UTIJAVANJE NA HLADNO Ono najljepše je pred nama, budimo jedni s drugima i zaboravimo Google u ovim danima

Autor: Vjera Šuman
U nastavku pročitajte novu kolumnu Vjere Šuman.

Teško je odlučiti je li 2017. bila dobra, loša ili je samo prošla kroz naše živote, ni bolja ni gora nego druge. Naravno, ne mislim na osobne živote jer tu nam je, kako kome, od radosti preko tuge do dosadne prosječnosti. Kako Tere pjeva „puno je vremena prošlo a mi smo za istim stolom, netko je sa svojom srećom a netko je sa svojim bolom“. Taj osobni dio trebao bi biti najvažniji. Dida Ante eto gleda nogomet na TV i to je njemu najvažnija radost.


Ako je suditi po statistikama koje je izbacio Google, većini Hrvata to nije tako. Google zna da su Nijemci najviše u protekloj godini guglali nogometni klub Bayern, Premier ligu i odma' poslije toga Barcu pa Milan. Sve u svemu, u deset prvih su nogometni klubovi, Premier liga i Wimbledon. Talijani slično, samo što je prvi Milan pa onda Barca pa redom drugi domaći i europski klubovi. Belgijanci isto tako. Turci isto. Francuzi i Španjolci prvo svoje pa Premier liga pa ostali klubovi. Ne razlikuje se tu niti jedna europska zemlja. Samo su Hrvati sasvim drugačije postavili prioritete. U nas je, u 2017., najguglaniji DIP. Dobro ste pročitali. Državno izborno povjerenstvo?! Istina, imali smo preko nekoliko izbora, ali imali su i drugi, a samo su prestravljeni Hrvati drhtavim prstima tipkali DIP, DIP, jesu li naši pobijedili? S kojom gol razlikom, uvjerljivom ili u sudačkoj nadoknadi? Samo neka pobijede naši. Da nam ne dođu partizani ili ustaše, da ne moraju neki opet u šumu, a neki, ne daj Bože, opet bježat u emigraciju.
Neka mali ode u Njemačku ili Irsku, neka nema plaće, nek' su male mirovine, neka nam ovrha i blokada računa, samo nek' pobijede naši. Svi znamo da je to najvažnije životno pitanje, da su naši na vlasti. Hoćemo li gledati i slušati Plenkija ili Bernardića, Mata ili Dujmovića. Hoće li nam psihijatar Božo patetičnim glasom objašnjavati da ga ne razumijemo, a on uvijek govori pravo.
Dobro je onaj brkati opalio Vučića, to, tako treba. Neće nama Vučić određivati hoće li nam se Maro uvaliti u Čistoću! Kaže baba "Đivo, iznesi škovacu", a Đivo će ,“Mučaj babo, dok ne bude Maro nećemo iznosit“. Onda baba natoči vodu iz špine pa kaže kako je mutna, a Đivo će – „Mučaj babo, ništa ti ne znaš, i prije je bila mutna.“
Važnije od vode i škovace je znati koji su saborski bezveznjaci izvrijeđali druge saborske bezveznjake. Nema tu kompromisa, to je ,ili-ili; mi ili oni. Trt mrt, život il smrt. Ko bi doli, sad je još gori. Lako je Nijemcima, Merkelica ili novi premijer, baš ih briga. Francuzi isto, fućka im se za mladog premijera. Španjolce snervaju Katalonski secesionisti, ali najvažnije je ipak hoće li prvak biti Barca ili kraljevski Real.
Što je tim nacijama, nogomet im je važniji od izbornih rezultata. Nije ni čudo što s takvom Europom stalno imamo problema. Ti smantrani Europljani ne znaju odrediti prioritete. Mi znamo i zato nam je tako kako nam je. Najvažnije nam je da su naši na vlasti i da spriječimo sva ulaganja mrskih nam stranaca. Tko će koga u nogometu, to je sporedno.
Naše Gradsko Vijeće izglasalo je Proračun uz malo buke i neslaganja, ali bez značaja jer Mato ima stabilnu većinu. Stoga su istupi Predsjednika Vijeća ne samo nepristojni, nego i potpuno divlji. Na prvim sjednicama Vijeća činilo se da će se Potrebica ponašati kao gospar. Ipak nije izdržao.
Dubrovčanima nije nitko ukrao advent od čega su neki strahovali, samo su malo ispreturane lopte, meda i kućice jer, ne d'o Bog da bude isto kako je bilo. Dobro je što je oživjela Gundulićeva poljana, ali smanjenje kućica na Stradunu nije polučilo ništa ni ljepše ni bolje, samo je smanjilo broj ljudi koji su lani u većem broju dolazili i uživali u tom, najljepšem na svijetu, dnevnom boravku Grada. Šteta.
Ipak, ono najljepše je pred nama. Imajte se lijepo i hvala Bogu barem u ovim danima budimo jedni s drugima i zaboravite Google. Koga briga za DIP pa čak i za nogomet, kad smo sa svojim najdražima. I budimo. Nazdravlje vam Badnji dan i Sretan Božić! Eto vas.

Popularni Članci