svoje kolege, presvetu Crkvu koja nas godinama drži u laži jednako kao i Dubrovačka biskupija. Naime, upravo su novinski tekstovi Nacionala proteklih tjedana pokazali kako se Crkva ne bavi samo širenjem evanđelja nego kako su još jedan poslovni subjekt kojima je interes profit.


Kako je Nacional utvrdio navedeno za Hrvatsku, tako je Dubrovački dnevnik istu stvar utvrdio za Dubrovačku biskupiju. Dok vjernici pokorno pohađaju svete mise, žive u duhu katoličke vjere, preuzvišeni Želimir Pulić je osnovao Pokoru d.o.o., a umjesto evanđelja širio nekretnine, ulagao u gradnju istih, u Biozon i sve te propale projekte koje Uzinić i dan danas sa svojim ekonomima pokušava sanirati, ali i sakriti točne i realne podatke.


Laik ili ateist bi mogao zaključiti kako je širenje vjerske nauke samo paravan za golemi profit no svi smo svjesni kako Crkva, zbog poslanja koje za cilj ima plemenite ciljeve nadahnute evanđeljem, zapravo radi dobar posao. Crkva okuplja vjernike, svojim karitativnim djelovanjem pomaže siromašno stanovništvo, ali u dosta slučajeva javnost selektivno čita samo negativne stvari koje su uglavnom izuzetak, ne i pravilo Crkve.


I u tom pravcu je biskupova poruka novinarima trebala ići. Poručiti im kako su i pozitivne vijesti - vijesti i kako će se Biskupija sa svim svojim aktivnostima više otvoriti u javnosti, putem brojnih dubrovačkih i nacionalnih medija.


Stoga je tradicionalno na dan kada se druži s novinarima, Uzinić trebao iskoristiti priliku i zahvaliti novinarima koji već godinama pa i danas otkrivaju hrđu pojedinih kolega svećenika, biskupa, ali i samog nadbiskupa Bozanića koji je godinama tolerirao trošenje milijuna eura, eura koje svake godine svi Hrvati uplaćuju iz proračuna RH.


Biskupa Uzinića je sam Bog poslao u Dubrovnik i mi smo Bogu zahvalni. Zamislite da nam je poslao Košića? No, sada kada imamo Uzinića kojeg mnogi vide na mjestu Bozanića, od njega se očekuje da jasno artikulira probleme Crkve, da kaže kako je kapitalizam uzeo maha i kao sam đavao obuzeo vodstvo i upravu koji se sve manje bave duhovnim, a sve više materijalnim poslovima.


Prekjučer nikako nije bilo ni mjesto ni vrijeme novinarima držati prodike kako trebaju raditi. U vrijeme najvećeg financijskog skandala Crkve u proteklih 27 godina, kojega su otkrili novinari, baš nije ni mjesto, a ni vrijeme.


Novinare je generalno Uzinić ove godine trebao pohvaliti za dobar rad na razini Države, ali i Dubrovnika. U Dubrovniku ima dovoljno događanja i novinari ne trebaju izmišljene i lažne vijesti. Moguća kritika novinarima,  još više vlasnicima i uredništvima, je što se mnoge stvari ne objavljuju i ne istražuju, a to je stvar uređivačke politike svakog medija ponaosob, dok je poslovanje Crkve, kako u Dubrovniku tako i u Hrvata direktno stvar javnosti jer je javnost i plaća.


Stoga bi se biskup Uzinić trebao koncentrirati malo više na Crkvu, a malo manje na medije i same novinare.

Oče Biskupe, istina će nas svih osloboditi. 

Popularni Članci