Umro je Nebojša Glogovac, a mi smo se prisjetili sramotne hajke oko njegovog nikad realiziranog dolaska na Dubrovačke ljetne igre

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Boris Scitar/Grgo Jelavić/PIXSELL
U petak je umro jedan od najtalentiranijih i najpopularnijih glumaca ovih prostora Nebojša Glogovac.

Vijest o smrti poznatog srpskog glumca rodom iz Trebinja mnoge je rastužila. U 48 godini, nakon teške bolesti, preminuo je čovjek koji je svojim ulogama obilježio brojne filmove, kazališne predstave i televizijske serije. U jednom od najgledanijih hrvatskih filmova 2016. godine, Ustav Republike Hrvatske, Rajka Grlića, Glogovac je tumačio glavnu ulogu u umirovljenog profesora, koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit.

Njegove kolege i prijatelji ovih dana, biranim riječima prepunim emocija, prisjećaju se značaja u vidu uloga koje će nastaviti živjeti i poslije njega. Iznimno talentiran, kako se prisjećaju mnogi te navode da je bila "poezija surađivati s njim" jer su "život i gluma izlazili iz njegove ljudskosti", samo su neki od komentara.

No, kako je smrt često prilika da se govori sve najbolje o pokojniku, ne treba zaboraviti aferu koja veže Nebojšu Glogovca i Dubrovačke ljetne igre.

Naime, 2015. godine redatelja predstave 'Dubrovačka trilogija' Staša Zurovac zamislio je kako bi bilo dobro Glogovcu dodijeliti ulogu Điva. Pomoćnici za dramu Igara Mani Gotovac to se tada učinilo izvrsnom idejom koja se na kraju ipak nikad nije realizirala. Na sam spomen imena glumca koji dolazi iz Srbije pokrenula se ekstremno politički motivirana hajka jer eto Glogovac je glumio Dražu Mihajlovića u seriji 'Ravna gora'. Hajku je predvodio neki Siniša Ružić za kojega kad se ugugla piše da je glumac te da je bio izborni kandidat stranke Most.

Nesklon konfliktima kakav je bio, Nebojša Glogovac, a kako su ga u ostalom i prijatelji opisivali "miran, mudar i krajnje jednostavan tip", nije se uopće prepucavao putem medija oko dolaska u Dubrovnik. Vodstvo Igara na kraju se opravdavalo kako je "nemoguće usuglasiti glumčeve i njihove termine zbog brojnih obveza".

Kasnije kada su ga upitali za mišljenje oko cijele afere kazao je kako "odrednica za biranje uloge glumcu ne bi trebalo biti to je li netko dobar ili loš po opće uvriježenom mišljenju, odnosno onom što misli jedna, druga ili treća stana". Njemu je, kao i drugim glumačkim velikanima, bio najbitniji lik i njegova biografija.

"Povijest i ono što se dešavalo, ono što je preskočeno ili nije zapisano - to su stvari koje kroz vrijeme podliježu promjenama. Povijest pišu pobjednici. Za mene kao glumca važno je samo da je to zanimljiv lik. Igrao bih i najcrnje zločince i najveće humaniste ako su mi dovoljno zanimljivi", kazao je u Novom listu te dodao kako bi glumio i Antu Gotovinu.

Eto, i ovaj primjer oko gostovanja na Dubrovačkim ljetnim igrama jasno pokazuje koliko je moguće zastraniti kad nečije igranje uloge, što je uostalom glumčev posao, postane poligon za nacionalističko ludilo. Šteta samo što Nebojša Glogovac ulogu na Igrama uistinu nije i ostvario.

Popularni Članci