Povećan broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u prometnim nesrećama, policija najavljuje strožije mjere

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Tijekom 2017. godine na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dogodile su se 863 prometne nesreće, a što u odnosu na 2016. godinu predstavlja smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za pet posto.

Sa smrtno stradalim osobama dogodilo se 11 prometnih nesreća, što predstavlja povećanje od 57 posto. S ozlijeđenim osobama dogodilo se 396 prometnih nesreća, što je smanjenje za tri posto, dok se prometnih nesreća s materijalnom štetom također dogodilo manje i to za sedam posto.

Unatoč smanjenju ukupnog broja prometnih nesreća zabrinjava broj smrtno stradalih osoba, kao i vrlo veliki broj teško ozlijeđenih sudionika u prometu. Tako je tijekom 2017. godine smrtno stradalo 11 osoba ili četiri osobe, odnosno 57 posto više u odnosu na prošlu godinu. Broj sudionika sa teškim tjelesnim ozljedama je također u porastu i to za tri posto, dok je broj osoba koje su zadobile lakše tjelesne ozljede manji za četiri posto.

S obzirom na navedeno, te u cilju zaustavljanja negativnog stanja, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, tijekom siječnja 2018. godine, posebice u noćnim satima u dane vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska će provoditi pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja i obaveznog sankcioniranja takozvane “četiri glavne ubojice u prometu” i to:

  • prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola

  • nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila

  • nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece)  

  • nepropisna uporaba mobitela.

U sklopu rečenih aktivnosti 11. siječnja, u vremenu od 8 do 16 sati, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske provoditi će se preventivno-represivna akcija usmjerena na prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

Popularni Članci