MJESEC DANA OD TRAGEDIJE U PLATU Brojna pitanja još uvijek neodgovorena, evo što smo dosad saznali

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže
Prošlo je točno mjesec dana otkako je buknuo požar u hidroelektrani Dubrovnik u Platu u kojoj su trojica djelatnika Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko izgubili svoje živote. 

Sve je krenulo 10. siječnja, u jutarnjim satima, kad je u hidroelektrani buknuo požar. Dio radnika je bio izvan prostorije koju je zahvatila vatra, dio je jedva uspio pobjeći, dok je troje djelatnika ostalo odsječeno te su pokušavali ugasiti vatru. Prema još uvijek neslužbenim informacijama, dio radnika tvrdi kako je čuo eksploziju, a dio ne.

Zasad se pretpostavlja kako je požar krenuo od kabela u samom zidu, kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, te se nakon toga proširio na prostorije hidroelektrane u čijem se plafonu nalazio i valoviti, lako zapaljivi poliester. U prostoriji se, uz vatru, stvorio i gusti, crni dim, od kojeg su bježali radnici hidroelektrane. Trojica djelatnika se spustila u, po njihovoj procjeni, najsigurniju prostoriju u tom trenutku. I ona se ubrzo ispunila dimom pa su djelatnici bili primorani skočiti u odvodni kanal u kojem su i izgubili svoje živote. Pored kanala su ostavili svoju odjeću i mobitele. 

Teška i mukotrpna potraga

Nakon što su se vatrogasci jedva uspjeli probiti u prostorije zbog gustog dima, slabe vidljivosti, jako visoke temperature i plinova koji su ispunili postrojenje, krenulo je gašenje požara, ali i potraga za nestalim djelatnicima. Tijelo jednog od djelatnika pronađeno je u odvodnom kanalu tijekom dana, dok je tijelo drugog djelatnika pronašao prolaznik u blizini Cavtata na stijenama.

Za Davorom Pozniakom se tragalo više dana, postrojenje je pretraživano u više navrata, kao i široko područje dubrovačkog akvatorija, pa i vale, spilje, otoci. Akciji su se, uz nadležne službe, policiju, HGSS, vatrogasce, ronioce, priključili i građani. Uslijedilo je i pražnjenje odvodnog tunela te je naposljetku i treće tijelo pronađeno u jednoj od sporednih cijevi. 

Pitanje sigurnosti

Osim pitanja oko toga što je uzrok požara, koji se još uvijek službeno ne zna, otvorila su se i pitanja sigurnosti postrojenja s obzirom na to kako djelatnici HEP-a, po svemu sudeći, nisu imali sigurnu prostoriju u koju bi mogli pobjeći, koja se ne bi ispunila dimom i koja bi im osigurala da u njoj pričekaju dolazak vatrogasaca. Otvorilo se pitanje evakuacijskih puteva koji su se, kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, također vrlo brzo ispunili crnim dimom, pitanje u kojem je stanju bilo postrojenje, kako su ishođene građevinske dozvole i tko ih je dao, pitanje opreme, pitanje koliko su inspekcije dolazile u postrojenje i provjeravale ga kao i pitanje plafona od valovitog poliestera u hidroelektrani. 

U HIDROELETRANI SU BILE OD POČETKA? HEP i inspekcije su na desetke godina gledali lako zapaljive ploče i nisu poduzeli apsolutno ništa

Inspektorat rada je izlaskom na teren utvrdio nepravilnosti koje su, kako navode u svom izvještaju, ugrozile zdravlje i život radnika, a pri tome spominju valoviti poliester koji je lako zapaljiv. Dubrovački dnevnik prvi je pisao o tome, kao i da su prema DORH-u upućene kaznene prijave. Ugovor o izvođenju radova 2017. godine potpisali su tvrtka Spegra inženjering d.o.o. i tadašnji član Uprave HEP-a Nikola Rukavina. Iz Spegre inženjeringa za Dubrovački dnevnik su kazali kako je od njih temeljem natječaja bilo zatraženo kako moraju ugraditi istovjetne ploče onima koje su već postojale u hidroelektrani, a Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje kako su se ploče od valovitog poliestera u hidroelektrani nalazile od samog početka. 

'UGROZILI SU ŽIVOT I ZDRAVLJE RADNIKA' Donosimo što je utvrdila inspekcija oko tragedije u hidroelektrani Plat

DOZNAJEMO! Upućene kaznene prijave prema DORH-u zbog tragedije u HE Plat, inspekcija utvrdila propuste

U kakvom je stanju bila hidroelektrana? 

Dobro upućeni izvori za Dubrovački dnevnik podsjećaju na poplavu koja se dogodila 2006. godine, a prilikom čega su nastala znatna oštećenja na hidroelektrani dok su životi radnika također bili ugroženi. Riječ je o događaju za koji nitko nije odgovarao. 

Dio njih smatra kako je upravo navodno nevraćanje hidroelektrane u stanje u kakvom je ona bila razlog zbog kojeg je i događaj od 10. siječnja ove godine završio s tragičnim posljedicama. 

DONOSIMO! U hidroelektrani u Platu dogodio se niz propusta koji su doveli do katastrofalne tragedije?

HEP-ov zavjet šutnje 

Dubrovački dnevnik je u posljednjih mjesec dana prema HEP- u uputio niz pitanja oko sigurnosti u postrojenju, opreme djelatnika, elaborata, protupožarnih projekata, obnova i rekonstrukcija, ljudi koji su odgovorni za pitanje zaštite na radu, radova koji su se na hidroelektrani događali u posljednje vrijeme, plafona od poliestera, evakuacijskih puteva, sigurne sobe... HEP na većinu pitanja nije odgovorio, navodeći kako ne mogu davati nikakve izjave prije nego što istraga bude u potpunosti dovršena. 

ZAVJET ŠUTNJE Ovo su pitanja o tragediji u hidroelektrani u Platu na koja HEP ne želi odgovoriti

Dubrovački dnevnik doznaje kako su se na području hidroelektrane par dana prije požara odvijali radovi na postavljanju video nadzora što su iz HEP-a prvo demantirali, pa onda i potvrdili. 

DORH TRAŽI ODGOVORNE ZA TRAGEDIJU Jesu li radovi u hidroelektrani dva dana prije požara koštali trojicu radnika života?

Podsjetimo, po dovršetku akcije, konferenciju za medije sazvali su predstavnici policije i vatrogasaca, a nakon toga i predstavnici policije i DORH-a. U mjesec dana HEP nije sazvao niti jednu konferenciju za medije, a nepojavljivanje na prvoj konferenciji su opravdali time što su išli na sprovod jednom od poginulih djelatnika. Na novinarima je ostalo samo da objavljuju neslužbene informacije jer je do onih službenih postalo nemoguće doći. 

Radnici nisu vraćeni na posao

Djelatnici hidroelektrane još uvijek nisu vraćeni na radna mjesta. Iz kuloara se doznaje kako je dio radnika nezadovoljan i razočaran te kako postoji mogućnost kako se na posao neće ni vratiti. 

I nakon mjesec dana brojna pitanja ostala su neodgovorena, a odgovore zahtijevaju, kako javnost koja mora znati u kakvim uvjetima rade djelatnici hidroelektrane i kako se troše njihova sredstva, tako i obitelji poginulih za koje ni komemoracija nije upriličena. 

NESIGURNOST NAKON TRAGEDIJE Radnici hidroelektrane Dubrovnik razočarani, dio njih se neće vratiti na posao?

Popularni Članci