NIKO KOVAČ NAPUNIO DŽEPOVE ZDRAVKA MAMIĆA Japanski sudac nije glavni krivac što smo izgubili utakmicu, već naš izbornik!

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Analiza utakmice Hrvatska-Brazil

Japanski sudac Yuichi Nishimura odradio je fenomenalan posao – točno po FIFA-inim naputcima. Čovjek je poklonio penal za Brazil kako se ne bi dogodilo da na otvaranju Svjetskog prvenstva Brazilci ostanu bez tri boda.

Već sad se točno vidi da će bilo koja reprezentacija, nikad gorem Brazilu u povijesti, teško oduzeti naslov Svjetskog prvaka. Iako u ofenzivi igraju najgori napadači u brazilskoj povijesti poput Hulka i Freda, Karioke ne trebaju brinuti jer će ih sudac i FIFA iznova hraniti novim asistencijama.

Domaćini se uvijek guraju na Mundijalima, sjetimo se samo loše Južne Koreje i njene 'pobjede' nad nikad jačom Italijom,  za koju je zaslužan ekvadorski sudac, koji je kasnije uhićen zbog krijumčarenja dopa.

Ako se tako gurala mrtva Južna Koreja, kako onda neće peterostruki svjetski prvak, u vremenu kada prosvjedi, zbog ogromne potrošnje prilikom organizacije prvenstva, drmaju petom najvećom zemljom svijeta. Kako bi se Mundijal što bezbolnije priveo kraju, jasno je da Brazil mora igrati u finalu. Jadne one reprezentacije koje mu se nađu na putu.

Iako je ovdje jasno da se radi o klasičnoj Blatterovoj uroti, ni FIFA, ni japanski sudac nisu glavni krivci za hrvatski poraz. Naime, Hrvati jesu zaslužili otići pognute glave, jer ekipa koja u čitavoj utakmici nije stvorila niti jednu ozbiljniju šansu, ne može govoriti kako joj je sudac kriv.

Tko onda jest? Izbornik Niko Kovač, neiskusni trener kojemu su se zvijezde naklonile i omogućile mu da se upiše kao prvi igrač i izbornik koji su nastupili na Mundijalu za Hrvatsku, iako u svojoj karijeri nikad nije trenirao ozbiljniju momčad.

Tko se imalo razumije u nogometnu igru, i prije početka utakmice mogao je zaključiti gdje će ona voditi. Naime, Kovač se u napadu odlučio za Nikicu Jelavića, jedinog igrača koji nije smio igrati protiv Brazila.

Svi smo znali da će Brazil napadati i da im možemo zaprijetiti jedino iz kontre, ali kako ćemo biti opasni iz kontre kada tamo moramo računati na Jelavića? Nikica je nevjerojatno spor – skoro kao Pletikosa, Lovren i Čorluka, te je potpuno nejasno što je on trebao raditi u napadu protiv Brazila. Ne samo da je spor, već je tehnički daleko od primjerice Drogbe, što se tiče građenja lopte, štopanja i spuštanja suigračima.

Jelavić je bio toliko loš, da je na kraju ta njegova lošost čak urodila zgoditkom. Naime, prvi napadač Hrvatske je sa svega pet metara nečuvan od nikoga promašio 'ceo fudbal' i zeznuo jadnog Marcela. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

Postavljanjem Jelavića u igru, Kovač je dokazao da nema nikakve veze s nogometnim znanjem. Puno bi bilo bolje da je igrao Rebić što se na kraju utakmice jasno vidjelo. Mladi napadač je nekoliko puta drsko prošao, i trebao je upravo takav čovjek - koji je brz i može napakostiti iz kontre.

Ako već Rebić nije igrao, mogao je Eduardo, drugi najbolji strijelac Hrvatske nakon Šukera. Čovjek bi sigurno imao veliki motiv zabljesnuti protiv svoje domovine. Ali ne, Kovač je odlučio da igramo s čovjekom manje.

Nažalost, stavljanje Jelavića u igru je punjo manje zlo od onoga što se dogodilo u 61. minuti prilikom rezultata 1-1, odnosno trenutka kad se lomi utakmica. Igru napušta neprimjetni Kovačić i ulazi, vjerovali ili ne – Marcelo Brozović – što mu je tek drugi nastup za hrvatsku reprezentaciju (!) (debitirao je za Hrvatsku prije samo tjedan dana u prijateljskom meču protiv Australije).

Brozović nikad u životu nije odigrao nikakvu ozbiljniju utakmicu (osim u Dinamovom sramoćenju u Europi) - sve što je u dosadašnjom karijeri napravio -  bilo je trčanje livadama HNL-a pred 25 gledatelja, a sad ga Niko Kovač gura na otvaranju Svjetskog prvenstva kod rezultata 1-1 da istrči pred dvije milijarde ljudi.

Možete li vi to vjerovati? Brozović je bio izgubljen, nije odigrao ništa, ali cilj je postignut – Dinamovom igraču nastupom protiv Brazila na otvaranju Mundijala cijena je porasla za nekoliko milijuna eura. A znamo kome će ti milijuni eura završiti u džepu. Zdravku Mamiću, jedinom gazdi hrvatskog nogometa kojemu je i Niko Kovač podlegao bez obzira što su novinari isticali njegov njemački mentalitet i beskompromisnost u stavovima.

Nitko ne može objasniti ovaj Kovačev potez o kojemu se jedino ne raspravlja zbog japanskog suca. Kovačić je bio katastrofalan i trebalo ga je mijenjati, ali zar nije mogao ući iskusni Vukojević (ili netko drugi, čak i Sammir ako ga je izbornik toliko hvalio tijekom priprema) -  koji bi se defanzivno borio s napadačima Brazila upravo u trenutku kad umor počinje pokazivati znakove, a koncentracija padati? Da je ušao Vukojević, Rakitić ili Modrić mogli su igrati bliže golu i dati upotrebljivu loptu. Doduše ne znam kome bi je dali, jer je u napadu još bio Jelavić.

Ali ne, bilo je samo bitno prodati Brozovića za što veću cijenu (što bi tek bilo da je nešto dobro odigrao, što se također moglo dogoditi), a samim tim, indirektno i utakmicu. Nema se Kovač što žaliti na japanskog suca, kad je njemu rezultat Hrvatske na Mundijalu, kako se čini, sporedna stvar. Naravno da bi Kovač volio pobijediti, ali zašto onda ne igra s najboljim i najiskusnijim igračima, a ne s čovjekom koji će možda u budućnosti biti dobar igrač, ali u ovom trenutku jednostavno ne može igrati na otvaranju Mundijala protiv Brazila, jer nema dovoljno iskustva koji je najvažniji faktor u ovakvim utakmicama? Ako je Brozović mogao igrati na Mundijalu, nejasno je zašto tamo nije bilo mjesta za Halilovića. Ah da, on je već prodan, pa mu cijena ne treba rasti.

Glavni cilj Nika Kovača kao izborniku Hrvatske je jasan ma koliko se god činilo da on prkosi naredbama - odraditi posao za gazdu Mamića isto onako kao što je to radio Igor Štimac sa Sammirom i drugima.

Žao mi je hrvatske navijače koji su potrošili ogromnu svotu da bi ih varali japanski sudac, FIFA, ali prije svega izbornik Niko Kovač u kojeg su se svi kleli još od doba kad je nosio kapetansku vrpcu.

A ako već nije htio Brozoviću dignuti cijenu i napuniti Mamiću džepove, onda je zasigno najgori izbornik na Mundijalu, jer nijedan znalac ne bi stavio Brozovića (i Jelavića) da se kali protiv Brazila u Brazilu na otvaranju prvenstva. A samim tim je i najodgovorniji za poraz. Kako god okreneš, Niko Kovač nas je u tandemu s japanskim sucem uništio. Krajnje je vrijeme da hrvatski izbornik bude stranac.

Ganac, Gvajanac, Bocvanac, nije bitno, samo da je stranac  - koji nema veze s nogometnom močvarom u koju je izgleda upao i Niko Kovač.

Popularni Članci