CVIK U PROBLEMIMA Izmijenjena optužnica 10 godina nakon uhićenja ozloglašenog korčulanskog dilera

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nino Strmotic/PIXSELL
Na Županijskom sudu u Splitu odlučivalo se o osnovanosti opužnice protiv Jakše Cvitanovića Cvika s Korčule i njegova brata Mirjana Cvitanovića zbog pranja novca zarađenog preprodajom heroina. 

USKOK je odlučio izmijeniti dio optužnice za koju odlukom Vrhovnog suda nije opstala okrivljujuća presuda deset godina nakon Cvitanovićevog uhićenja u Splitu, donosi Jutarnji list

Jakša Cvitanović je uhićen početkom 2007. godine nakon šest mjeseci bijega, a ostalih 15 osoba koje je USKOK povezao s njim i dilanjem droge uhićeni su i pritvoreni ranije. Tijekom 2010. godine je na splitskom sudu osuđen zbog ustrojavanja zločinačke organizacije na Korčuli koja se bavila preprodajom heroina od početka 2003. godine do rujna 2006. godine uz zaradu od 7 milijuna kuna. 

U svoju skupinu dilera regrutirao je i brata Mirjana Cvitanovića te još 14 ovisnika od kojih je jedna bila i Želita Tomić, kasnije krunska svjedokinja protiv većine. 

Za dilanje heroina su svi proglašeni krivima, a on i brat su osuđeni i za pranje novca. Dvije godine kasnije je Vrhovni sud dio presude potvrdio, a dio ukinuo. Potvrđen je dio presude u kojem se Cvitanović osudio za ustrojavanje zločinačke organizacije i dilanje droge za što je dobio osam godina te presuda protiv njegovog brata Marijana i još šest osoba za dilanje u sklopu udruge na kazne zatvora od 3 i pol do četiri godine zatvora. 

Ukinut je dio presude koji se odnosio za pranje novca za oba brata ta za sedmoricu optuženika zbog dilanja u zločinačkoj udruzi. Što se tiče pranja novca, Vrhovni sud je smatrao kako USKOK nije iznio da su Cvitanović i njegov brat trošenjem novca od dilanja pokušali prikriti način na koji su ga zaradili. U svojoj odluci naveli su kako na suđenju nije za Cvika i njegovog brata dokazan 'dodatni intelektualni napor da se prikrije novac zarađen od droge'. 

Stoga su naložili novo suđenje koje nije zakazano godinama da bi se prošle godine, kada je zakazan početak suđenja, USKOK odlučio na izmjenu optužnice. Optužni akt je promijenjen na način koji bi USKOK-u dao više manevarskog prostora za dobivanje osuđujuće presude. Izmijenjenu optužnicu je stoga raspravni sudac uputio Optužnom vijeću kako bi oni odlučili o njenoj osnovanosti. Sjednica je održana u utorak, a kako nije javna, odluka će biti objavljena tek nakon što se obavijeste sve stranke u postupku, donosi Jutarnji list

Popularni Članci