SKANDALOZNI MARKOVIĆ Velika konkurencija za TOP 5 glupih izjava Hrastovog vijećnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Postoje neki pojmovi o kojima bi baš svi, uključujući djecu nižih razreda osnovne škole, trebali znati osnove. Jedan od njih je demokracija. Najmanje loš politički sustav u kojem živimo. 

S bezbroj mana, ali i dalje bolji od bilo kakvog totalitarnog. Osnove o demokraciji znaju mala djeca, ali ne i dubrovački gradski vijećnik, ujedno predsjednik lokalne podružnice zastrašujuće stranke Hrast Krešimir Marković.

On je u dubrovačkom Gradskom vijeću u ime Hrasta, kao dio vladajuće koalicije s HDZ-om. Ovog političara posljednjih godina prate nevjerojatne izjave, često toliko glupe da bi bilo zaista teško napraviti listu TOP 5 gluposti Krešimira Markovića, jer bi konkurencija bila velika, a slijedom toga teško i zaključiti što je najgluplje što je rekao o brojnim temama. Marković se, čini se, s glupim izjavama natječe i sam sa sobom, a ima i simptome bipolarnog poremećaja.

'DEMOKRACIJA JE ENGLESKA IZMIŠLJOTINA' (2018.)

'Demokracija je jedna engleska izmišljotina koja ništa ne znači,' zagrmio je Marković prošle godine s prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Splitu te šokirao mnoge. Zastrašujuć je to stav za nekoga tko je u politici, gotov zastrašujuć koliko i činjenica da je takva stranka ponekad, doduše uz pomoć koalicijskih partnera, ikakav faktor u vlasti jedne demokratske države koja želi biti dio civiliziranog svijeta. Bijesan je tada u svojoj izjavi Marković bio prema Plenkoviću, izražavao zgražanje nad navodnim terorom manjine nad većinom u već poznatim nebulozama koje ovakvi imaju protiv dokumenta kojemu je cilj suzbiti nasilje u obitelji.

Taj njihov nadrealni strah od nekakve rodne ideologije koju samo oni vide, jer su je oni sami i izmsilili poprima patološke simptome. Zna se koji liječnici pomažu onda kada čovjek vidi nešto što ne postoji, kao što u dokumentu Istanbulska konvencija ne postoji nikakav, ni u promilima, dio bilo kakve ideologije, osim one da se kao društvo nenasilja razvijamo u smjeru u kojemu bi život trebao biti bolji i sigurniji za svih.

'KRŠĆANI SU IZMISLILI DEMOKRACIJU' (2019.)

'Demokraciju su izmislili kršćani,' zagrmio je Marković jučer s govornice Gradskog vijeća, tek godinu dana nakon što je ustvrdio kako je 'demokracija engleska izmišljotina koja ne znači ništa'. Pa dobro, Markoviću, je li vama dobro?! Jesu li demokraciju izmislili kršćani ili Englezi? Je li demokracija nešto bitno ili nebitno? Jesu li kršćani u čije ime redovno naglašavate da progovarate za ili protiv demokracije? Koji je Marković pravi Marković? Onaj u Splitu što prosvjeduje i demokracija mu je izmišljotina ili onaj na Gradskom vijeću kojemu je demokracija ponos kršćana koji su je izmislili? Bipolarni poremaćaj?!

Svjetlo na kraju tunela šokiranim promatračima ove rasprave bio je vijećnik Ivan Jelčić, koji je ispravio netočni navod. 'Demokracija vam je nastala u antičkoj Grčkoj, puno prije nego su izmislili kršćanstvo', brutalno mu je spustio Jelčić, koji mu nije ostao dužan pojasniti ni ostale nebuloze koje je tom prilikom izrekao. Marković bi naime cenzurirao dubrovačku kulturu. On ne bi da se igraju predstave koje vrijeđaju 'hrvatske svetinje', moral kršćana ili koje ismijavaju branitelje, koji su 'jedini zaslužni što Hrvati imaju državu.' Tu mu nije ostao dužan vijećnik Nikša Selmani, inače povjesničar, koji mu je naglasio kako nije samo u Domovinskom ratu izborena hrvatska državnost, nego generacijama prije, iako se nekom to ne sviđa, kako je rekao. Baš kao i Jelčić, stao je na stanu obrane kulture od cenzora, objasnivši kako je kultura uvijek izazov i kako bi netko volio pogledati neku predstavu, a koju Marković ne bi mogao pogledati do kraja jer ga vrijeđa. Nitko nema pravo cenzurirati.

'Za mene je ravnopravnost spolova Knjiga postanka'

 Marković je već imao slične ispade na Gradskom vijeću. Jedan od njih bio je kad se raspravljalo o Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Za njega je to bila 'mala Istanbulska konvencija', a kako je rekao, dokument po kojem se on ravna po pitanju ravnopravnosti spolova je Knjiga postanka. U Splitu je na sličan način šokirao tako što je uz demokraciju kao englesku izmišljotinu postavio pitanje što je sa zaštitom prava muškaraca i vjernika, bijesan što se spominje samo nasilje nad ženama.

Stavove vijećnika Markovića ismijavaju ponekad i sami HDZ-ovci, kao što je  to jučer bilo na Gradskom vijeću kad je gradonačelnik Franković Markoviću uputio, iako kroz smijeh, vrlo jasnu poruku. I ptice na grani znaju što bi Hrastovci radili homoseksulanim osobama. Ništa im nije bitno kod takvih ljudi. Ni stručnost, ni moral, ni poštenje, ni kvalificiranost, ni sposobnost, ni marljivost, ni uspješnost, ni to što su Hrvati, ni što su katolici... To za njih nisu ljudi u skladu s Knjigom postanka i kršćanskim vrijednostima, vjerojatno bi takve najradije palili na lomači, iako to nikad neće javno priznati, kao što bi im se ruka osušila da je dignu ikad i igdje za takve, unatoč svemu pozitivnom što to može donijeti.

Bolesna želja za kontrolom kulture i obrazovanja

Hrastovci i njihovi stavovi su sramota za civilizirani svijet, skandalozna stranka koja se šlepa po desnici, zahvaljujući nedostatku sigurnosti HDZ-a da zna da može i bez njih. Marković nikome nije potreban u Gradskom vijeću, kao što podrška te minorne i mizerne stranke nije bila nikakva prevaga u izbornim rezultatima. HDZ suvereno vodi Grad i bez njih, a slijedom vjerojatno koalicijskih dogovora, ovi skandalozni pak imaju jedno vijećničko mjesto, ali i jedno pročelničko.

Neizmjerno je sretan Dubrovnik što je na toj poziciji igrom slučaja vrhunski čovjek i stručnjak, koji iako je član stranke Hrast, nikad u javnom prostoru nije izrekao ovakve nebuloze, kako to redovno radi Marković.  Hrastovci uvijek bacaju oko na kulturu, obrazovanje i sve te domene u kojima misle kako bi mogli doći u poziciju mijenjati povijest, spriječiti budućnost i cenzurirati opasne misli koje prijete opstanku njihovog utjecaja. Tako su i u Dubrovniku tražili Upravni odjel za obrazovanje, ali eto igrom slučaja poslali na to mjesto fantastičnog čovjeka, za kojega je teško i vjerovati da je dio ove skandalozne stranke.

Svijet različitosti i Hrast u njemu

Niti su svi Hrastovci skandalozni, niti bi se ruka osušila nekom Hrastovcu da je digne za podršku homoseksulanoj osobi. Svijet je naprosto jedno veliko more različitosti. U kojem baš nitko nije isti i u kojem baš za svih ima mjesta. I za one koji bi utrli trag svakoj različitosti, nimalo svjesni kako samim tim činom toliko negiraju tog Boga i kršćanstvo kojih su im puna usta. I za one koji poštuju različitosti, i one koje različitost od većine žive. Tko zna za koga će Marković sljedeće tvrditi da je izmislio demokraciju i što će sljedeće tvrditi da treba zabraniti i cenzurirati u kulturi i životu. No, što god da opet provali, kome god da uskrati glas, koga god da pokuša cenzurirati, uvijek će to biti pucanj u prazno. Nema više lomača. Nema više zapaljenih i zabranjenih knjiga. Ne mogu spriječiti ono što nosi budućnost, što nose demokracija i kultura. Svijet ide dalje, zemlja se vrti, jer nije ravna ploča. A neki će u toj vrtnji i dalje ostati tek mizerna stranka koja se šlepa uz HDZ, sve dok ovi ne skontaju kako im ovakvi skandalozni zapravo ne trebaju te da im njihove glupe izjave i potezi samo štete.

lk

Popularni Članci