PROFIL JADRANA BARAČA Borac protiv uhljeba i nepravde koji je u Vodovodu zaposlen bez natječaja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Situacija oko nešto više od 700 kvadratnih metara zemljišta na Mihajlu u Lapadu glavna je tema u Dubrovniku posljednjih dana, a zbog cijele situacije je konkretne poteze povukao i gradonačelnik Mato Franković. Kako je kazao na nedavno održanoj konferenciji za medije, 'gradska uprava je podigla ljestvicu moralnosti' pa je cijeli slučaj poslao na prosudbu Povjerenstvu za sukob interesa, a od svih dužnosti zamjenice gradonačelnika izuzeta je Orlanda Tokić do mišljenja Povjerenstva.

Dok se na mišljenje Povjerenstva oko uloge zamjenice Tokić u cijeloj priči, koje je jedino i vjerodostojno, još uvijek čeka, oporbeni vijećnici na dnevnoj bazi šalju priopćenja u kojima, umjesto Povjerenstva, iznose svoje sudove i mišljenja ili ih iznose na društvenim mrežama. Jedan od njih je i gradski vijećnik i čelnik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač koji vrlo često rado govori o uhljebima i javnom interesu pa je i tu priliku iskoristio za istu retoriku.

ZAPOSLENIK VODOVODA O UHLJEBIMA

Zanimljivo je to s obzirom na to kako je SDP-ov Barač zaposlenik Vodovoda Dubrovnik postao 2011. godine, u vrijeme kad je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik bio Branko Negodić, sasvim indikativno, također SDP-ovac. Isto tako, na jednoj od sjednica Gradskog vijeća je i Marko Potrebica podsjetio kako je u vrijeme kad je Barač zaposlen u gradskoj tvrtki, u istoj radio i njegov otac kao pravnik, a koji je danas u mirovini.

Istina je kako je Jadran Barač završio stojarstvo u Zagrebu, baš kao i mnogi drugi, no nisu svi koji su završili strojarstvo imali tu sreću biti zaposleni na mjestu nadzornog inžinjera za strojarske radove u gradskoj tvrtki. 

Uz uhljebe, Barač voli spominjati i javne natječaje, a istih se dotaknuo upravo tijekom rasprave o predmetnom zemljištu u Lapadu. Naime, na Frankovićevo pitanje kako on može nekome pogodovati na javnom natječaju, Barač je iz klupe doviknuo – što ga niste objavili? No, prema neslužbenim informacijama, i sam Barač na svoje je radno mjesto došao bez natječaja.

IMA TVRTKU KOJA SE BAVI POSLOVIMA KAO I VODOVOD

Jadran Barač u Vodovodu obnaša funkciju nadzornog inženjera za strojarske radove. Prilikom jedne od sjednica Gradskog vijeća uputio je kritike na račun tvrtke u kojoj radi i njenog poslovanja, premda na poslovanje tvrtke utječe i on, jednako kao i svi ostali zaposlenici.

Uz posao koji ima u Vodvodu Dubrovnik, stigne raditi i još jedan. Naime, Barač je osnivač i jedini zaposlenik tvrtke Next j.d.o.o., inače tvrtke koja se bavi projektiranjem i nadzorom, istim djelatnostima kojima se bavi i Vodovod, a preko kojeg Barač dobiva plaću iz proračunskih sredstava. Ista je tvrtka, svega par mjeseci nakon što je Barač postao čelnik SDP-a, stranci uplatila velikodušnu donaciju od 300 kuna.

ŠTO JE S DOSLJEDNOŠĆU?

Barač je trenutnu gradsku vlast prozvao i zbog manjka dosljednosti i vjerodostojnosti, no kad se nekoga proziva, onda je potrebno biti vjerodostojan i dosljedan u istome. Govoriti o natječajima, a biti zaposlen bez natječaja ili govoriti o uhljebima, a biti zaposlen u gradskoj tvrtki u trenutku kad je na čelu iste osoba koja pripada političkoj opciji koju danas vodiš na lokalnoj razini nužno povlači pitanje o dosljednosti. No, isto pitanje se moglo povući već prilikom Baračevih prvih ozbiljnijih političkih koraka. 

Naime, dubrovački SDP je bio dio gradske vlasti, bio je njen sukreator, ali se u posljednjim trenucima, za vrijeme pada Andra Vlahušića, od nje pokušao oprati. Bez obzira što je SDP bio u koaliciji s HNS-om i što je njihova članica stranke kao takva obnašala dužnost zamjenice gradonačelnika, upravo je Barač, kao kandidat za zamjenika gradonačelnika, bio taj koji je na završnom skupu sa Straduna povikao kako 'nikada više neće dopustiti da osuđeni kriminalac vodi Grad', ne odgovorivši zašto je to SDP, kao dio vladajuće garniture, dopuštao godinama i zašto im tada 'osuđeni kriminalac' nije smetao. Vjerodostojno i dosljedno?

Popularni Članci