AFERA SVEUČILIŠNI STANOVI Profesor Ante Katavić besplatno dobio zemljište, pa otišao sa Sveučilišta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Kriterij Sveučilišta prilikom dodjele zemljišta bio je taj da profesori ostanu u radnom odnosu sljedećih deset godina

Prošli put pisali smo kako je slučaj dodjele besplatnog zemljišta od strane Sveučilišta profesoru Matku Bupiću intrigantan, ali taj primjer nije usamljen. Zanimljiv je i slučaj profesora Ante Katavića.

Prvo se podsjetimo što nam je glasnogovornica Sveučilišta Sandra Buratović rekla o kriterijima dubrovačkog Sveučilišta prilikom besplatne dodjele zemljišta. Prvi i najvažniji kriterij je bio da profesori nemaju nekretninu u svom vlasništvu. Druga dva važna kriterija su bila da su profesori kojima će se besplatno dodijeliti zemljište u trenutku potpisivanja ugovora bili zaposleni na tadašnjem Pomorskom fakultetu i Veleučilištu Dubrovnik minimalno tri godine, te da će nakon potpisivanja ugovora o besplatnoj dodjeli zemljišta, ostati raditi na Sveučilištu u Dubrovniku još minimalno deset godina.

Među profesorima koji su besplatno dobili zemljište u Hladnici bio je i Ante Katavić, koji se skupa s ostalima ove godine upisao kao vlasnik zemljišta na bivšim česticama Sveučilišta (vidi sliku). I s njim je ugovor potpisao bivši rektor Mateo Milković nakon odluke Upravnog vijeća tadašnjeg Veleučilišta.

Međutim, Katavić je prekršio kriterij da će na Sveučilištu ostati zaposlen deset godina nakon potpisivanja ugovora. Ugovor s Katavićem potpisan je u jesen 2002. godine, a on je, kako nam je kazala Buratović, sporazumno otišao sa Sveučilišta 2009. godine.

Znači Katavić je, suprotno ugovoru, na Sveučilištu ostao sedam, umjesto deset godina. Glasnogovornicu Buratović smo pitali zašto ugovor s Katavićem nije raskinut, ako se kriterij nije poštovao.

-Mr. sc. Ante Katavić je sporazumno otišao sa Sveučilišta u Dubrovniku sredinom 2009. godine radi stjecanja doktorata znanosti o svome trošku. U tom trenutku nije imao deset godina rada na Veleučilištu u Dubrovniku i Sveučilištu u Dubrovniku, ali se tada nisu poduzele aktivnosti za raskid ugovora – dobili smo odgovor sa Sveučilišta.

Znači, iako Katavić nije ispoštovao kriterij, nikakva aktivnost od strane Sveučilišta za povrat imovine nije poduzeta. Katavić je, iako je otišao sa Sveučilišta, (p)ostao vlasnik atraktivnog zemljišta u Hladnici i to besplatno.

I ovaj njegov slučaj pokazuje svu šlampavost Sveučilišta oko besplatne dodjele zemljišta. Naime, iz slučaja Katavića jasno se vidi kako ovim projektom Sveučilište ništa nije postiglo. Oni su valjda željeli da dodjelom zemljišta imaju dugi niz godina kadar na Sveučilištu, ali kako vidimo iz ovog slučaja (a vidjet ćemo u sljedećim nastavcima i iz drugih) to se nije dogodilo.

Katavić je otišao s radnog mjesta, a Sveučilište je, ne samo izgubilo profesora, nego i zemljište.

Maro Marušić