RAK, BORE, DEHIDRACIJA Namirnice koje ne biste smjeli konzumirati nakon tridesete

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Tridesete godine su godine kada bismo trebali biti najzadovoljniji sobom i najispunjeniji, ali moramo s oprezom pratiti svoje tijelo i paziti što unosimo u organizam. Donosimo vam popis proizvoda koji nisu preporučljivi u velikim količinama.

Jogurt s voćem

Čak i ako ste počeli koristiti kremu protiv bora, ni jedan proizvod ne mijenja činjenicu da je vaša koža počela starjeti. Nakon tridesete usporava se proizvodnja kolagena i elastina proteina koji kožu održavaju čvrstom. Iako je nemoguće zaustaviti proces starenja, moguće je zadržati mladalački izgled i kasnije u životu tako što ćete smanjiti šećer koji ubrzava nastajanje bora i opuštanje kože.

Iako ste se možda odrekli šećera, nemojte zaboraviti namirnice sa skrivenom šećerima kao što su jogurt s voćem, kečap ili kruh. Jogurt s voćem može imati veliku količinu šećera ako niste oprezni.

Bijeli kruh i peciva

Ako vaše pecivo nije napravljeno od integralnih žitarica, smatrajte to "nije to". Iako pecivo za doručak možda nije slatko, tijelo pretvara rafinirane ugljikohidrate u šećer, a zatim glukozu. Zatim će doći do oštećenja kolagena i ostalih proteina koji čuvaju izgled.

Štoviše, kada su u pitanju kruh, peciva, pa čak i tjestenina, biranje cjelovitih žitarica pomoći će vam da zadržite zdravu razinu šećera u krvi, što će vam pomoći u održavanju tjelesne težine, a to će svakako pomoći kod održavanja mladenačkog izgleda. 

Kokteli i pivo

Kako starimo, tijelo više ne možete obraditi alkohol dovoljno učinkovito, a žudnju za bezvrijednom hranom postaje sve je teže zanemariti, upozorava nutricionistkinja Martha McKittrick za Msn.com.

Također sve je teže odmoriti se tijekom spavanja ako imamo alkohol u krvi. Iako ste možda minimalno spavali u dvadesetima i osjećali se dobro. U tridesetima to više neće biti slučaj. Neprospavane noći dovode do želje za ugljikohidratima i šećerom, što može "doprinijeti daljnjem povećanju kilograma", objašnjava McKittrick. Štoviše, zbog alkohola će tijelo biti dehidrirano što će uzrokovati nastanak bora.

Gazirana pića

Gazirana pića su obojena potencijalnim bojama koje izazivaju rak i osnovni su izvor dodanog šećera u modernoj prehrani. I ne samo da šećer negativno utječe na ovulaciju, već je povezan i s lošijom pokretljivošću spermija. Jednostavno rečeno, pijuckanje gaziranih pića može škoditi vašem zdravlju.

Crveno meso s roštilja

Roštiljanje je brz način za pripremu obroka i obožavano je u našim krajevima. Pripremanje mesa na otvorenom plamenu može proizvesti heterocikličke amine (HCA) i policikličke aromatske ugljikovodike (PAH). Otkriveno je da ove štetne kemikalije mijenjaju DNK i povećavaju rizik od raka, piše RTL.

Popularni Članci