ŠTO SE KRIJE? HEP uporno odbija odgovoriti na pitanja o plastičnom stropu u hidroelektrani u Platu

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Tragedija koja se 10. siječnja dogodila u hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a u kojoj su smrtno stradali djelatnici Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak, otvorila je brojna pitanja od kojih na neka još uvijek nema odgovora. 

Izvidi su još uvijek u tijeku i o okolnostima te uzroku požara zadnju će riječ dati DORH stoga je razumljivo kako službenih informacija o navedenome još uvijek nema. Ipak, iz HEP-a odbijaju ogovoriti i na ona jednostavnija pitanja koja se tiču sigurnosnih uvjeta pod kojima su radili djelatnici u samom postrojenju, a jedno od njih je i pitanje postojanja stropa od PVC materijala. 

Dubrovački dnevnik poslao je upit prema HEP-u u kojem je postavljeno pitanje je li u hidroelektrani, u prostoriji koju je zahvatio požar, postojao strop od PVC materijala, kad je postavljen, tko ga je postavio i je li takav strop u skladu sa sigurnosnim propisima. Iz HEP-a su danas, po drugi put, odbili Dubrovačkom dnevniku odgovoriti na to pitanje.

"U jučerašnjem odgovoru vašoj redakciji dali smo sve informacije koje u ovom trenutku možemo dati obzirom na obuhvat istrage DORH-a. Nadamo se što skorijem završetku i objavi rezultata istrage," stoji u njihovom odgovoru. 

Stoga se postavlja pitanje zašto se odbija odgovoriti na jednostavno pitanje koje se ne odnosi ni na uzroke, a ni okolnosti požara, nego na sigurnosne uvjete u kojima su radili djelatnici HEP-a u predmetnoj hidroelektrani. 

Podsjetimo, strop od PVC materijala spomenut je na konferenciji za medije koja je održana po završetku akcije, a na kojoj su riječ imali županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević. Simović je tom prilikom kazao kako je vatra zahvatila strop od plastike i kako je, vjerojatno, plastika padala te je tako došlo do paljenja, posebno zato što je, između ostalog, padala i po kabelima.

Za navedene činjenice ne treba biti poseban stručnjak - PVC stvara ogromnu količinu dima koji je predstavljao velike probleme kako djelatnicima koji su tada bili u HE, tako i vatrogascima koji su u više navrata isto i istaknuli. Plastika stvara nepotpuno sagorijevanje, a uslijed čega može doći do potpunih i djelomičnih eksplozija. Podsjetimo, i u ovom slučaju je dio djelatnika HEP-a kazao kako su čuli eksploziju, moguće, ali ne i sigurno, i zbog procesa gorenja plastike. 

DORH TRAŽI ODGOVORNE ZA TRAGEDIJU Jesu li radovi u hidroelektrani dva dana prije požara koštali trojicu radnika života?

Popularni Članci