NOVI SPEKTAKL NAKON MAYWEATHERA I McGREGORA Što kažete na rukometni meč Real Madrida i Golden State Warriorsa?

Autor: Maro Marušić
Što bi da nam je dosadno?

Sjajno, sjajno, sjajno, baš sjajno, kakvom veličanstvenom šouu, dragi gledatelji, smo prisustvovali. Neka vam ni najmanje ne bude žao što ste navili svoje satove u tri ujutro, i što ćete zbog toga sutra čitav dan biti pospani i mamurni. Prisustvovali smo jedinstvenom borilačkom spektaklu, šou vrijednom milijardu milijuna dolara, i imali smo što vidjeti – boksač Floyd Mayweather dokazao je čitavoj planeti da je bolji boksač od neboksača Conora McGregora. To je otprilike isto, dragi gledatelji, kao da je vodoinstalater dokazao keramičaru da je bolji vodoinstalater od njega. Ali rezultat u ovakvom spektaklu najmanje je bitan – najvažniji je spektakl.

Kakav šou, kakav spektakl, imat ćemo što pričati unucima, dragi gledatelji. Reći ćemo im da smo bili svjedoci nečega što čovječanstvo ima prigodu rijetku vidjeti, nečega važnog, jer sve što je rijetko je važno. Ej milijardu milijuna dolara će dobiti boksač Floyd Mayweather jer je svijetu dokazao da električar ne može pobijediti keramičara u postavljanju pločica. S druge strane postavljač trbušnih pločica Conor McGregor je svejedno pobjednik – ej čovjek će dobiti milijardu milijuna dolara – jer je dokazao da on, montažer kuhinja, ne može postaviti banju.

Kakav spektakl, ljudi moji, za ovo se živi. Ovakve stvari je neopisiv gušt uzbuđeno isčekivati, raspravljati na Facebooku je li boksač bolji od keramičara, ili je borac slobodnog stila bolji u korištenju montažnih mobilnih alata, ili skraćeno MMA. Nikad nije lako naviti sat i buditi se uz njegove krikove, ali ovo je taj trenutak kada ni to nije teško.

Nadam se da je ovo samo početak, da ćemo uskoro imati slična nadmetanja, dragi gledatelji. Ako mi dopuštate u ovom trenutku ushita, predložio bih neke nove spektakle koji će zasigurno zapaliti milijarde Zemljana, a koji će opet svojim zapaljenjem omogućiti akterima spektakla milijardu milijuna dolara.

Recimo, što kažete na ideju da se organizira rukometni meč između košarkaškog Golden State Warriorsa i nogometnog Real Madrida kako bi se napokon saznalo tko je najbolja momčad koja hoda kuglom zemaljskom? Kakav bi to samo spektakularni spektakl bio – vrijedio bi milijardu milijuna dolara. Hoće li Stephen Curry zabiti sedmerac Keyloru Navasu, ili će Bale i Ronaldo odigrati cepelin s krila i iznenaditi Kevina Duranta na golu Golden State Warriorsa? Hoće li pivot Luka Modrić proći kroz noge Klayu Thompsonu i izboriti isključenje, ili se ničega neće sjećati?  Meč bi se, naravno, održao na stadionu Ptičje gnijezdo, Konjeva štala ili bilo gdje drugdje u Kini.

Kakav bi to spektakl bio, dragi gledatelji.

Bilo bi sjajno i kada bi se organizirala utrka karića između Sebastiana Vettela i Valentina Rossija kako bi se saznalo tko je uistinu najbolji vozač u povijesti Zemlje. To bi zaista bio spektakularni spektakl – recimo da se utrka takvih šampiona održi na Mount Blancu, pa da se odozgo u karićima, bez ikakve tehnologije, spuštaju Vettel i Rossi, pa da vidimo tko je bolji vozač.

Ili da teniski šampion Roger Federer odmjeri snage sa stolnoteniskim šampionom Ma Longom, primjerice u badmintonu, pa da napokon otkrijemo tko je najumjesniji čovjek s reketom.

Ako u nekom trenutku sve ovo dojadi gledateljstvu, koje preko TV prava financira ovakve spektakle, uvijek se može organizirati najveći spektakl od svih mogućih spektakla, biciklistička utrka Tour de Filipinas, gdje bi filipinski predsjednik Rodrigo Duterte uživo ubijao nadopingirane dilere na dva kotača. Na Filipinima bi se također mogla organizirati i spektakularna atletska nadmetanja gdje bi Duterte otkrivao uzima li tko doping, i potom ga gađao kopljem nasred stadiona.

Kako vidite, dragi gledatelji, mogućnosti su ogromne, samo treba malo uključiti mozak i marketing, i onda nije teško natjerati ljude da se dižu u tri ujutro kako bi jednog dana mogli pričati svojim unucima da su pratili prijenos u kojemu je Janica Kostelić pobijedila surfera Jordyja Smitha u skijanju na vodi.

Živimo u dobu interneta, društvenih mreža, ego tripa, selfija i zaista moramo misliti na nove spektakle – neće nam valjda biti dosadno u životu. Ako nas uhvati dosada mogli bismo početi razmišljati, o štojaznam, bolesnim starcima koji umiru sami u mukama, a onda smo svi, da prostite, najebali.

Ej milijardu milijuna dolara.

It's showtime!

Maro Marušić

Popularni Članci