OKOLNOSTI NESREĆE U PLATU Iz HEP-a prvo demantirali pa potvrdili radove u hidroelektrani nekoliko dana prije požara

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Facebook
Prošla su gotovo dva tjedna od tragedije koja se dogodila u hidroelektrani Dubrovnik u Platu, prilikom koje su trojica djelatnika, Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak izgubili svoje živote bježeći od požara koji je buknuo u hidroelektrani tako što su skočili u odvodni kanal i utopili se. 

Izvidi su u tijeku i njima će se tek utvrditi uzrok i okolnosti tragedije u Platu koja je odnijela tri života. Cijela priča za sobom je povukla i niz pitanja pa tako i ona koja su vezana uz pitanje sigurnosti djelatnika hidroelektrane. Konferencije za medije otad su sazivali predstavnici DORH-a, policije i vatrogasaca, no iz HEP-a do danas nisu sazvali konferenciju za medije na kojoj bi kazali nešto više o požaru koji se dogodio u hidroeletrani te o stupnju sigurnosti njihovih djelatnika. O svemu su se oglasili tek šturim priopćenjem, a na novinarske upite koji su im upućeni putem e-mail adresa, pa tako i od strane Dubrovačkog dnevnika, uglavnom su odgovarali selektivno i uopćeno, birajući na koja pitanja će dati odgovor i u kojem obimu, a sve to pravdajući se kako su izvidi u tijeku. 

U javnosti su se pojavile brojne neslužbene informacije pa tako i one koje su vezane uz radove na području hidroelektrane Plat. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, navodno dva dana prije izbijanja požara u hidroelektrani, postavljan je video- nadzor pa je Dubrovački dnevnik oko toga postavio pitanje HEP-u što su oni demantirali. 

"U unutrašnjosti Hidroelektrane Dubrovnik u siječnju 2019. godine nisu se izvodili radovi na postavljanju video nadzora," odgovorili su iz HEP-a. Dubrovački dnevnik ponovio je pitanje vezano uz video-nadzor, pitajući jesu li u siječnju 2019. godine odrađene bilo kakve aktivnosti vezano u video nadzor u HE, ne samo unutar, nego i izvan nje, na što su iz HEP-a odgovorili potvrdno te kako su radovi obavljeni na vanjskom dijelu lokacije. Na pitanje koja tvrtka je izvodila radove i u kojem vremenskom razdoblju te je li on bio priključen unutar HE iz HEP-a još uvijek nisu odgovorili. 

Podsjetimo, o uzrocima požara se zasad može samo nagađati jer će konačnu riječ po tom pitanju imati DORH koji u ovom trenutku provjerava sve informacije vezane uz okolnosti tragedije koja se dogodila. 

Popularni Članci