'Jesti zdravo danas je izazov!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Dan prije otvaranja 10. po redu Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva u hotelu Argosy predavanje po imenu „Hrana – lijek ili opasnost?“ održala je Marija Vezilić iz Zavoda za javno zdravstvo.

Dipl. ing. prehrambene tehnologije u kratkom, no vrlo vješto sročenom predavanju objasnila je koje su to ljekovite moći hrane, no upozorila je i na opasnosti koje vrebaju iz frižidera svakog doma.

„Često zaboravljamo da hrana zapravo ima vodeću ulogu i u liječenju odnosno tvari koje sadrži imaju zaštitno djelovanje, a neke i usporavaju starenje“, rekla je predavačica Marija Vezilić na samom početku napomenuvši kako moderan stil života zapravo bitno djeluje na prehranu te sve učestaliju konzumaciju brze hrane. „Jesti zdravo danas je izazov“, spomenula je nutricionistica.

Posljedice loše organizirane prehrane mogu biti pothranjenost odnosno pretilost te dugotrajno oštećenje organizma. Događa se i to da se pod utjecajem zapada gubi mediteranska kuhinja koja obiluje zdravim i korisnim namirnicama.

Mediji su danas puni općih smjernica o prehrani no ono što malo ljudi zna jest da slijepo praćenje smjernica ne pomaže ukoliko ne unosimo kvalitetne namirnice. Naravno, radi se o otrovima iz okoliša. Krivac je industrija koja, kako bi postigla niže troškove, javnosti prodaje surogat proizvode. Vezilić je kao primjer navela šunku i voćne sokove u koje se dodaje nevjerojatna količina dodataka.

„Ljudi moraju znati koju hranu konzumiraju“, napomenula je predavačica te dodala: „Primjerice, dijete za doručak pojede čak 80 tvari koje mogu biti štetne“. Podaci su to koji uvijek iznova šokiraju, posebno kada se uzme u obzir da se takve tvari nalaze u primjerice mlijeku zbog mikotoksina, voću zbog pesticida te proizvodima salamure zbog nitrita.

Marija Vezilić na svom se predavanju osvrnula i na zabranjene aditive poput sudan boje koja najčešće dolazi iz Kine, Indije i Meksika, i melanina odnosno lažnog povećanja količine bjelančevina.

„Opasnosti koje nam prijete sa svakog tanjura zapravo kod djece mogu izazvati psihomotorične smetnje“, navodi Vezilić. „Način na koji se to može spriječiti je pažljiva prehrana tijekom trudnoće i dojenja.“ Napominje također da je organska hrana nešto zdravija odnosno sadrži 15 posto manje štetnih nitrita. „Iako je skuplja, jeftinije je uložiti u to nego kasnije u liječenje“, izjavila je Vezilić.

Na samom kraju predavanja, nutricionistica je zaključila kako je potrebno dizati svijest o kvaliteti prehrane i pravilnom odabiru namirnica, no isto tako i vratiti tradicionalnu mediteransku prehranu. „Bitno je naviknuti djecu da raspoznaju kvalitetne namirnice jer ipak na njima svijet ostaje“, zaključno je izjavila predavačica. 

Popularni Članci