GRADONAČELNIK PLOČA O PRESUDI ŠESTORICI: Presudilo se HDZ-ovoj politici iz 90-ih

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Mišo Krstičević, mlada nada SDP-a, na čelu grada Ploča nešto je više od pola godine. Otkriva kako vidi razvoj grada, s kime vidi SDP u budućnosti, a ima i jasnu poruku za svoga kolegu Željka Saba.

Što se u Pločama promijenilo?

Prvo odnos prema radu i poslu. Ako primaš plaću od javnog novca, onda moraš raditi, osam sati s pauzom. Izradili smo i analizu stanja, na temelju čega ide restrukturiranje gradskih tvrtki i javne uprave, a pri kraju je izrada strategije razvoja grada za iduće četiri godine. Ploče nisu idilični, tradicionalni mediteranski grad. Moramo iskoristiti svoj geostrateški položaj i prometnu povezanost. Želimo se pozicionirati i postati prepoznatljivi u cijeloj središnjoj i istočnoj Europi kao glavna prometna točka istočnog Jadrana. Znači, Ploče – vrata istočnog Jadrana. Na nama je da uz to grad opskrbimo sadržajem i ponudama vezanim uz turizam, poduzetništvo, industriju.

Kako kontrolirate svoje radno vrijeme, jer uz posao gradonačelnika radite i kao specijalizant u splitskoj bolnici?

U bolnici provedem barem 40 sati tjedno. Isto toliko ili i više, jer sastanke i poslove odrađujem i vikendom, radim i u gradu. Iznimno je teško. Gotovo svaki dan vozim od Ploča do Splita i nazad, gotovo cijela plaća ode za gorivo.

U Pločama ste se odrekli volonterske naknade?

Plaću dobivam u bolnici. Ne kažem da bi moj primjer svi trebali slijediti. Ja želim poslati poruku da se nekada treba žrtvovati i da ne misle svi da je politika lak i jednostvan način života. Pa pogledajte što ljudi uopće misle o političarima. Moraš biti primjer, moraju doći nove stvari.

I u susjednom Metkoviću Božo Petrov i Nikola Grmoja krenuli su na sličan način. Kako gledate na njihovu odbijenicu SDP-u za eventualnu koaliciju?

Most ima jasnu strategiju javnog nastupa, oni se prikazuju kao jedina ispravna opcija i na tome će se uvijek graditi. Tako da to nije nikakva odbijenica nego taktika. Jasno je da Most i SDP trenutačno ujedinjuje borba protiv HDZ-a. Ljevica s Mostom treba otvarati teme bitne za društvo i pronalaziti rješenja i tako graditi odnose, a ne se zapetljavati u ideološke različitosti. 

A mogućnost velike koalicije?

Za mene je neprihvatljiva i ne bi donijela ništa dobro društvu i Hrvatskoj. To bi značilo samo dodatno učvršćivanje pozicije trenutačnog establišmenta. Promjene mogu donijeti isključivo lijeve, progresivne stranke. Zato pozdravljam i osnivanje Amsterdamske koalicije koja je itekako poželjan partner SDP-u.

Je li najbolje da SDP ide samostalno na izbore, kako kaže Zlatko Komadina?

Nije dobro slati takve poruke jer njima govorimo da smo bitni sami sebi. SDP mora biti otvoren prema srodnim strankama jer će kad-tad ljevica biti u prilici da bude korektiv anomalijama koje će HDZ ostaviti iza sebe.

Kako gledate na reakcije državnog vrha na presudu šestorici?

Nažalost, HDZ kao „državotvorna stranka“ i dalje gradi svoj legitimitet na Domovinskom ratu. Jer gotovo sve što je radio poslije rata bilo je loše za Hrvatsku. SDP je, u strahu, kontinuirano podilazio HDZ-ovoj paradigmi. Predsjedničino djelovanje karakterizira kontinuirano dodvoravanje glasačima, ali me začudilo da je premijer tako drastično pogriješio i pokleknuo pred strahom od javnog mnijenja. Slanjem poruke o neprihvaćanju presude pokazao se kao kalkulant, a naknadnim zaokretom, vjerojatno uvjetovanim packama Europe, pokazao je nesuverenost institucije predsjednika Vlade RH.

Što vi mislite o presudi?

To je presuda HDZ-ovoj politici iz tog vremena. HDZ stvara mit o tome ratu, i to tako da ističe iz njega sve dobro, a loše gura pod tepih. Bitno je da Hrvati shvate da je suočavanje s konceptom neugodne istine nužno za društvo. HDZ-u se sve pogreške vraćaju kao bumerang. Desničarsko ustašovanje devedesetih im je propalo, a sad im se i loša politika u BiH za vrijeme rata tom presudom vraća kao bumerang u glavu, piše vecernji.hr

Popularni Članci