VATROGASAC IH POBIJEDIO NA SUDU Fina blokirala račun Grada Ploča

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Račun Grada Ploča blokiran je u ponedjeljak zbog 1,3 milijun kuna koliko Grad mora platiti vatrogascu Milenku Usorcu, a račun je blokirala Fina temeljem sudske presude. 

Problem je nastao 2000. godine kad su, prema Zakonu o vatrogastvu, vatrogasci koji su bili pripadnici Vatrogasne postrojbe pri Ministarstvu postali obveza jedinica lokalne samouprave. Prema tom Zakonu, Grad Ploče je trebao preuzeti vatrogasce te osnovati Javnu vatrogasnu postrojbu te ih zaposliti, no neki od njih su dobili otkaze. Petorica upornih vatrogasaca tad su na Općinskom sudu u Pločama dobili presudu da ih Grad mora vratiti na posao, no tad im je dat, kako tvrde, nepovoljan ugovor. 

Takav ugovor je potpisalo 16 vatrogasaca, no pet vatrogasaca nije te su tada tvrdili kako Grad Ploče kao osnivač JVP svo vrijeme prima plaće za 21 vatrogasca, mada njih petero ne dobivaju ni kune. Strasti su se utišale, odšteta je ispaćena, no situacija se ponovila ovih dana, piše Jutarnji list

'Ova presuda je zanosvana načinjenici da Grad nije izvršio obvezu iz Zakona. Po ovoj osnovi je već 2011. godine isplaćeno 2,1 milijuna kuna petorici bivših vatrogasaca MUP-a. Zbog nepoštivanja zakona od strane bivše vlasti, Grad je pretrpio ogroman financijski udar, a radi se o više od 2.5 milijuna kuna,' kazao je gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić za Jutarnji list. 

Do blokade računa došlo je temeljem odluke Općinskog suda u Metkoviću koja je donesena 2009. godine kad je donesena pravomoćna presuda kako Usorcu treba isplatiti naknade za bruto plaće u razdoblju od rujna 2002. do kolovoza 2011. godine, a taj iznos se s kamatama popeo na 1,3 milijun kuna. 

Popularni Članci