OTKRIVAMO NEVJEROJATAN SUKOB INTERESA Falkoni povoljno prodavao nekretnine Babinog kuka tvrtkama svoje obitelji

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: screenshot Dnevnik Nove TV
Lukša Falkoni, sin Mladena Falkonija, direktor je dvaju tvrtki koje su kupovale nekretnine od Babinog kuka. Ali ni to nije sve...

Dubrovački dnevnik uhvatio je Mladena Falkonija, direktora HTC Dubrava Babin kuk (Babin kuk) za vrijeme privatizacije, u nevjerojatnom sukobu interesa. Naime, Falkoni je dio nekretnina Babinog kuka, koje su tada bile u društvenom vlasništvu, povoljno prodavao tvrtkama koje su povezane s njegovom užom obitelji.

Riječ je o tvrtkama Solitudo Dubrovnik i Dubrovnik Elegant. Tvrtku Solitudo Dubrovnik sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća osnovala je Ruža Čikato, međutim krajem devedesetih godina direktor i većinski vlasnik te tvrtke postaje tada dvadesetogodišnji Lukša Falkoni, sin Mladena Falkonija. Lukša Falkoni, krajem prošlog stoljeća, uplaćuje oko 80 tisuća kuna i od Ruže Čikato preuzima 4/5 vlasništva Solituda Dubrovnik.

Drugim riječima rečeno, nekretnine Babinog kuka koje je Mladen Falkoni prodavao tvrtki Solitudo Dubrovnik sada su u većinskom vlasništvu njegovog sina. O kojim je nekretninama riječ?

Prema nalazu Državne revizije, riječ je o dvije nekretnine. Jedna je poslovni prostor veličine 46 kvadrata, a nalazi se u Trgovačkom centru na Babinom kuku (prostori oko takozvanog Malog Straduna). Procijenjena vrijednost nekretnine je 60 tisuća njemačkih maraka, a tvrtka Solitudo Dubrovnik kupuje je za 54 tisuće maraka 1995. godine.

Druga nekretnina još je zanimljivija, a nalazi se u sklopu auto kampa. Mladen Falkoni, 1995. godine prodaje tvrtki Solitudo Dubrovnik, u kojoj će kasnije  na mjesto direktora doći njegov sin, trgovinu veličine 234 kvadrata, ured od 21 kvadrata, skladište od 73 kvadrata te zemljište od 400 kvadrata za 218 tisuća njemačkih maraka.

Procijenjena vrijednost tih nekretnina - u elaboratu koji je izrađen na početku procesa privatizacije -  koje je Solitudo Dubrovnik kupio je više nego duplo veća od cijene koju je platio. Naime, procijenjena vrijednost nekretnine je 451 tisuća njemačkih maraka, što znači da je tvrtka, čije će vodstvo preuzeti Lukša Falkoni, od njegovog oca kupila vrijednu nekretninu za više nego duplo manje od procijenjene vrijednosti. Međutim, to još nije sve. Babin kuk je procjenu vrijednosti nekretnina radio početkom devedesetih godina, a Mladen Falkoni je nekretnine prodavao kasnije, pa je gotovo uvijek bilo pravilo da je cijena koja je postizana prodajom bila znatno veća nego ona procijenjena u elaboratu početkom devedesetih.

Tako je primjerice, tvrtka Okovani patak 1996. kupila restoran Komin za 498 tisuća njemačkih maraka, iako je procijenjena vrijednost te nekretnine u elaboratu bila samo 308 tisuća maraka. Što se tiče Kapetanove kuće, situacija je još drastičnija. Kuća starog kapetana procijenjena je u elaboratu na 347 tisuća njemačkih maraka, a 1997. je prodana tvrtki FIB d.o.o. za čak 1,4 milijuna maraka, što je gotovo peterostruko veća cijena od one u elaboratu.

Doduše ove nekretnine možda jesu vrijednije od onih koje je kupovao Solitudo Dubrovnik, pa je normalno da je i cijena veća, stoga ćemo ih usporediti s njima sličnima i s transakcijom koja se obavljala u isto vrijeme. Primjerice obitelj Perić iste godine, u isto vrijeme, kupuje poslovni prostor u istom onom Trgovačkom centru kao i Solitudo Dubrovnik. Za poslovni prostor veličine 24 kvadrata plaćaju 50 tisuća maraka (procijenjena vrijednost u elaboratu je 31 tisuća maraka). Kupili su još jedan poslovni prostor u istom centru, iste godine kad i Solitudo Dubrovnik, te platili 88 tisuća njemačkih maraka za 51 kvadrat (procijenjena vrijednost u elaboratu bila je 74 tisuće maraka).

Kao što smo već rekli, većina kupaca je preplatila cijenu iz elaborata, ali je zato tvrtka Solitudo Dubrovnik, u kojoj će nekoliko godina kasnije direktor postati Lukša Falkoni, od Mladena Falkonija kupovala prostore po cijeni ispod onih iz elaborata. Što reći nego da je tvrtka odlično prošla?

Kontaktirali smo Ružu Čikato, jer smo je htjeli pitati o odnosu s Mladenom i Lukšom Falkonijem, ali nam je poklopila telefon ne željevši ništa govoriti, jer je, kako kaže, bolesna.

Situacija s Dubrovnik Elegantom još je luđa nego sa Solitudom Dubrovnik. I ta je tvrtka, kao i ona Ruže Čikato, osnovana sredinom devedesetih godina. Osnovao ju je Vlaho Žegura, a pogađate, kasnije je vodstvo tvrtke kao direktor ponovno preuzeo Lukša Falkoni, sin Mladena Falkonija. Međutim, ova tvrtka je rodbinski još bliža Mladenu Falkoniju nego što mislite. Naime, Vlaho Žegura je, što nam je i on sam potvrdio, brat Franke Falkoni, supruge Mladena Falkonija. Franka Falkoni, vjerovali ili ne, i sama je povezana s tvrtkom Babin kuk gdje je njen suprug prvi čovjek. Naime, ona je tri godine (od 1996. do 1999.) obnašala dužnost direktorice tvrtke Babin kuk putovanja d.o.o., koja je tvrtka kćer HTC Dubrava Babin kuk kojim upravlja Mladen Falkoni.

Znači Mladen Falkoni prodava nekretnine Babinog kuka, koje su u društvenom vlasništvu, tvrtki brata njegove supruge, koja je i sama zaposlena u tom društvenom poduzeću. Kontaktirali smo Vlaha Žeguru da nam objasni zašto je kupovao nekretnine Babinog kuka i je li to radio u svoje ime, ili je pomagao svojoj sestri i njegovom mužu da isisavaju vrijedne nekretnine iz tvrtke u kojoj su oboje bili zaposleni.

-Ja i moja sestra smo zajednički vodili tvrtku. Ne znam detalje, ja sam u to vrijeme bio u Americi, a u Hrvatsku sam dolazio samo na ljetovanje. Novac sam davao sestri koja je dalje kupovala nekretnine – kazao nam je Žegura.

Tvrtka Dubrovnik Elegant posluje još uvijek - iako bi uskoro mogla biti ugašena, jer je predan zahtjev za likvidaciju -  i na sebi ima brojne nekretnine, pa nas je interesiralo da nam kaže što danas radi u njoj, ili je prodao kakve vlasničke udjele.

-Da vam pravo kažem, ne znam, ni je li se vodim kao kakav član, ni ništa drugo. Bavim se drugim poslovima, dignuo sam odavno ruke od te firme – zaključio je Žegura.

Žegura vjerojatno uopće nije svjestan što nam je priznao. U biti je potvrdio ono što mi odavno sumnjamo – da je Mladen Falkoni, preko povezanih osoba isisavao nekretnine Babinog kuka samom sebi. Zaista nevjerojatan sukob interesa, čak rijetko kad viđen i u korumpiranoj zemlji kakva je Hrvatska. Falkonijev slučaj da se u našoj Županiji vjerojatno još samo usporediti s Stipom Gabrićem Jambom, koji je od metkovske tvrtke Razvitak, točnije od samog sebe, kupovao nekretnine, i to na način da je bio manjen skriven nego Falkoni.

Koje je to nekretnine kupovao Dubrovnik Elegant?  Prema izvješću Državne revizije, tvrtka Dubrovnik Elegant kupila je u takozvanom Gospodarskom centru Babinog kuka (koji se nalazi pokraj kružnog toka) pet nekretnina. Za čak tri nekretnine nije bio raspisan javni natječaj, nego su prodane izravnom pogodbom, a čak četiri nekretnine od sveukupno pet, prodane su za manju cijenu od one procijenjene u elaboratu. Dubrovnik Elegant kupio je tijekom 1998. i 1999. godine skladište za zemljištem veličine 174 kvadrata s poslovnim prostorom za 29 tisuća maraka (procijenjena vrijednost je bila 24 tisuće maraka), ured od 23 kvadrata za 8 tisuća maraka (procijenjena vrijednost je 17 tisuća maraka), skladište veličine 85 kvadrata za 57 tisuća maraka (procijenjena vrijednost je 61 tisuću maraka), još jedan ured od 14 kvadrata za 9 tisuća maraka (procijenjena vrijednost je 10 tisuća maraka), te skladište od 79 kvadrata za 51 tisuću maraka (procijenjena vrijednost je 56 tisuća maraka).

Također, Dubrovnik Elegant kupio je i poslovni prostor veličine 76 kvadrata, u Upravnoj zgradi Babinog kuka, u ulici Ćira Carića, za 50 tisuća maraka, iako je procijenjena vrijednost bila skoro 70 tisuća maraka. Spomenuta tvrtka, osim navedenih, kupila je i još jedno skladište veličine 150 kvadrata za 114 tisuća maraka (procijenjena vrijednost je 107 tisuća maraka).

Kako vidimo, i Dubrovnik Elegant je povoljno prošao kao i Solitudo Dubrovnik, jer su plaćene cijene u povećem broju transakcija manje od onih procijenjenih u elaboratu koji je, podsjetimo, izrađen u prvoj polovici devedesetih godina.

Vlaho Žegura je, također, kupio i dio nekretnina Babinog kuka, kao fizička osoba mimo Dubrovnik Eleganta. Tako je kupio polosvni prostor oko Malog Straduna veličine 16 kvadrata za 26 tisuća maraka (procijenjena vrijednost je 21 tisuću maraka), skladište veličine 41 kvadrat za 25 tisuća maraka (procijenjena vrijednost je 30 tisuća maraka), te dva zemljišta izravnom pogodbom, bez javnog natječaja, oba veličine 450 kvadrata, koja je zajedno platio 116 tisuća maraka koliko je otprilike i bila procijenja njihova vrijednost u elaboratu.

Kada sve ovo zbrojimo dolazimo do nevjerojatnog rezultata. Mladen Falkoni je bratu svoje supruge prodao dvocifreni broj nekretnina društvenog poduzeća u kojemu je bio direktor. Dio nekretnina mu je prodao izravnom pogodbom, bez javnog natječaja, a mnoge, kako ste vidjeli, prodane su ispod cijene procijenjene u elaboratu.

Kasnije je direktor Dubrovnik Eleganta postao Lukša Falkoni, sin Mladena Falkonija, i na tom je mjestu proveo dugi niz godina sve do današnjih dana, kada obje tvrtke u kojima je on direktor prolaze fazu likvidacije.

Mladen Falkoni, podsjetimo, o danima koje je proveo kao direktor Babin kuka nije nam htio ništa govoriti, te nas je uputio na aktualnu Upravu. U našim prepiskama do danas, aktualna Uprava s Nikolom Konculom nam je kazala kako Babin kuk danas savjesno posluje te kako bi svaki oblik kriminala, ako bi ga uočili, prijavili.

- Društvo će uvijek kada bude smatralo da je počinjeno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, nadležnom državnom odvjetništvu protiv odgovornih osoba podnijeti kaznene prijave – kazao nam je Koncul.

Stoga smo ga pitali, ako se već tako odgovorno ponašaju kako on kaže, zašto protiv Mladena Falkonija, novi vlasnici iz Valamara nisu podignuli prijavu kad su transakcije između njega i tvrtki Solitudo Dubrovnik i Dubrovnik Elegant u najmanju ruku jako sumnjive, i školski su primjer čistog sukoba interesa.

- Obzirom da je Društvo imalo saznanja da se protiv bivšeg glavnog direktora pravnog prednika Društva gosp. Mladena Falkonija, a zbog radnji u vrijeme njegova mandata, vodi kazneni postupak od strane nadležnog državnog odvjetništva, nije bilo potrebe za bilo kakvim daljnjim postupanjem Društva, osim što je za potrebe tog kaznenog postupka Društvo na zahtjev nadležnih tijela (suda i Državnog odvjetništva) istima dostavilo svu traženu dokumentaciju koja se odnosila na razdoblje kada je direktor Društva bio gosp. Falkoni – kazao nam je Koncul.

Međutim, on je u krivu. Točno je da je DORH vodio istragu protiv Falkonija, ali u slučaju prodavanja zemljišta kupcima čija vrijednost zemljišta nije bila procijenjena, ni uvrštena u temeljni kapital Babinog kuka, o čemu smo već pisali, ali DORH nije vodio istragu, niti podignuo optužnicu, u slučaju Falkonijevog prodavanja nekretnina tvrtkama koje su povezane s njegovom užom obitelji. Koncul sigurno zna o čemu se radi, jer današnji vlasnici još uvijek vode sudske sporove s Vlahom Žegurom u vezi zemljišta.

Ako Koncul tvrdi da se Valamar savjesno i odgovorno ponaša u poslovanju, ostaje nejasno zašto protiv Falkonija nisu podignuli kaznenu prijavu, a itekako su imali materijala.

Nadležni istražni organi bi u ovom slučaju prodaje nekretnina Babinog kuka tvrtkama Solitudu Dubrovnik i Dubrovnik Elegantu  itekako imali puno toga za raditi.