'UEFA-ino novo pravilo protiv rasizma je pucanj u prazno'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.radiosamobor.hr
UEFA je uputila pismo sudačkim organizacijama i međunarodnim sucima u kojem preporučuje da se prekinu nogometne utakmice ukoliko dođe do rasističkih ispada. Beusan pak tvrdi da je taj potez besmislen, posebno zbog teške realizacije.

„Nisam baš siguran da će se nešto posebno događati. Ovo novo cirkularno pismo koje je prije tri dana sletilo u sve nogometne situacije diljem Europe je u stvari isto pismo koje je upućeno prije četiri godine“, rekao je Beusan.

„Imali smo svježi primjer na utakmici Hrvatska - Srbija gdje je bilo vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, a policija je rekla da će se prekidati susret ako do toga dođe“, podsjetio je Beusan.

„Tko bi prekinuo tu utakmicu u onakvoj atmosferi, onakvoj važnosti ako se to ponovi 4-5 puta. Mislim da su to ipak nekakve iluzije, a da je ovo sada svojevrsno pooštrenje. Kao što su nas i Srbiju pritisnuli s nekakvim žutim kartonima glede utakmica da moramo biti dobri, da je ovo možda malo jača preventiva da ne dođe do eskalacija.“

U rezoluciji se pozivaju igrači i treneri da javno kritiziraju izgrednike bez obzira jesu li to njihovi suigrači ili navijači.

„Prije 3-4 mjeseca smo bili svjedoci da je u Italiji prekinuta jedna utakmica zbog vrijeđanja pa su nakon toga nastale polemike. Pola igrača iz iste momčadi su govorili da je njihov igrač, koji je napustio teren, u pravu. Druga polovica je govorila da nije, da se mora suzdržati i tako dalje, tako da nisam siguran da će to naići na plodno tlo“, rekao je Beusan.

Zanimljivo će biti pratiti razvoj događaja s onim sucem koji prvi prekine utakmicu na natjecanju pod okriljem UEFA-e, zaključio je Beusan.

„Zamislite utakmicu Real-Galatasaray i da tu utakmicu sudac prekine. Što mislite kako bi to izgledalo? Volio bih vidjeti tog suca koji će tu utakmicu prekinuti. Ili će visiti kao Pedro ili će biti heroj. UEFA će stati iza njega, to nije sporno, ali hoće li taj čovjek do kraja života imati više mira“, pita se Beusan.

Iako se čini kao potencijalno dobra ideja, ovakvo pravilo za sprječavanje rasizma ima tendenciju da podigne prašinu najprije zbog težine odluke sudaca koji će time biti meta provokacija i javnih prozivanja, a potom i zbog financijskih troškova koje će klubovi morati snositi u slučaju prekida utakmica. Poznato je da se u nogometu vrti velika količina novca stoga je ostvarenje ovakve ideje slabo moguće.

Media servis  / DD

Popularni Članci