KAKO JE KRENULA DRAMA Stručnjaci otkrivaju što je mogao biti uzrok požara u HE Plat

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivo Cagalj/PIXELL
Točan uzrok još uvijek nije službeno potvrđen, a sam očevid završen je jučer.

"Dio materijala je izuzet te će vještaci izvješće dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu. Međutim, to što je dovršen očevid, ne znači kako je utvrđen uzrok požara. Vještačenje može potrajati danima pa čak i tjednima," izjavio je Pavličević za Dubrovački dnevnik.

Određene indicije ukazuju na mogući scenarij katastrofe, iako sve pretpostavke treba uzeti s velikim oprezom prije nego uzrok požara bude službeno utvrđen.

Najvažnija indicija je izjava županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića koji je kazao da je termokamera pokazala izrazito visoku temperaturu od 260 stupnjeva iza kontrolnog punkta.

Riječ je o području u kojem se nalazi mnogo signalnih kabela, a osnovna karakteristika požara, koji nastaju njihovim gorenjem, upravo je izrazito visoka temperatura i otrovni dimovi.

Druga važna okolnost je i činjenica da je HE Dubrovnik posljednjih godina obnavljana, a projekt revitalizacije, zamjene stare i ugradnje nove opreme, završen je prije godinu dana, u siječnju 2018. godine.

"S obzirom na mjesto gdje je počeo požar, lako je moguće da je 'zaiskrio' signalni kabel ili je došlo do kvara transformatora. Na kontrolnoj ploči u tom dijelu gomila je signalnih kabela na kojima može nastati kratki spoj, primjerice, ako je oštećena izolacija, ako je stariji kabel ili pak nešto treće što nije neuobičajeno jer se radi o velikim naponima. Nadalje, kada gori signalni kabel, stvara se osobito visoka temperatura i jako otrovni dimovi, što se poklapa s opisom mjesta nesreće u hidroelektrani. Transformatori su novi, nedavno su mijenjani i u blizini su strojarnice, ali imaju poseban, autonoman sustav za gašenje požara tako da je, po mome mišljenju, manje vjerojatno da su oni uzrok", kazao je stručnjak za Slobodnu Dalmaciju.

"Prvo je moralo doći do eksplozije, a kada dođe do detonacije, onda se posljedično razvija požar. Da bi došlo do eksplozije, mora biti prisutna zapaljiva tekućina ili para ili plin. Ako su transformatori nedavno mijenjani, tj. bili su neki radovi, to bi moglo signalizirati smjer u kojem treba usmjeriti istragu. Naime, kada se napravi neki remont, često nedugo nakon radova dođe do ponovnog kvara.

Druga vjerojatnost su signalni kabeli, a to vam je snop od takoreći milijun priključaka, spojnica i dijelova. Ako dođe do kratkog spoja, stručno: razlike potencijala između dva vodiča, tada dođe do iskrenja. Ako su u blizini zapaljive tvari, dolazi do eksplozije koja rezultira razvojem požara", objašnjava drugi stručnjak.

Sam požar buknuo je 10. siječnja oko 09:30 sati i u tom trenutku unutar kompleksa nalazilo se devet zaposlenika. Neki tvrde da je prije toga došlo do eksplozije, no te informacije nisu potvrđene.

Tri osobe su ozlijeđene, točnije patile su od posljedica gutanja dima, te su bile zbrinute u OB Dubrovnik, dok su tri odmah puštene na kućnu njegu. 

Pretpostavlja se da su trojica zarobljenih radnika, Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak, za kojim još uvijek traje potraga, krenuli u odvodni kanal koji vodi iz sredine hidroelektrane do mora i dug je 500 metara.

U odvodnom kanalu oko 14 sati istog dana je pronađeno beživotno tijelo Mata Maškarića, a navečer iza 21 sat u Cavtatu mještani su pronašli tijelo Ivice Zvrka. Za Davorom Pozniakom se još uvijek traga.

Popularni Članci