IZNENADIT ĆETE SE! Prekomjerno vježbanje u teretani može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Poznato je da vježbanje ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, no već dugo se postavlja pitanje postoje li mjerljivi negativni učinci prekomjerne tjelesne aktivnosti? 

Najnoviji znanstveni rad iz Genosa pokazao je da prekomjerna tjelesna aktivnost može negativno utjecati na imunološki sustav. Intenzivna tjelesna aktivnost u kombinaciji sa smanjenim unosom energije može dovesti do privremene supresije imunološkog sustava kroz smanjenu proliferaciju stanica imunološkog sustava i gubitak funkcije imunoloških stanica.  

Dulji period intenzivnog vježbanja u kombinaciji sa smanjenim unosom energije uobičajen je u brojnim profesionalnim sportovima, osobito u slučaju bodybuildinga. Kako efekti na zdravlje takve fizičke aktivnosti do sada nisu bili temeljito ispitani, znanstvenici iz Genosa udružili su snage sa Finskim Nacionalnim Institutom za Zdravlje i Dobrobit, Sveučilištem u Helsinkiju te Sveučilištem Yvaskyla u Finskoj, Mid Sweden Sveučilištem u Švedskoj te Sveučilištem Columbia u SAD-u. U sklopu ove publikacije, znanstvenici su pratili 42 ispitanice koje se bave bodybuildingom te su ih podijelili u 2 skupine: kontrolnu skupinu i testnu skupinu s povećanim intenzitetom treninga te smanjenim kalorijskim unosom u svrhu smanjenja masnog tkiva. U testnoj skupini, efekti nakon prosječno 21. tjedna bili su 13% smanjenje tjelesne težine i čak 51% smanjenje udjela masti, te promjena tjelesnih proporcija. Nakon perioda vježbanja slijedio je period oporavka u kojem su ispitanice vratile prvobitne omjere tjelesnih proporcija. Za razliku od testne skupine, kontrolna skupina (u kojoj su ispitanice vježbale normalnim intenzitetom) nije pokazala iste promjene.

U testnoj skupini, ispitanice izložene intenzivnom treningu i energetskoj restrikciji pokazale su smanjenje broja stanica neutrofila koje se nalaze na prvoj fronti obrane organizma od bakterijskih infekcija te smanjenje ukupnog broja bijelih krvnih stanica. Smanjen je bio i broj crvenih krvnih stanica koje su glavni prenosioci kisika u krvi, te krvnih pločica koje sudjeluju u zgrušavanju. Ova promjena broja krvnih stanica bila je praćena promjenom ekspresije gena odgovornih za proliferaciju, preživljavanje i funkciju krvnih stanica. Nadalje, ispitanice iz testne skupine imale su smanjenu razinu protutijela imunoglobulina G (IgG) u krvi te njegovu pojačanu proupalnu aktivnost posredovanu upalnim glikanima IgG-a koji su se vratili u normalno stanje nakon perioda oporavka. Disregulacija imuniteta imala je utjecaj i na signalni put drugog protutijela, Imunoglobulina E, koji je odgovoran za alergijske reakcije te na molekule koje moduliraju upalni odgovor organizma (citokine i kemokine). Kao i drugi upalni parametri mjereni u sklopu ovog istraživanja, citokini i kemokini su se nakon perioda oporavka vratili u prvobitno stanje.

Opće je prihvaćen da tjelesna aktivnost ima pozitivan utjecaj na zdravlje, no ovakvi rezultati po prvi puta pokazuju da intenzivna tjelovježba u kombinaciji sa smanjenim unosom energije može imati negativan utjecaj na imunološki sustav. Intenzivna tjelovježba bez dovoljnog perioda odmora i unosa energije pojačava razinu upale u tijelu, te ima privremeni imunosupresivni efekt koji se povlači nakon uspostave normalnog režima vježbanja i prehrane.  

Stoga saznajte svoju biološku dob i preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem. S revolucioniarnim GlycanAge testom sada možete precizno saznati svoju stvarnu biološku dob, te na osnovi toga promijeniti vlastiti pogled na zdravlje i vitalnost.

Oblikujte svoju budućnost!

www.glycanage.hr

(PROMO)

Popularni Članci