NASTAVAK 'AFERE DUBROVKINJA' Marić partneru prodao državni udio atraktivnog zemljišta u Brsečinama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovnikdigest.com
Ministar državne imovine Goran Marić odlučio je u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, i to po cijeni od 5,092 milijuna kuna.

Tih malo više od 19 posto zemljišta u Brsečinama trebalo je Udovičićevim tvrtkama kako bi se upisale kao jedini vlasnici parcele na kojoj su dosad bili suvlasnici s državom. Ministar Marić potpisao je tako 9. svibnja “Odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnine u k.o. Brsečine”, a prema kojoj su tvrtke povezane s Udovičićem - Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. - stekle pravo otkupa atraktivnog dijela zemljišta, koje se smjestilo u zoni T2, čija je namjena ugostiteljsko-turistička i dozvoljena je gradnja turističkog naselja, piše Jutarnji

Spomenute dvije tvrtke bile su upisane kao suvlasnici s državom na četiri čestice, od kojih je najatraktivnija ona 91/2 Brsečine ukupne površine 68.623 četvorna metra, a koja se smjestila u zoni dozvoljene gradnje turističkog naselja, druga čestica 91/6 sastoji se od 10.924 četvorna metra i cesta je, “te kao takva ne može biti predmet raspolaganja”, kao ni čestica 91/8, koja je obala odnosno pomorsko dobro; preostala je još čestica 91/7 od 7171 četvornog metra, no ona se nalazi dalje od mora, odnosno preko puta ceste. Država se tako pristala upisati kao samostalni vlasnik te neatraktivne čestice iznad ceste, a ostale udjele prodati spomenutim tvrtkama.

Tvrtke proistekle iz nekadašnje Dubrovkinje

Sikirica i Valeta su tvrtke o kojima je i Dubrovački dnevnik već pisao u okviru istraživanja o privatizaciji poznate dubrovačke mega tvrke Dubrovkinja. Ta je tvrtka na svom vrhuncu prije devedesetih zapošljavala  4 tisuće radnika, djelovala kroz 200 butiga, četiri robne kuće (Minčeta, Srđ, Rudine i Igalo) te bila vlasnik dvjestotinjak stanova sa stanarskim pravom, vinarije i mljekare na Grudi, stočne farme s oko 600 krava, pekare Orlando koja se proslavila za vrijeme rata, stolarije, velikog auto servisa na mjestu današnjih Dvora Lapad, vozila s kojima se obavljao transport, poslovnih prostora u Trebinju, Zagrebu, Karlovcu i drugim gradovima te atraktivnih zemljišta poput ovog u Brsečinama. 

“Trgovačka društva Valeta i Sikirica Ministarstvu državne imovine podnijela su prijedlog za razvrgnuće suvlasničke zajednice više nekretnina”, navodi se u spomenutoj odluci ministra Marića. Društvo Valeta, stoji nadalje, “dalo je pisanu suglasnost ovjerenu kod javnog bilježnika od 18. siječnja 2019. godine da u ovom postupku razvrgnuća suvlasničke zajednice Sikirica d.o.o. plati naknadu Republici Hrvatskoj do pune vrijednosti njezina suvlasničkog dijela na predmetnim nekretninama i da preuzima suvlasnički udio RH na čestici Brsečine”.

“Navedena suglasnost bit će sastavni dio i prilog ugovora o razvrgnuću koji će se sklopiti temeljem ove odluke”, piše u odluci ministra Marića. U tom dokumentu također se navodi da je tržišna vrijednost nekretnina označenih 91/2 i 91/7 k.o. Brsečine ukupne površine 75.794 četvorna metra utvrđena u iznosu od 32.250 milijuna kuna, piše Jutarnji list. 

“Što znači da vrijednost suvlasničkog udjela RH iznosi 6,19 milijuna kuna”, navodi se u odluci. Međutim, nije država sve prodala spomenutim tvrtkama, pristala se upisati kao jedini vlasnik na čestici od 7171 četvornog metra upisanoj kao šuma, u potpuno neatraktivnoj zoni. Istodobno će Sikirica d.o.o. Republici Hrvatskoj, za razliku do pune vrijednosti njenog suvlasničkog dijela na svim nekretninama, isplatiti naknadu u visini tržišne vrijednosti od 5,092.628 milijuna kuna”.

Gravosa nekretnine, proizašla iz Dubrovkinje nuove

Član uprave u tvrtki Sikirica d.o.o. je Damir Poljak, koji je ujedno direktor i osnivač tvrtke Veslačka nekretnine, koja je, pak, u zemljišnim knjigama upisana kao vlasnik stana u atraktivnoj novoj zgradi s pogledom na savski nasip, u kojoj je četvorni metar stajao najmanje 2300 eura. Marić junior živi u stanu od 126,47 četvornih metara, čija je okvirna vrijednost veća od dva milijuna kuna. Taj stan u zemljišnim je knjigama vlasništvo tvrtke Veslačka nekretnine d.o.o., čiji je direktor Damir Poljak, koji je ujedno direktor u tvrtkama Šted-invest, Gravosa nekretnine.

Riječ je o tvrtkama u kojima se uglavnom kao vlasnik pojavljuje poduzetnik Željko Udovičić, bivši vlasnik likvidirane Štedbanke kojega je 2017. godine 24 sata stavio na listu “200 obitelji koje imaju Hrvatsku i kako su se obogatile”.

Dvije tvrtke koje su ministrovom odlukom postale vlasnici cijele parcele su Sikirica d.o.o., čiji su vlasnici prema financijskim servisima Udovičić, Željko Tomljenović te Šted-Invest d.o.o. Osnivač tvrtke Valeta je, pak, tvrtka Gravosa d.o.o., čiji je, među ostalima, osnivač Gravosa nekretnine u kojoj su opet vlasnici Udovičić i Pavo Miloglav. Treba reći također da je poduzetnik Udovičić, bivši vlasnik Štedbanke, ujedno i suvlasnik Alfa stan grupe, tvrtke koja je gradila zgradu u kojoj živi Marićev sin.

Atraktivno zemljište u Brsečinama jedna je od rijetkih nekretnina nekadašnje Dubrovkinje koje je dugo čekalo da se posloži situacija te da u potpunosti završi u privatnim rukama, nakon čega će, nema sumnje, postati atraktivno turističko naselje privatnih investitora. Zašto nije prodano ranije, između ostaloga, pročitajte u jednom od mnogobrojnih arhivskih tekstova Dubrovačkog dnevnika o privatizaciji Dubrovkinje.