MJESTO TRAGEDIJE Pogledajte kako izgleda podzemlje hidroelektrane u Platu (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Hidroelektrana Dubrovnik u Platu mjesto je tragedije koja se dogodila 10. siječnja, prilikom koje su živote izgubili djelatnici Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak. 

Sada joj se ne može pristupiti zbog, kako navode iz HEP-a, sigurnosnih uvjeta i provođenja izvida, no Dubrovački dnevnik ušao je u postrojenje 2015. godine, dok je trajala obnova hidroelektrane. Kako izgleda njeno podzemlje, pogledajte u videozapisu.

Na kraju dovodnog tunela izgrađen je podzemni vodostanski sustav koji se sastoji od vodnih komora velike zapremine, koje služe za amortiziraju oscilacije tlaka u dovodnom tunelu. U sklopu vodostanskog sustava nalazi se i podzemna zasunska komora u kojoj se nalaze ventili koji zatvaraju i otvaraju vodu prema turbinama.

Tok vode s kote vodostana 245 m n.v. prema turbinama ostvaren je s dva vertikalna tlačna cjevovoda koji imaju promjer 3.9 m na koti vodostana i 3.3 m na koti strojarnice. Proizvodni agregati smješteni su u podzemnoj strojarnica tlocrtnih dimenzija 95  x 16 m i visine 35,5 m, do koje se dolazi pristupnim tunelom dužine 520 m.

Podzemna strojarnica izgrađena je za ugradnju četiri proizvodna agregata. 

Proizvodni agregati su vertikalne izvedbe. Turbine su tipa Francis, svaka snage po 108,2 MW pri protoku od 45 m3/s i neto padu od 270 m. Na zajedničkoj vertikalnoj osovini ugrađeni su sinkroni generatori snage 120 MVA. U sklopu proizvodnog agregata ugrađeni su i blok transformatori snage 120 MVA koji povezuju elektranu s elektroenergetskim sustavom.

Odvodni tunel duljine od 510 m potkovastog je oblika i površine poprečnog presjeka 74 m2.

Izlazne vode pomoću lukobrana skreću se prema pučini. Lukobran je dužine 210 m i visine od temelja 5 m, a služi za smanjivanje utjecaja morskih valova na tlak donje vode turbina. Jedan agregat povezan je na elektroenergetski sustav Hrvatske preko TS Plat, a drugi na elektroenergetski sustav BiH.  

Popularni Članci