Dubrovački profesori, koji su besplatno dobili zemljište u Hladnici, sada stanove iznajmljuju turistima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Booking.com
Ništa se ne mijenja osim statista, ne, ništa, režija ostaje ista, isti je početak, sredina i zaplet i kraj, i limunada koja je jedino dobra za plakanje

Dio dubrovačkih profesora sa Sveučilišta u Dubrovniku, koji su od te institucije besplatno dobili zemljište za gradnju stanova, sada te stanove iznajmljuju turistima. Na Booking.comu, na adresi Josipa Kosora 36b, nije teško pronaći dva apartmana (za sada) koji se nude za najam gostiju. U visokoj sezoni noćenje u tim apartmanima dođe oko 100 eura.

Podsjetimo, jedan od kriterija za dodjelu besplatnog zemljišta profesorima od strane Sveučilišta bio je da nemaju nekretninu u svom vlasništvu, no kako vidimo iz oglasa na Booking.comu, neki od njih, poput profesora Matka Bupića o čemu je Dubrovački dnevnik već pisao, imaju odavno riješeno stambeno pitanje.

Drugim riječima, građani Dubrovnika će javnim novcem financirati gradnju studentskog doma, dok je Sveučilište besplatno dalo zemljište profesorima, od kojih dio već ima riješeno stambeno pitanje, i sada će dodatno zarađivati od apartmana, do kojih nisu došli po tržišnoj cijeni. Nije li Sveučilište moglo pametnije iskoristiti zemljište? Prodati ga, pa dati novac za gradnju studentskog doma? Možda su mogli sami financirati gradnju zgrade pa iznajmljivati stanove profesorima kojih nedostaje na tržištu u Dubrovniku? Ili dati besplatno zemljište Gradu Dubrovniku, pa da Grad napravi stanove i daje ih u najam doktorima, profesorima, ili nekomu trećem kako treba po potrebi? Zanimljivo, besplatno zemljište dobili su profesori iz Dubrovnika, a niti jedan, primjerice iz Zagreba, što bi imalo više logike da ga se na taj način privuče za rad u Grad.

Kako god bilo, sada je gotovo. U Dubrovniku nema doktora, jer nitko ne želi doći raditi u Grad, zbog nemogućnosti stanovanja, a s druge strane se profesorima besplatno dalo zemljište, na kojemu se dio njih sada dodatno bogati iznajmljujući apartmane gostima, jer očigledno, dijelu njih, nije bila nikakva potreba za nekretninom.

Na kraju krajeva koja je uopće bila logika u besplatnoj dodjeli zemljišta profesorima koji su iz Dubrovnika? Što se s tim riješilo? Ako tu ima ikakve logike, zašto onda primjerice Opća bolnica Dubrovnik po Medarevu, gdje ima značajan broj hektara u svom vlasništvu, ne podijeli besplatno zemljište doktorima i medicinskim sestrama kojih toliko kronično fali u Dubrovniku da će se, ako se ovako nastavi, uskoro za benigne bolesti morati ići u Split ili Zagreb?

Po čemu su profesori važniji od bilo koje druge gospodarske grane u Dubrovniku da bi im se udijelilo besplatno zemljište? Po ničemu. U biti, kada se malo bolje razmisli, bez profesora u Dubrovniku bi se nekako i moglo, a bez slaboplaćenih poslova gdje ti nitko neće dodijeliti besplatno zemljište se ne može zamisliti život u Gradu.

Što bi turisti iz profesorskih apartmana u Hladnici radili u Dubrovniku da nema kuhara, konobara, sobarica, čistačica i svih ostalih turističkih radnika? Ali za razliku od profesora, oni nikad neće doći do besplatnog zemljišta.

VEZANE VIJESTI:

AFERA SVEUČILIŠNI STANOVI Matko Bupić besplatno dobio zemljište, iako je imao nekretninu u svom vlasništvu!

AFERA PROFESORSKI STANOVI Sveučilište besplatno profesorima dalo građevinsko zemljište na Hladnici, a mi ćemo im financirati dom