OPASNI PREDATOR ŠIRI SE JADRANOM Viđen i u našoj županiji, izaziva ogromnu štetu

Autor: Ivona Butjer Autori fotografija: Olja Ljubišić
Rebraš ili morski orah (Mnemiopsis leidyi) invazivna je vrsta istočnih obala Sjeverne Amerike koja je u zadnje vrijeme uočena i u Jadranu, i to na području sjevernog Jadrana i Ploča.

Riječ je o bićima jajolikog oblika koji su posve bezopasni za ljude, ali su pogubni za riblji fond što je viđeno na primjeru Crnog mora gdje je napravljena šteta od više milijardi eura, nakon čega se slično dogodilo u Azovskom, Kaspijskom i Baltičkom moru. Rebraš se hrani srdelama i inćunima te je konkurencija plavoj ribi po pitanju hrane.

„Prvi put je viđeno jato prije otprilike mjesec dana u Luci Ploče, a ta se populacija smanjivala pa je nestala. Pojavila se ponovno prije 15-ak dana i sad postupno nestaje u Baćinama“, kazao je za Dubrovački dnevnik Davor Lučić iz Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

Na pitanje kako se morski orah pronašao u Luci Ploče, kazao je kako se to dogodilo vjerojatno zbog brodova koji imaju komunikaciju s Lukom Ploče, a koji najvjerojatnije prenose navedene organizme. Naime, organizmi su najvjerojatnije stigli u balastnim vodama s teretnim brodovima koje su ispuštene u Luci Ploče.

Inače, morski orah ima prozirno tijelo cilindričnog oblika s uzdužnim pojasevima koji svjetlucaju u plavičastim i ružičastim nijansama. Ima i bradavičaste izrasline koje pokrivaju cijelo tijelo, naraste do deset centimetara, mada su zabilježeni i veći primjerci, a obitava na dubinama do 30 metara. Rasprostranjen je u Sredozemlju i Atlantskom oceanu.

Popularni Članci