RAZVOD I PRIVREMENE MJERE Ovo su prvi koraci koje treba poduzeti

Autor: Ivana Mijić Vulinović
''O razvodu sam se zadnje vrijeme dosta i previše napričala da sam sama sebi dosadila. Ipak, jedan detalj čini mi se ipak da je u cijeloj toj razvodnoj priči zanemaren, a malo je reći da je važan. I zato ću ovu kolumnu posvetiti privremenim mjerama prije ili tijekom brakorazvodnog postupka,' piše Ivana Mijić Vulinović. 

Primjećujem da gotovo nitko, osim onih koji se time bave, dakle pravnika, odvjetnika, sudaca… ne zna uopće za ovaj institut. O čemu se radi? Kad se pokrene razvod u pravilu žene ostanu ili odu živjeti s djetetom ili djecom. Bivši partneri u pravilu, u najmanju ruku, nisu baš u najboljim odnosima. Zamjeranja, ljutnje, međusobne optužbe… sve je to gotovo pa neizostavan razvodni folklor u kojem najdeblji kraj izvuku djeca. Na žalost, ali je tako. Povrijeđeni ostavljeni partneri u svojoj nemoći nerijetko pribjegavaju jedinom preostalom sredstvu osvete, kažnjavanja.

Muškarcima je to novac za uzdržavanje djeteta kojeg uskraćuju, a ženama manipulacija djecom na način da očeve ograničavaju u provođenju vremena s njima. Čitam po medijima, po facebooku… članke i objave žena koje kukaju kako nemaju s čime uzdržavati dijete. Čak se za njih organiziraju humanitarne akcije prikupljanja hrane, pelena i novčanih donacija, što je svakako hvale vrijedno.

Žale se i očevi kako nisu vidjeli svoje vlastito dijete po dva, tri, pet mjeseci. I one i oni misle kako im nema druge nego čekati da sud donese presudu o razvodu i u njoj izregulira navedeno. Što nema veze sa stvarnim stanjem stvari, odnosno onim na što ih ovlašćuje naš Obiteljski zakon. A ovlašćuje ih na podnošenje zahtjeva za izricanjem privremene mjere. Njome sud po kratkom postupku odlučuje s kim će dijete stanovati i kako će ostvarivati osobne odnose s drugim roditeljem, kao i koliki iznos za uzdržavanje djeteta taj roditelj s kojim dijete ne živi treba davati. Privremena mjera, jasno, vrijedi do sudske presude. Druga strana može se žaliti, ali žalba ne odgađa provedbu privremene mjere. 

Bitno je također znati da ukoliko roditelj koji ne stanuje s djetetom ne ispunjava svoju obvezu uzdržavanja, čak ni temeljem donesene privremene mjere, druga strana za dijete može potraživati privremeno uzdržavanje koje se isplaćuje iz sredstava državnog proračuna. Radi se o vrlo malom iznosu, nekih 500-tinjak kuna, ali bolje išta nego ništa. A dug druge strane za to vrijeme raste. I kad-tad će se naplatiti. Jasno ako se adekvatno potražuje.

Izricanje privremene mjere možete zatražiti čak i prije pokretanja samog razvoda, ali u tom slučaju razvod morate pokrenuti kroz tri mjeseca. U suprotnom sud će donesenu privremenu mjeru ukinuti. Za donošenje privremene mjere nadležan je isti sud kao i za razvod, a to je u pravilu onaj na području vašeg zadnjeg zajedničkog prebivališta ili boravišta.

Još jedna bitna stvar – druga strana može uložiti žalbu, ali ona ne odgađa stupanje na snagu, odnosno provedbu privremene mjere.

E sad – nema kraja ljudskoj domišljatosti kad je pokreće poriv za napakostiti! Tako nemali broj muškaraca čak radi na crno da im se ne bi imalo što skinuti s računa. Žene nimalo ne zaostaju, pa izmišljaju bolesti, balete, košarke baš u vrijeme kad je tata trebao biti s djetetom. Ako ste u takvoj situaciji nemam vam što drugo poručiti osim – dao vam dragi Bog strpljenja prije svega! Uz to dosljednosti i mudrosti da korak po korak dovedete stvari u red. Prvi korak svakako je zahtjev za privremenom mjerom. O drugima – nekom drugom prilikom…

Ostali osvrti autorice: 

- IMAMO HRVATSKU, NE ZNAMO KOLIKA JE Već 15 godina u naše teritorijalno more ne smije uploviti naš brod

- KROZ PRIZMU ZAKONA Nitko ne želi biti nesretni Josef K.!

Popularni Članci