IBRICI PORIN ZA ŽIVOTNO DJELO 'Dubrovnik je od mene htio napraviti kriminalca, u popravni dom sam se sam prijavio'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL
Na Porinu u Rijeci 29. ožujka nagradu za životno djelo dobit će skladatelj i dirigent Silvije Glojnarić, član Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije i dopredsjednik UNISON-a, Hrvatskog glazbenog saveza, Paolo Sfeci te Ibrica Jusić, legendarni kantautor.

Rođen kao Ibrahim Jusić u Dubrovniku, odmalena su ga zvali Ibrica, a s bratom Đelom brzo je razvio strast za glazbom. No, u mlađim danima nisu puno surađivali jer su, kako je rekao, uvijek bili dva svijeta. U siromašnoj obitelji bilo je sedmero djece, od roditelja su naslijedili glazbeni talent, a obitelj je u Dubrovnik došla iz Blagaja iz Bosne. Majka i otac bili su djeca iz begovskih, plemićkih obitelji koje su razvlaštene, piše 100posto.hr.

Situacija u Dubrovniku tada je bila osjetljiva - Ibrica je rekao kako su postojali antagonizmi prema muslimanima u gradu.

"Grad je od mene htio napraviti kriminalca. Znao sam pobjeći iz Dubrovnika na mjesec dana kod mojih u Blagaj misleći da će me milicija zaboraviti. Ali čim bih se vratio, nisam ni legao u krevet, evo ih po mene. Opale ti dva-tri šamara i priznat ćeš da si ubio čovjeka kojeg nikad nisi vidio. I jednog mi je dana pukao film i rekao sam mami: Idem u općinu i odoh u dom", ispričao je u velikom intervjuu za Večernji list.

Iduće četiri godine proveo je u popravnom domu, gdje je naučio tapetarski zanat i zatim to otišao specijalizirati u Pariz. U metropoli je učio i radio, išao na radionice tapeciranja namještaja u Louvreu.

Htio je otići u Njemačku, no Pero Gotovac uvjerio ga je da dođe u Zagreb. Bilo je to 1965. godine, a iduće tri radio je s Fadilom Hadžićem u kazalištu Kerempuh.

Na Zagrebačkom festivalu prvi put je nastupio 1968. i pobijedio - a to se ponovilo i iduće dvije godine.

Sedamdesetih ponovno je otišao u Pariz, ovaj put pjevati. Jezik tada nije baš dobro znao, ali to ga nije spriječilo da pjeva u kabaretima.

"Trebao sam 1973. prvi put nastupiti u kultnoj francuskoj emisiji 'Velika šahovska ploča' kamo su pozivali najveće umjetnike. I do njih je došla priča o malom iz Jugoslavije koji fenomenalno pjeva pjesme njihova idola Jacquesa Brela. I kad sam došao u studio, vidim da tu sjedi i veliki Brel. Smrznuo sam se kao malo dijete. Brel me zamolio da otpjevam nekoliko njegovih pjesama za probu. I krenem ja, kad vidim Brel se ukočio, drago mu. Ustane on, pruži mi ruku i kaže: 'Mladi gospodine, imam osjećaj da sam ovu pjesmu pisao za vas, a ne za sebe.' I to mi je najdraži kompliment koji sam mogao dobiti", rekao je za Večernjak.

U braku je bio jednom, s Jadrankom, a ima dvoje djece, sina Kristijana koji živi u Parizu te kćer Eminu koja je u Švedskoj.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Popularni Članci