VRHUNAC IZBORA U DUBROVNIKU! Maro i Ljubo shvatili da su tata i sestra

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: DD
Taj spektakularni obrat potpuno istovjetan onom kada baba sjedi u fotelji i jedva čeka iduću epizodu španjolske serije u kojoj Rodrigo dozna kako je sam sebi majka

Jučer se dogodilo nešto spektakularno. Nakon vrlo dosadne predizborne kombinatorike, u kojoj svi čekaju jedno te isto, međutim s drugačijim željama ishoda, dogodila se višestruka kandidatura za lokalne izbore. I to kakva kandidatura!

Dok Hrvatska čeka suce Vrhovnog suda, odnosno Državno izborno povjerenstvo i raspisivanje izbora, Dubrovnik čeka odluku Ustavnog suda u kojem će se znati hoće li se dosadašnji gradonačelnik moći kandidirati za novi četverogodišnji mandat. To čekaju doslovno svi. I oni koji bi za njega glasovali, kao i oni koji mole Boga da se ne može kandidirati te oni koji su toliko hrabri da svoj izlazak na izbore temelje ovisno o tome ima li u izbornoj utrci Vlahušića ili ne.

Kako se vrijeme prljave kampanje bliži, a proljeće je stiglo, tako je idealno vrijeme da neke vrste zmija i guštera izađu ispod kamena i da se predstave.

Tako je jučer izveden dosad neviđen salto mortale. Naime, takozvani Srđevci ili Lista birača Mara Kristića su deklarativno odlučili kako će se od sada zvati Lista birača Ljubomira Nikolića, ali i naglasili kako se, eto, nisu posvađali s Kristićem nego kako je riječ u poštivanju rotacije pa da se tako nakon Igora i Mara, sada našao Nikolić na redu.

Maro je, prema Ljubovim riječima, bio jedini glas iz Dubrovnika u Saboru. On je napravio neke stvari što nitko nije prije njega. Jest, kukavički je zajedno sa svojim kukavicama iz Mosta progurao Zakon lex Vlahušić te svoje protivnike nazvao papcima, a prije toga prijetio kako će im suditi ulica. Drugim riječima, njihov predstavnik je sve ono što Srđevci nisu. Kristić je za razliku od njih 'čovjek sa stotinu iskaznica političkih stranaka', županijski uhljeb i čovjek upitnih moralnih vrijednosti koji se izdaje na osobu neupitnih moralnih vrijednosti. 

I sve bi to bilo logično da s listom ne ide i Most takozvanih nezavisnih lista i da Maro Kristić neće biti nositelj. Baš suprotno.

Stranka Most kojoj je Srđ bio strateški partner u dva izborna parlamentarna ciklusa sada je odlučio ići samostalno i bez pripadnika Srđa skrojiti svoju listu.

Takva odluka je zaista logična jer je i do sada bilo dosta neprirodno da Igor Miošić dijeli stavove s Božom Petrovom ili Marom Kristićem oko one elementarne politike, svjetonazora pa i svega ostaloga. Teško je povjerovati i kako Ljubo Nikolić i Nikola Grmoja dijele iste svjetonazore, no budući da je politika u Dubrovniku i u Hrvatskoj prljava, bilo je jasno kako je 'suradnja' Mosta i Srđa zapravo kohabitacija i nužno zlo u ostvarenju pozitivnih rezultata.

I onda je jučer došlo priopćenje u kojem Srđ zahvaljuje svom bivšem nositelju liste Kristiću te pozdravlja novog, Ljuba. Razilaze se, nije išlo. može se protumačiti svaki naprasni razvod, ali onda u jednom trenutku, nekoliko trenutaka nakon spomenutog priopćenja, zagrmi iz neba i u redakcijske sandučiće elektronske pošte dođe spasonosno priopćenje u kojem Most najavljuje svoju kandidaturu, a onda nešto kasnije Nikolić kaže kako se ništa strašno nije dogodilo te kako će podržati Kristića kao gradonačelnika. Ali, eto, bit će dvije liste. Taj spektakularni obrat potpuno je istovjetan onom kada baba sjedi u fotelji i jedva čeka iduću epizodu španjolske serije u kojoj Rodrigo dozna kako je sam sebi majka.

Nekako je ljudski imati mogućnost birati na jednoj listi Igora Miošića, a na drugoj Mara Kristića. Vjerujte, Igor, kakav je - takav je, voljeli njegov osebujan karakter ili ne, ali nije politički konvertit, svoje stavove zastupa energično i anarhistički i nije ono što se u politici zove suncokret. To što je destruktivan, više-manje. Nisu li oni svi takvi?

I ranije je bilo neshvatljivo da se na istoj listi nalaze profesorica Mariela Marković i Maro Kristić. Profesorica Marković je sušta suprotnost potonjega, ali da se nabrajanje ne pretvori u gomilu komparacija, može se iz osobnog dojma zaključiti kako je koalicija, kohabitacija ili suradnja Srđa i Kristića zapravo neprirodna jednako koliko i koalicija Mosta i Srđa. To su totalno dijametralno suprotni ljudi, toliko da je bilo teško spojivo njihovo 'druženje' pa je samo pitanje tko će od njih doživjeti fijasko na listama za Gradsko vijeće, dok je već sada jasno kako će proći Kristić kao kandidat za gradonačelnika.

Iz ionako začahurene skupine kao što je politička inicijativa Srđ je Grad teško je zaključiti kako je došlo do ovih političkih obrata, ali bi ona baba što prati španjolske sapunice možda i dala neki svoj zaključak. 

Popularni Članci