ZLATKO MILIĆ PODIGNUO KAZNENU PRIJAVU PROTIV FALKONIJA I KONCULA „Digli su milijune eura kredita zalažući moje zemljište“

Autor: Maro Marušić
Državno odvjetništvo istražuje navode iz optužnice Zlatka Milića

Pisali smo već kako poduzetnik Zlatko Milić i dalje ima problema s zemljištem na Babinom kuku kojeg je kupio prije skoro 20 godina. Podsjetimo, Milić je kupio zemljište od tadašnjeg direktora HTC Dubrava Babin kuk Mladena Falkonija, ali na njega nikad nije uspio upisati vlasništvo, jer  Falkoni spomenuto zemljište nije procijenio i ubacio u temeljni kapital Babinog kuka prilikom procesa privatizacije.

Nakon što je Babin kuku prodan novim vlasnicima (Valamaru), Milić je, čini se, našao zajednički jezik s tadašnjim direktorom Uweom Geiserom, koji mu je u zamjenu za to zemljište, ponudio ono na kojem se nekada nalazio disko klub Divinae Follie. Potpisali su Sporazum o zamjeni nekretnina, ali čim je Geiser otišao s mjesta direktora, nova Uprava s novim direktorima (među njima i Nikolom Konculom) osporavala je tu zamjenu. Slučaj je završio na sudu, a Milić je dobio spor i na Općinskom i na Županijskom sudu u Dubrovniku, međutim pravosudni epilog se još čeka, te Milić još uvijek ne raspolaže zemljištem, jer je Valamar od Vrhovnog suda zatražio reviziju sudskog spora, te žele da Vrhovni sud spor vrati na početak.

S obzirom da Milić više od desetljeća ne može upravljati imovinom za koju smatra da je njegova – a što su potvrdili Općinski i Županijski sud -  on je mimo ovog sudskog spora, podignuo kaznenu prijavu protiv više fizičkih i pravnih osoba za koje smatra da su ga oštetili.

Prvooptuženi i drugooptuženi u Milićevoj prijavi je Mladen Falkoni i tvrtka kojom je upravljao, koji su čitavu stvar i zakuhali prodavši Miliću zemljište na koje se nije mogao upisati o čemu smo već pisali.

No zanimljivo je pogledati Milićevu prijavu protiv trećeoptuženog Nikole Koncula, čovjeka koji je još uvijek jedan od vodećih šefova u grupaciji Valamar. Naime u međuvremenu, vlasnik zemljišta, gdje je bila Divinae Follie, a kojeg je temeljem sporazuma o zamjeni nekretnina trebao dobiti Milić, postala je Palme turizam d.o.o., tvrtka kćer Valamara, koju su vodili Nikola Koncul i Mišo Matana.

Milić optužuje Koncula i Matanu da je Palme turizam, odnosno Valamar, uzeo kredit u visini od 7 milijuna eura dajući u zalog nekretninu, za koju Milić smatra da je u njegovom vlasništvu. Osim toga, Palme turizam d.o.o. je spornu nekretninu ubacila u svoj temeljni kapital povećavši tako vrijednost tvrtke.

Milić u kaznenoj prijavi optužuje Koncula i Matanu da su time, „kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju pravnu osobu, grubo prekršili zakon i pravila poslovanja glede uporabe i upravljanja imovinom, a kaznenim djelom pribavljena je znatna imovinska korist i počinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve koristi“.

Osim Falkonija, Koncula i Matane, Milić u prijavi optužuje predsjednika i članove Nadzornog odbora Babinog kuka Georga Eltza, Franca Palmu, Gustava Wurmbocka, Franza Lanschutzera, te Nikolu Ćorka da su ga obeštetili, jer su znali da je zemljište s kojim raspolažu u njegovom vlasništvu.

Kaznenu prijavu Milić je poslao PU Dubrovačko-neretvanskoj, koju su oni, kako su nam potvrdili, nakon izvida poslali u daljnju proceduru.

-Ova Policijska uprava je u listopadu 2011. godine  zaprimila spomenutu kaznenu prijavu koja je dostavljena Državnom odvjetništvu u Dubrovniku po čijem nalogu su obavljene provjere određenih navoda. O svemu poduzetom obavješteno je nadležno državno odvjetništvo u Dubrovniku – kazala nam je glasnogovornica Marija Gjenero.

Također, upit smo poslali i Državnom odvjetništvu da nam kažu je li istraga još uvijek u tijeku, na što su oni odgovorili potvrdno.

- U svezi vašeg upita vezano uz kaznenu prijavu koju je podnio Zlatko Milić 17. srpnja 2011. protiv Mladena Falkonija i drugih osumnjičenih, izvješćujemo vas da u ovom predmetu Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku provodi izvide, a s obzirom da izvidi nisu okončani,  prema odredbi članka 36. stavka 3. Zakona o državnom odvjetništvu spisi državnog odvjetništva u vrijeme provođenja izvida smatraju se tajnim, te vas ne možemo izvijestiti o do sada utvrđenom – rekla nam je zamjenica Županijskog državnog odvjetnika Maris Stjepović Simoni.

Koncul, pak s druge strane uopće ne zna da je protiv njega podnesena kaznena prijava, ali kako se čini,  ljut je na Milića, jer nam je rekao „da svaki podnositelj kaznene prijave mora imati na umu da i lažno prijavljivanje predstavlja kazneno djelo“.

- Istina je da sam u pokušaju iznalaženja mirnog rješenja spora sa gospodinom Zlatkom Milićem, bio od strane njegovih punomoćnika još 2010.g.  izložen i prijetnji podnošenja kaznene prijave. Kao što sam i tom prigodom odgovorio i vama navodim da se taj spor neće riješiti metodom pritisaka i prijetnji, nego postizanjem dogovora koji bi trebao biti obostrano prihvatljiv – rekao nam je Koncul.

Što se tiče spornog kredita koji Milić navodi u kaznenoj prijavi, Koncul kaže:

- Da se radi o zakonitom i pravno valjanom poslu za čije sklapanje nije bilo nikakve zapreke, dokaz je i taj što je ovaj pravni posao valjano proveden u zemljišnim knjigama, čime je i sud nakon svih uredno provedenih procedura potvrdio da kod njegovog sklapanja nije bilo nikakvih nepravilnosti, a kamoli nezakonitosti – istaknuo je Koncul.

Svjestan je da ovo zemljište nije jedini problem za njegovu hotelsku kompaniju.

-Ovo Društvo i dalje čini sve što je u njegovoj moći da postigne sporazum s državnim institucijama po svim otvorenim pitanjima iz doba pretvorbe koji se „vuku“ već dvadesetak godina, kako bi riješilo ovo pitanje, kao i pitanje kupnje zemljišta od strane još dvadesetak sugrađana koje nije bilo procijenjeno i uneseno u kapital društva – zaključuje Koncul.

Zlatko Milić nije bio raspoložen za komentar. Kratko je poručio da će se sam obratiti javnosti, ako bude imao što reći na ovu temu. Bez obzira kako će završiti ova istraga, izgleda da je Milić bliže pobjedi. Tome u prilog govore presude Općinskog i Županijskog suda koje su donesene u njegovu korist. Ako Vrhovni sud ne vrati suđenje na početak, Milić će dobiti atraktivno zemljište, a Valamar će izgubiti dio prostora koji sada koristi za svoj auto kamp.