JEDINI RECEPT KOJI ĆETE TREBATI Katija Puljizević otkriva kako napraviti savršenu pincu po staroj ričeti

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Katija Puljizević
Pinca je za vrijeme uskrsnih blagdana neizostavan dio svake trpeze. Katija Puljizević za Dubrovački dnevnik otkrila je kako napraviti savršenu pincu.

"Ko što svaka festa ima svoje čari, a familija svoje užance, tako se i za Uskrs vazda posebno spravjam! Budući da volim kuhati i to je moja druga ljubav, za feste vazda sama činim slatko jer volim kad mi komin volja po gulozarijama!," tvrdi Katija koja s pripremama počinje već u petak.

"Na Veliki petak se mijesu teharice i fogace. Netko ih zove i pinca. Teharica se čini od istoga tijesta kao i pinca samo što se čini u obliku pletenice i u sredini se stavja piturano crveno jaje. U stara doba teharica se nosila i činila jedino za Uskrs i nosila se na čast. Ako je kuća bila u koroti onda se nosila s bijelim jajem, a ne crvenim. Što se tiče običaja za blagoslov hrane na uskrsno jutro, u košičić bi se stavjo bokunić teharice, fogace, pengana jaja i mrcu soli. Ukrasio bi se košičić najbojim vezom što ga imamo u kući, grančicom masline i s hranom bi se na Uskrs ujutro blagoslovila. Puno je verzija ričeta od pinca i fogaca ali ja je cijeli život činim po staroj ričeti koju sam naslijedila iz kućne kuharice, a znam da je puno čejadi iz Trstenoga čini po toj ričeti, barem moje prijateljice," kaže Katija.

RECEPT KATIJE PULJIZEVIĆ

Jednu kocku freškoga kvasa stavit' da kisne u mlako mlijeko s malom ožicom cukara i muke.

U pola kila muke dodati uzdigli kvas i izmješati. Posebno izbatit' 10 deka svinjske domaće masti s 10 deka cukara, dodat' narančinu i lemunovu koricu i četiri žumanjka, jedno po jedno. Dobro sjediniti i u to dodati ožicu rosuline i pola deca mlijeka. Kad je sve dobro izbaćeno, dodati snijeg od četiri bjelanjka. Sve izmješati s mukom u kojoj je kvas. Tijesto mora biti glatko, pa se može dodati malo muke.

Rukama dobro izmjesiti smjesu, ali ne prejako. Smjesu pokrit' i pustiti tri do četiri ure da kisne te je onda i premijesiti.

Sad ga možete formirati u pogačice, stavit' ih na roštjeru na kartu od pečenja i opet pustit' da kisne dvije do tri ure. Kad uskisnu, nožicama ih je potrebno zarezati po sredini u obliku zvijezde i ostaviti tri reza. Namazat' potom baćenim žumanjkom i zdrobljenim cukarom.

Peći na umjerenoj vatri; prvih pola ure na 160 Celzijevih stupnjeva, a onda pojačati na 180 Celzijevih stupnjeva još 15 minuta. Vrijeme pečenja potrebno je prilagoditi veličini fogace. Vrijedi spomenuti da su se pince i fogace u našem kraju, po starinski, obavezno začinjale rosulinom. U Dalmaciji se dodavaju rum ili sok od naranče.

U slast!

katija puljizevic

Popularni Članci