PRAVNI SAVJETI ZA PODSTANARE Ovo morate napraviti kako biste se zaštitili od izbacivanja i ostalih problema

Autor: Ivana Mijić Vulinović
Dubrovačka pravnica za Dubrovački dnenvik otkriva kako se zaštititi od najmodavaca koji se ponašaju kako im se prohtije. 

O podstanarstvu u Dubrovniku mogli bi se doslovno romani napisati. Svako malo neka nova nevjerojatna priča o pohlepi, bahatosti, bezobrazluku. Obično svi u podstanarstvo krenu 'na povjerenje', što je zaista blasavo. Jer onda  ništa ne možete učiniti ako druga strana izigra taj usmeni dogovor.   

I zato umjesto da liječite – spriječite! Da vam ulaze u stan kad ih volja, da povisuju najamninu kako im drago, da vas izbacuju pred sezonu. Kako bi se zaštitili najprije se morate upoznati sa svojim pravima kao najmoprimca, a potom sve odraditi kako treba. Po zakonu. U najkraćim crtama opisat ću vam redoslijed kojim nećete pogriješiti.

Najprije obavezno tražite od najmodavca da sklopite ugovor o najmu stana. Bez njega nemate apsolutno nikakvih prava. I ne samo to – i jedni i drugi možete biti kažnjeni ako se ustanovi da živite 'na crno'. Kazna vam može biti i 5 tisuća kuna. Najmodavcima još više, i do 15 tisuća. Dakle od najmodavca, nakon što ste potpisali ugovor o najmu, trebate pribaviti suglasnost za prijavu prebivališta ili boravišta na adresi iznajmljenog stana. S istom se trebate otići prijaviti na MUP.

Mudrije je potpisati ugovor na određeno vrijeme nego na neodređeno. Naprosto su stvari puno jasnije, odnosno preciznije definirane u zakonu za tu varijantu.

Obavezno rate najma isplaćujte ili na račun najmodavca ili pak, ako mu dajete na ruke, tražite od njega potpisanu potvrdu da ste uplatili. Na njoj neka budu datum uplate, iznos novca i njegov potpis.

Tražite od najmodavca da se sastavi zapisnik o stanju stana u vrijeme predaje. Iz dva razloga; kako vas najmodavac naknadno ne bi optužio da ste mu slomili nešto što ste već zatekli slomljeno. Ali i da bi troškove popravka primjerice pokvarene veš mašine snosio on, a ne vi. Jer zakonski je najmodavac nužan stan i sve u njemu vam predati u ispravnom stanju.

Pojasnit ćemo još jednu bitnu stvar, česti izvor konflikata – ulasci najmodavaca u stan. Nerijetko oni sebi ostave ključ pa fino uđu kad su najmodavci na poslu eto da malo provjere je li čisto i uredno. To nipošto ne smiju. Oni smiju ući u stan kako bi prekontrolirati je li ga adekvatno koristite kao i da bi popravili što je potrebno, ali uz prethodnu najavu vama. I vi ste ti koji ih trebate primiti, a nipošto ne smiju ući sami. 

Za sastaviti ugovor o najmu ne treba vam pravnik. Imate u papirnicama za kupiti obrazac ugovora kojeg samo ispunite, potpišete i date gazdi jedan primjerak, a drugi ostavite sebi. Još jedan razlog zašto je dobro da kupite taj obrazac ugovora, a ne da sastavljate sami, je što su na njemu otiskane neke zakonske odredbe s kojima je dobro da ste upoznati kako vi tako i vaš najmodavac.

Svakako gledajte da na vrijeme plaćate najamninu, nemojte se upuštati u ikakve veće radove u stanu bez pisane suglasnosti najmodavca i pisanog dogovora o podmirenju troškova tih radova. Imajte na umu još da bez suglasnosti najmodavca ne smijete primiti u stan na razdoblje duže od mjesec dana neku treću osobu. Npr. rođaka koji dolazi odraditi ljeto u Dubrovnik u stan kojeg ste iznajmili sa ženom.

Ako kršite ugovor o najmu najmodavac vam može dati otkaz. Otkazni rok je mjesec dana, a u nekim težim slučajevima još kraći – 15 dana.


Najmodavac vam može otkazati ugovor o najmu, bez obzira na koliko ste ga rok sklopili, ako planira useljenje u stan – sebe ili pak svojih potomaka, roditelja i osoba koje uzdržava u stan u pitanju. U tom slučaju otkazni rok je 6 mjeseci.

Ako pak vi namjeravate prekinuti ugovor o najmu stana, a niste drugačije ugovorom dogovorili, morate iseljenje najaviti 3 mjeseca ranije. 

Popularni Članci