PITANJE INTEGRITETA Kristić i Lujić trebali bi se napokon odlučiti jesu li vlast ili oporba

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Alena Hadžić
Maro Kristić se u posljednje vrijeme odvojio od HDZ-a i gradonačelnika Mata Frankovića. Dapače, u jednom trenutku ozbiljno je zaratilo priopćenjima na ovoj relaciji.

Sve je počelo reakcijom Kristića i Dolores Lujić na intenciju Rezervata Lokrum da kupi zgradu bivše Lučke kapetanije. Pozvali su oni gradonačelnika Frankovića onda da smijeni ravnatelja Grileca uz objašnjenje da se  Rezervatu ponašaju kao pijani milijarderi.

Nastavilo se to cijelom silom priopćenja o bankomatima. Tako bi Kristić i Lujić mijenjali Odluku o zakupu javnih površina  kojima bi se naplatilo korištenje površine za pristup bankomatima. HDZ-ovci su reagirali istaknuvši kako je Kristić kao član Upravnog vijeća Zaklade Blaga djela omogućio postavljanje bankomata na Stradunu, ali i kako je on pročitana knjiga. Istaknuli su tako iz HDZ-a da Kristić "ima poduzetničke aktivnosti  vezane za gradnju i građevinske parcele na kojima gradi njegova bivša tvrtka Dubrovački automobili preko BiH poduzetnika".

Na stranu sad tko je u pravu, na stranu i to ima li čak Maro Kristić interese u stopiranju kupnje zgrade Kapetanije, o čemu više možete pročitati OVDJE, zanimljivo je noovnastalu situaciju promatrati kroz prizmu političkih reperkusija.

Jer, bilo je pomalo tužno promatrati situaciju u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika. Čini se kako se nominalno oporbenim vijećnicima jednostavno ne da ili nemaju što za reći.

Pomalo je i tužno bilo promatrati kako Kristić i Lujić u Gradskom vijeću glume oporbu pod egidom  konstruktivne misli, a pritom su bili sve samo ne oporba. Primjerice, tako je i Lujić jednom prilikom Frankovića pitala "misli li se ispričati oporbenim vijećnicima koje naziva Muppet Show", a gradonačelnik joj je odgovorio protupitanjem je li ona zaista u oporbi.

Puno je previše tih primjera uz koje je bilo razvidno da ustvari Lujić i Kristić nisu oporba HDZ-ovoj većini u Gradskom vijeću. 

A i kako bi bili jer u nas stvarne koalicije nisu omeđene političkim djelovanjima, već radnim mjestima, ukratko rečeno foteljama. Tako je za Kristića izmišljeno i radno mjesto zamjenika direktora Čistoća, i to uz promjenu Statuta samog Društva, a uz to on je i u Upravnom vijeću Blagih djela...

No, danas, stvari ipak više ne bi trebale biti kao do sada. Jasno da se Kristić nije slučajno našao u situaciji u kojoj se našao, dakle da se recimo išao svidjeti građanima po pitanju bankomata (kao uostalom i većina drugih vijećnika), a da pritom nije očekivao ovakvu reakciju lokalnog HDZ-a. Jasno, da se tu radi samo o bankomatima takvo nešto i ne bi možda bilo neobično, ali ne treba zaboraviti niti priopćenje o zgradi Kapetanije, koja je po svoj prilici tu i glavna točka na kojoj je odnos pukao.

No, kad su se već našli u toj situaciji, Kristić i Lujić  imaju samo dva potencijalna izbora. Jedan je pokušati se ponovo približiti vladajućima što će donijeti kratkoročne koristi upravo kroz navedeni aspekt fotelja, ali će se tim putem iskazati i mekanost koja bi ih itekako mogla koštati na sljedećim izborima. 

Drugi put podrazumijeva modus stvarne oporbe u Gradskom vijeću, ali to pak podrazumijeva jako puno strpljenja, postavljanja pravih pitanja, ali i prije svega integriteta poput napuštanja radnog mjesta u Čistoći. 

A to je ono što do sada ipak nisu imali. Vrijeme je da se Kristić i Lujić napokon odluče jesu li vlast ili oporba.

Popularni Članci