Uzrok opasnih autoimunih bolesti može se skrivati u vašem frižideru

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © Alliance - Fotolia.com
Želite zdrave i bezbolne zglobove? Možda je vrijeme da odložite tetrapak mlijeka, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Florida. Naime, oni su otkrilo da bakterije s kojima dolazimo u kontakt konzumacijom mliječnih proizvoda ili pak govedine mogu potaknuti  razvoj reumatoidnog artritisa (RA) kod osoba koje su genetski predisponirane za tu bolest.

Samo u SAD-u 1,3 milijuna ljudi boluje od reumatoidnog artritisa, a ta je brojka još veća u Europi, piše IFL Science. Nije samo riječ o naticanju i boli u zglobovima, već i o slabijoj pokretljivosti te oštećenju brojnih organa zbog upalnih antitijela. Istraživanje se temeljilo na dosadašnjim nalazima koji su pokazali da nepravilnosti u dva srodna gena nazvana PTPN2 / 22 povećavaju rizik od autoimunih poremećaja kao što su Crohnova bolest, dijabetes tipa 1 i reumatoidni artritis.

Ova kronična stanja nastaju kada tjelesne obrambene stanice greškom napadaju vlastito tkivo zbog nepoznatih genetskih i okolišnih uzroka. - Ako se pojave mutacije u tim genima, protein PTPN2 / 22 neće funkcionirati ispravno, što dovodi do preaktivnog imunološkog sustava koji vodi do autoimunih poremećaja - rekao je glavni autor Robert C. Sharp za IFLScience, a prenosi Express.

Popularni Članci