DUBROVAČKI ČASNIK ZATOČEN U CADIZU Presuda za Nikolu Tolju očekuje se u studenom

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže
Pomorski časnik Nikola Tolja iz Dubrovnika više od godinu dana se nalazi u španjolskom zatvoru Santa Maria u Cadizu, zajedno s Ernestom Pekarom, kormilarom iz Istre, jednim Rumunjem i tri Talijana, od kojih je jedan zapovjednik.

Tolju se, uz ostale pomorce, tereti za krijumčarenje cigareta u vrijednosti od 12 milijuna eura u međunarodnim vodama nedaleko od granice sa Španjolskoj. Ročište je održano u listopadu, a presuda za ovaj slučaj se, doznaje Dubrovački dnevnik, očekuje u studenom. 

"Bio sam na zakazanom ročištu 22. i 23. listopada u ulozi svjedoka obrane. U niti jednom trenutku se nije iznio niti jedan podatak koji bi povezao posadu s krijumčarenom robom. Očekujemo oslobađajuću presudu," izjavio je predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske Romano Perić. 

Podsjetimo, cijela operacija nazvana 'Escudo', u prijevodu štit, krenula je 24. lipnja. Tolja se nalazio na tegljaču 'Eis Vogel', uz pomorca iz Istre, tri Talijana, od kojih je jedan zapovjednik i jednog Rumunja. Tegljač je teglio brod 'Falkvac' koji nije imao posadu. Predstavnici carine, policije i ostalih službi su se 50-ak nautičkih milja od obale Tunisa u navedenoj operaciji ukrcali oko 2.00 sati u noći gdje su našli određenu količinu cigareta na 'Falkvacu'. Radi se, prema određenim navodima, o šest kontejnera cigareta, u protuvrijednosti od oko 12 milijuna eura. Umjesto plovidbe prema luci Huelva, gdje se nalazi brodogradilište, pomorci su po postupku skrenuli u Cadiz u Španjolskoj gdje je pokrenuta istraga, a pomorci zadržani u zatvoru Santa Maria te opovrgavaju bilo kakvu umještanost u slučaj i saznanja o krijumčarenju.

Popularni Članci