PUNO BABA, KILAVA STRANKA Ovo su kandidati koji se bore za predsjednika dubrovačkog SDP-a

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Goran Mratinović
Ljeto i godišnji odmori političarima tradicionalno počinju krajem srpnja, a budući da i onako preko godine odmaraju, zapravo se ništa ne mijenja i svi zajedno možemo biti sigurni kako se ništa pokvariti neće. Spori vlakovi će i dalje prometovati, zrakoplovi će voziti, liječnici liječiti, vatrogasci gasiti, poštari nositi poštu.

Jedino umirući dubrovački SDP nije na godišnjem. On je na dugotrajnom bolovanju, s čekanjem komisije koja će utvrditi invaliditet i nemogućnost postojanja.

Iako dubrovačka podružnica SDP-a obara rekorde lošim izbornim rezultatima i koketiranjem s desnicom, taj SDP-ov OOUR jedino ne muči muke s pronalaskom kandidata za predsjednika. Baš onako kako je na nacionalnoj razini bilo hrpa ambicioznih kandidata, tako se i ovdje pronašlo više ambicioznih, može se reći i mladih ljudi.

Doživjevši brutalan poraz na svibanjskim izborima ove godine, Mladen Gojun, Šimac-Bonačić i stara garda lokalnog ogranka se više ne želi sramotiti i tražiti povjerenje pred svojim članstvom pa su brojni od njih odlučili potražiti svoje 'nasljednike' koji bi uz njihovo mentorstvo nastavili (ne) voditi SDP.

Za početak, nacionalno vodstvo, tajnik stranke Zvane Brumnić i predsjednik Davor Bernardić su se, kako neslužbeno doznajemo, odlučili za Božidara Memeda, aktualnog predsjednika uprave Luke Dubrovnik d.d.

Memed je stranačkim rukovodiocima postao interesantan zbog otpora tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću, kada su on i SDP-ov Niko Šalja tužili Vladu zbog koncesije za Marinu u Gružu. Da navedena činjenica 'pije vodu', ide u prilog i to što je stranačkom rukovodstvu prvi odabir bio upravo Niko Šalja, i kao povjerenik umalo raspuštene organizacije, a kasnije i predsjednik.

Šalja, koji je prije par godina uplovio u morske vode ACI marina za južni Jadran, nije baš bio zainteresiran za navedenu funkciju, a posebno nakon činjenice da je postao i vršitelj dužnosti direktora ACI marine u Komolcu.

I Memed i Šalja su za središnjicu odlični kandidati jer se to poklapa s politikom Davora Bernardića o ukidanju svih kadrova Zorana Milanovića iz lokalnih organizacija, ali i šire. Memed je, nakon odlaska Olge Muratti i dolaske Mladena Gojuna na čelo stranke, bio marginaliziran. To ga i nije strašno pogodilo jer je i dalje nastavio raditi u tvrtki kojoj je suvlasnik Grad Dubrovnik, unatoč odluci da se izlazi iz koalicije s HNS-om što je bio put prema propasti dubrovačkog SDP-a.

Nasljednica Mladena Gojuna, da se njega pita, bila bi Dragana Đurić, za koju u stranci tvrde da i nije pretjerano zainteresirana i to zbog obiteljskih obveza. 'Mala Olga', kako joj tepaju stranačke kolege, je od 2014. godine bila predsjednica Foruma mladih dubrovačkog SDP-a, a da funkcija nosi i posao dokazao je i oglas Područnog ureda za zaštitu i spašavanje koji je internim natječajem tražio dvije osobe za rad. Slučajnim odabirom na to mjesto je došla i Dragana Đurić koja je u tu instituciju došla iz Muškog đačkog doma u Dubrovniku.

Sam Roni Mladinić za kojeg se špekulira kako bi se mogao kandidirati je dubrovačkoj javnosti nepoznat. Taj četrdesetogodišnji SDP-ovac je imao svojih pet minuta kada je nominiran za kandidata za zamjenika gradonačelnice. Anegdota koja se vezuje za njega je i ta da ga je predložila bivša supruga, također članica SDP-a i bivša ravnateljica Lučke uprave Ploče, Deša Rathmann. Je li ga predložila iz ljubavi ili osvete, ne zna se.

Mladinić se prije pet godina također kandidirao za mjesto ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik. Njegov rođak Orsat Miljenić, tadašnji ministar, je, navodno, lobirao za njega, a tada su za brojne kandidate lobirali brojni uglednici, od tadašnjeg predsjednika Iva Josipovića, Miranda Mrsića i brojnih drugih SDP-ovaca. Tada je pobijedila struja tadašnje predsjednice Olge Muratti koja je na mjesto ravnatelja dovela Antuna Asića.

I za kraj, Anita Bonačić – Obradović. Od stranačkog članstva se može doznati kako se i ona premišlja o kandidaturi. Oni koji se slažu s tom odlukom kažu kako njen angažman dolazi prekasno i kako je vodstvo u Dubrovniku, umjesto da se premišlja oko kandidature za gradonačelnika između njene majke Tatjane i Mladena Gojuna, trebalo kandidirati upravo nju. Anita Bonačić Obradović je stomatologinja i dugogodišnja članica SDP-a.

Sami izbori za predsjednika ili predsjednicu bi trebali biti održani na jesen, a sigurno je kako će do tada biti iskristalizirani favoriti za ovu vruću stolicu. Budućeg predsjednika čekaju brojni izazovi kako bi se nekada relevantna stranka u Dubrovniku vratila bar blizu tome da bude konstruktivna oporba.

Popularni Članci