AFERA ZAMRAČENE ZIDINE Tvrtka Konel: Mi smo super, svi drugi su krivi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ilustracija
Zašto svi akteri postavljanja rasvjete na zidinama onda nisu upozoravali na nedostatke, pita se voditelj projekte rasvjeta iz Konela Božo Tomić

Tvrtka Nova Lux radila je idejni projekt osvjetljenja zidina o čemu smo već pisali. Podsjetimo se na naš razgovor s vlasnikom tvrtke Zlatkom Galićem koji je rekao da projekt nije dobro vođen i da je za sve kriv nadzor.

-Dobar dio filtera je stavljen pogrešno, pogotovo na tvrđavi Lovrijenac koja je najgore ispala. Također pojedine svjetiljke su se postavljale na krivim pozicijama gdje uopće nisu predviđene našim projektom, a ista stvar je i s reflektorima. Sve se to moglo puno bolje napraviti – kaže Galić.

Ono što je tvrtka Nova Lux napravila u teoriji, tvrtka Konel, kao izvođač radova trebala je provesti u praksi, a kako vidimo prema riječima Zlatka Galića, nisu uspjeli. Zašto je to tako, pitali smo današnjeg šefa Tehničke službe na dubrovačkom Sveučilištu, a ondašnjeg voditelja projekta za osvjetljavanje zidina iz Konela Boža Tomića.

-Priznajem da je bilo grešaka, jer na svakom projektu ih bude, a ovaj je posebno osjetljiv zbog izvođenja radova na zaštićenom kulturnom dobru. Međutim, nije mi jasno zašto nas sad Galić proziva kad je on u Dubrovnik dolazio svaki drugi tjedan i nadgledao radove. Zašto se onda nije javljao? – pita se Tomić.

Zanimljivo da su nam svi dosadašnji sugovornici, projekt osvjetljenja zidina okarakterizirali kao promašaj, ali zato lopticu odgovornosti stalno prebacuju jedan na drugoga. Tomić kaže da je Galić ukazivao na sitne greške, koje bi se odmah uklonile. Pitali smo ga tko je plaćao pogreške?

-Mi izvođači radova, znači tvrtka Konel – ističe Tomić i dodaje – Opet ponavljam. Pa nismo valjda mi radili stvari mimo projekta? Ono što je tamo pisalo, mi smo provodili.

Kako je onda moguće da su se svjetiljke i reflektori postavljali na krivim pozicijama? Galić je za neodgovorno obavljanje posla optužio nadzor odnosno Zorana Gavrića iz gradske uprave koji je bio zadužen za nadzor projekta osvjetljenja zidina. Tomić ne smatra Gavrića isključivim krivcem.

-Postoje nedostaci, ali nisu tako veliki kao što vi govorite. Oni se mogu lako otkloniti. Zašto se sad dolijeva ulje na vatru? Zašto projektant Galić sad ne dođe u Dubrovnik i zašto besplatno ne sjednemo svi skupa za stol i otklonimo probleme? Zašto Niko Šalja onda nije govorio da riješimo nedostatke projekta – pun je pitanja Tomić.

Ali Tomić postavlja kriva pitanja, a i on je godinama šutio, a sada proziva druge. Reći će da je Konel imao najmanju odgovornost, jer je tvrtka bila samo izvođač zacrtanih ideja. Ali i kao takva mogla je upozoravati na poteškoće s kojima su se susretali. Međutim, nisu, pa je i na njima odgovornost za loš projekt, iako će Tomić reći da je rasvjeta dovedena do kraja da ne bi bilo problema. Pitali smo ga zašto su radovi prekinuti, a on nam je kazao da su krivi konzervatori koji su previše komplicirali.

Nije samo problem što je rasvjeta loše postavljena, već što se nisu ishodili nikakvi ugovori, o čemu je govorio bivši dogradonačelnik Niko Šalja, što je tvrtka Brenum zaradila milijune na rasvjeti koja se mora mijenjati svako četiri godine, što projekt traje gotovo deset godina, a još nije ni blizu kraja, što uloga Philipsa u cijeloj priči nije jasna, što je sve to koštalo skoro 30 milijuna kuna, a nije dobro ispalo...

-Galić je u projektu napisao koje Philipsove svjetiljke gdje idu, a mi smo kao izvođači radova to kupovali od Brenuma i Lightninga. Je li to skupo ili nije, Konel s tim nema veze, kao ni s duljinom trajanja svjetiljke. Zašto toliko kratko traju, ako je to istina, trebate pitati Philips – nastavlja Tomić s prebacivanjem odgovornosti.

Skoro deset godina je prošlo od prve studije koju je radio Philips, a rasvjeta je daleko od kraja. Šteta je nemjerljiva. Da se projekt završio prije tri godine kada je bio rok, Grad i Društvo prijatelja dubrovačke starine, od tada pa do danas, uprihodili bi milijune od noćne posjete zidina. Danas svi prebacivaju odgovornost. Kako je moguće da su svi akteri koji su sudjelovali na izvedbi, godinama gledali zidine u jadnom stanju, a da nitko nije ni prstom pomaknuo sve dok Dubrovački dnevnik nije počeo sa serijom članaka? Da se mi nismo uhvatili problema, možda bi rasvjeta zidina ovakva ostala do smaka svijeta bez obzira na, za sada, potrošenih skoro 30 milijuna kuna.

(nastavlja se)

 

VEZANE VIJESTI

Kako je tvrtka Brenum uprihodila milijune

Projekt je vođen katastrofalno i bez ikakvih dozvola

Josip Ušaj: Cijena je paprena, ja bih to napravio za puno manje

Vlasnik tvrtke koja je radila rasvjetu zidina: Žarulje i reflektori su se stavljali mimo našeg projekta, kriv je nadzor

Kviz o osvjetljenju zidina