SMIJETE LI SNIMITI POLITIČARA KOJI UGOVARA MITO? Je li fotografiranje na Stradunu, na prozoru zabranjeno ili ne?

Autor: Ivana Mijić Vulinović
U današnje vrijeme lažnih profila, Youtubea i ostalih beskonačnih mogućnosti koje Internet pruža svima koji žele nešto tajno učiniti javnim, iz ovih li onih razloga, čini se gotovo pa suvišnim pričati što se smije a što ne. Ipak…

Bez obzira što su mnogi koji su neovlašteno pribavljene snimke razno-raznih sadržaja, od političkih do pornografskih, nekažnjeno plasirali u javnost, ima i onih koji su za takva nedjela skupo platili. A platili su ako se moglo utvrditi tko su oni. I jasno ako su protiv njih bile podnesene odgovarajuće prijave, odnosno tužbe.

Vjerujem da vam nije zgorega znati što u pogledu navedenoga smijete, a što ne. Jednako kao i što drugi u odnosu na vas smiju, odnosno ne smiju. Jeste li se ikada pitali smije li vas netko s ulice fotografirati npr. dok se presvlačite u sobi, a niste baš najbolje navukli zavjese? Ili pak smije li vas fotograf bez vaše dozvole slikati dok šećete Stradunom, Uvalom? Ili biste li npr. smjeli snimiti nekog političara kako stol do vas dogovara mito s nekim npr. poduzetnikom za neku npr. koncesiju?

Evo što kaže zakon i to Kazneni! Možda ćete iznenaditi kolike su kazne.

Čak 3 godine zatvora može dobiti onaj tko neovlašteno zvučno snimi nejavno izgovorene riječi drugoga ili tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje nejavno izgovorene riječi drugoga koje mu nisu namijenjene. Ista je kazna propisana za onoga tko ove snimke uporabi, odnosno učini ih dostupnima javnosti.

Za službene osobe, uključujući policajce, propisana je još veća kazna – do 5 godina zatvora.

Za neovlašteno slikovno snimanje osobe koja se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda, kao i iznošenje takve snimke u javnost, propisana je manja kazna – do jedne godine zatvora.  Također, kazna je veća ako je to napravila službena osoba – do 3 godine zatvora.

Snimke i naprave se, jasno, oduzimaju.

Dakle, ne smije vas nitko slikati i snimati dok se u svom stanu prešetavate, kuhate, presvlačite. Isto tako načelno nitko vas ne smije snimati sa susjednoga stola. Niti vi smijete snimati razgovor koji igrom slučaja ili namjerno prisluškujete. Koliko god smatrali da je zanimljiv. Osim, ako je u javnom interesu. Ili pak nekom drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe. Što to znači?

Da bez obzira koliko javnost možda zanimalo je li Severina ponovo u blaženom stanju ili se samo malo napuhala, neovlaštena snimka njenog intimnog razgovora u kojem ona to otkriva je kažnjiva. Jer to nije u javnom interesu. Međutim, za neovlaštenu snimku političara koji pristaje na mito itekako je u interesu javnosti i za njezino pribavljanje i objavljivanje nećete biti kažnjeni.

Sviđalo se to vama ili ne dok šećete Stradunom ili Uvalom fotografi vas mogu slikati i portali objaviti jer oni praktički fotografiraju javnu površinu na kojoj ste se vi eto igrom slučaja zatekli.

Po pitanju fotografiranja i objavljivanja snimki djece stvari su pak nešto delikatnije. Načelno se smije snimiti djecu kako se igraju u parku ili na ulici, ali npr. snimka curice na toboganu u haljinici može biti neprimjerena, stoga i kažnjiva. Jer djeca uživaju posebnu zaštitu i to prema brojnim propisima, mada se ta zaštita u praksi na žalost dosljedno ne provodi.

Popularni Članci