VEĆINA PROPUSTA IM NISU PROPUSTI? Objavljeni tajni nalazi Komore o smrti malog Gabrijela iz Metkovića

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL
Index je u posjedu tajnih nalaza Hrvatske liječničke komore (HLK) koja je provela inspekcijski nadzor o tijeku liječenja devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića koji je preminuo od posljedica sepse.

U nalazu se vide brojni propusti koji su učinjeni, ali većinu njih Komora ne smatra propustima. Komora je 17. prosinca 2018. obavila nadzor u Metkoviću, međutim nisu otkrili detalje provedenog nalaza već su izašli samo sa šturim informacijama da su propust učinila tri liječnika, ne navodeći koja, a mi objavljujemo glavne dijelove nalaza. Također, Komora je danas pod pritiskom javnosti izjavila da su zatražili odobrenje DORH-a i Ministarstva zdravstva da objave nalaze, piše Index.hr

Komora nadzorom nije utvrdila propust kod medicinske sestre u Domu zdravlja Metković koja nije primila dječaka, iako je već bio u izrazito lošem stanju, nego je dječakovom ocu rekla da čeka ili da ode na Hitnu pa ako ga ne prime, da se vrati. Na taj način izgubljeno je dragocjeno vrijeme, jer su bolesnog dječaka šetali s jednog kraja na drugi.

Propust nisu utvrdili ni kod liječnice koja je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak u Hitnoj primila dječaka kojeg je otac doveo jer se Gabrijel žalio na bol u desnom plućnom krilu. Dječak je tad već imao upalu pluća, no liječnica to nije ustanovila. Ni njoj nisu utvrdili propust već su samo dali primjedbu.

Propust nije utvrđen ni kod liječnice koja mu je propisala antibiotike bez da je prije napravio laboratorijske pretrage pa se tako ispostavilo da je dječak primao antibiotik koji nije djelovao te čak nije ni smio primati antibiotik jer je bio zaražen virusom gripe H1N1 kod kojeg se, kako se navodi u nalazu Komore, ne preporučuje antibiotska terapija.

Kao što je Index već objavio, HLK najviše tereti pedijatricu Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, koja je jedina prepoznala znakove sepse i postavila dijagnozu te odredila da dječak hitno treba u KBC Split.

Tajne dokumente i cijeli tekst pogledajte OVDJE

Popularni Članci