CRNE BROJKE Ove godine je manje nesreća, ali više poginulih, vozi se brzo i nepropisno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Od početka ove godine do 1. rujna na prometnicama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske evidentirana je 571 prometna nesreća, od kojih devet prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo deset osoba, zatim 298 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su 92 osobe teže, a 319 ih je lakše ozlijeđeno dok su s materijalnom štetom zabilježene 264 prometne nesreće.

"U promatranom razdoblju prošle, 2017. godine, evidentirano je 611 prometnih nesreća, od kojih sedam prometnih nesreća koje su za posljedicu imale smrtno stradavanje sedam osoba i 278 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 86 osoba teže, a 286 ih je lakše ozlijeđeno. S materijalnom štetom je zabilježeno 326 prometnih nesreća," napisali su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Iz navedenih podataka razvidan je pad ukupnog broja prometnih nesreća, međutim došlo je do povećanja broja prometnih nesreća koje su za posljedicu imale smrtno stradavanje i teže ozljeđivanje sudionika.

Najčešći uzroci prometnih nesreća kako ove tako i prethodnih godina, poglavito onih koje za posljedicu imaju najteža stradavanja odnosno smrtne posljedice i teške tjelesne ozljede, pojasnili su iz policije, je nepropisna ili neprimjerena brzina kretanja vozilom, točnije ljudski faktor.

Zbog povećanog intenziteta prometa, poglavito tijekom ljetnih mjeseci, povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. 

"Polazeći od teze da je i jedna smrtno stradala osoba previše, promet, odnosno prevencija prometnih nesreća, jedan je od strateških ciljeva ove Policijske uprave i to posljednjih nekoliko godina. U tom smislu poduzima se čitav niz preventivnih i represivnih aktivnosti, od kontinuiranih prometnih kontrola, edukacija u obrazovnim ustanovama, do medijskog propagiranja poželjnog ponašanja u prometu, a njihov osnovni cilj je u što većoj mjeri podići svijesti vozača o važnosti poštivanja prometnih propisa," poručili su iz policije.

"Izuzetno je važno da policija, ali i svi ostali relevantni dionici društva, uključujući medije, u što većoj mjeri propagiraju značaj pravilnog ponašanja u prometu kako bi utjecali na svijest vozača o njihovoj odgovornosti u prometu i ujedno doprinijeli manjem stradavanju što nam je, zasigurno, zajednički cilj," zaključili su.

Alena Hadžić

Popularni Članci