Ravnatelj Hitne Luka Lulić o smrti djevojčice Eme: Otpratili smo je pedijatru

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Hrvatsku javnost potresla je priča o dječaku Gabrijelu koji je umro nakon što su ga više puta odbili primiti na Hitnoj pomoći i kod pedijatrice, a u javnost je isplivao još jedan težak slučaj, a to je smrt djevojčice Eme iz Metkovića koju također, prema navodima njene majke, nisu primili na Hitnu pomoć.

O oba slučaja očitovao se ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić.

"U slučaju tragične smrti dječaka Gabrijela Bebića izvješćujemo Vas da je upravo u tijeku inspekcijski nadzor nad radom liječnika u Metkoviću od strane Ministarstva zdravstva, Hrvatske liječničke komore i naše Ustanove te do okončanja postupka ne bismo htjeli spekulirati o krivnji ili odgovornosti liječnika uključenih u liječenje pokojnog Gabrijela Bebića, od trenutka prvog dolaska po liječničku pomoć do trenutka tragične smrti. Možemo samo navesti da je u ovom tragičnom slučaju sudjelovalo više liječnika iz više zdravstvenih ustanova, i to pedijatara iz Doma zdravlja Metković, naših liječnika i liječnika iz KBC-a Split", rekao je Lulić za Index.hr .

Komentirao je i slučaj djevojčice Eme Markote.

"U slučaju pokojne djevojčice Eme Markote izvješćujemo da je tada ordinirajući tim hitne medicinske službe u Metkoviću prije dvije godine, uputio i otpratio majku i djevojčicu u specijalista pedijatra koji se nalazi u istoj zgradi, udaljen 15-ak metara, a pošto je bio radni dan, specijalist je bio u službi. Bez da se gubi vrijeme, majka je s djetetom obavila pregled u specijalista, koji je u svakom slučaju kompetentniji i stručniji za liječenje djece od naših liječnika, te je dalje od pedijatra upućena našoj službi radi poduzimanja daljnjih mjera liječenja. S naše strane je odmah pozvan helikopter radi što bržeg transporta u KBC Split, no nažalost je mala pacijentica Ema Markota preminula po dolasku u Split. Ovim putem izražavamo najdublju sućut obiteljima Bebić i Markota zbog preranih i tragičnih smrti njihove djece, dječaka Gabrijela Bebića i curice Eme Markote", rekao je Lulić za Index.

I dok Lulić tvrdi da je djevojčicu Emu i njenu majku tim s Hitne uputio i otpratio kod specijalista pedijatra, njena majka tvrdi drugačije.

Popularni Članci