PRAVNI SAVJETI ZA RODITELJE Evo kako se oduprijeti trendu dopuštanja svega djetetu i zaštititi ga

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ivana Mijić Vulinović donosi pravne savjete za roditelje.

Plavi kit iz Rusije je doplivao i do nas, zaintrigirao i isprepadao djecu, a roditeljima dao misliti. Kako zaštiti svoje osnovnoškolce, srednjoškolce od opasnosti koje vrebaju s interneta, poput ove samoubilačke igre? Uopće kako ih zaštititi u današnjem društvu od svega što ih može ugroziti?

Svakako nije lagan posao, ali dojam je kako sve više roditelja zakazuje. Odgovor na pitanje kako i zašto bolje će dati psiholozi i sociolozi. Ono na što je s pravne strane korisno podsjetiti su prava djeteta ili još konkretnije obveze roditelja u pogledu zaštite tih prava. Zašto?

Paradoksalno, ali trend popularizacije i od strane roditelja sve veće osviještenosti i poštivanja određene vrste dječjih prava doveo je do faktičnog kršenja druge vrste temeljnih prava djeteta. I to od strane tih istih roditelja. Ranije generacije roditelja velikim dijelom su odgoj temeljile na zabranama i naredbama, čak i fizičkom kažnjavanju. Naravno kako to nije bilo dobro, ali ništa manje dobar nije ni današnji 'anarhistički trend' gdje roditelji djeci, uvjereni kako tako poštuju njihova prava, dozvoljavaju apsolutno sve. Ne daj Bože da mu/joj ne daš mobitel ili tablet sa sedam godina, jer svi ga imaju pa će biti doživotno istraumatiziran ako ga ne dobije. I ne daj Bože zabraniti Facebook, YouTube, wiber, snapchat i ostale igrice. Jer dijete ima pravo na igru i zabavu.

Točno, ima ga i po međunarodnim konvencijama i po našem Obiteljskom zakonu. I obveza roditelja je, između ostaloga, omogućiti realizaciju tog prava. Ali kad se stavi na vagu pravo na igru i zabavu s jedne i pravo na zdravlje i sigurnost s druge strane, jasno je koje pravo preteže. Većini je ovo načelno jasno, ali u praksi svakodnevnim puštanjem manje-više svega i gotovo potpunim izostankom zabrana, roditelji nesvjesno faktički krše prava svoje djece na zdravlje i sigurnost. Jer zdravlje nije samo fizičko nego i psihičko. Ne treba biti stručnjak psiholog za zaključiti kako gledanje svakakvih sadržaja na internetu može utjecati na razvoj dječje psihe. Po pitanju sigurnosti, svakim danom pristižu nove potvrde opasnosti interneta po djecu; pedofili, sumnjiva društva, grupe, igrice…

Kao roditelj i sama nerijetko, zapravo svakodnevno, važem ta prava svoje djece. Ne razmišljajući jasno pri tom o pravima kao zakonskoj kategoriji. Pa se pitam – zabraniti joj igru s curicom koja je onako malo divlja i problematična? Jesam li pogriješila što sam dozvolila da joj moj brat za 9. rođendan pokloni smart mobitel? Kad mi spočitava kako sam ovakva i onakva trebam li je pustiti da izrazi svoje mišljenje ili potjerati u sobu zbog drskosti? I slično…

S obzirom na to kako smo svi mi 'suvremeni' roditelji u manje-više istim dilemama i problemima, nije loše povremeno se podsjetiti koja su to prava naše djece, a naše obaveze. I, u kontekstu gore navedenoga, koja im je hijerarhija.

U našem Obiteljskom zakonu na samom vrhu su djetetova prava na skrb za život i zdravlje, sigurnost i odgoj u obitelji primjeren svojim tjelesnim, psihološkim i drugim razvojnim potrebama.

Dijete, jasno, ne smijete tjelesno kažnjavati, postupati ponižavajuće prema njemu niti primjenjivati psihičku prisilu te ste ga dužni štititi od takvog postupanja drugih osoba. Dijete predškolske dobi ne smijete ostaviti bez nadzora osobe starije od šesnaest godina. Dužni ste i odgovorni djetetu mlađem od šesnaest godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23.00 do 5.00 sati.

Ne smijete prisiljavati dijete na obrazovanje koje nije u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima. Djetetu ste dužni omogućiti ostvarivanje osobnih odnosa s osobama koje su mu osobito bliske. Istovremeno ste dužni nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno drugim oblicima elektroničke komunikacije te mu zabraniti druženja i komunikaciju koja nisu u skladu s djetetovom dobrobiti.

Dužni ste poštovati mišljenje djeteta, ali u skladu s njegovom dobi i zrelošću. A dijete je dužno vas poštovati i pomagati u obavljanju poslova u obiteljskoj zajednici u skladu sa svojom dobi i zrelošću te biti obzirno prema vama i svim ostalim članovima obitelji.

Popularni Članci