SUĐENJE KATANIĆU ZA RAZBOJNIŠTVO NA KONALU Uplakana M.S.: 'Rekao je da će mi pucati u noge ako ne otvorim sef!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Na Županijskom sudu u Dubrovniku jutros je krenulo suđenje za djelo razbojništva koje se 12. rujna 2017. godine, prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, dogodilo na Gornjem konalu.

Damiru Kataniću (45), koji je tijekom suđenja kazao kako se ne osjeća krivim, se na teret stavlja kako je tog datuma oko 18,00 sati, u nakani da se okoristi i uzme veću količinu novca, ušao u stan Žarka Knega (30) na Gornjem konalu i u njegovu djevojku Maris Sturica (28) uperio pištolj nepoznate marke i kalibra koji je imao u rukama rekavši joj da mu preda novac koji ima.

Prema optužnici, Sturica mu je, u strahu, predala metalni sef u kojem je bio iznos od oko 28 tisuća eura u različitim valutama. Riječ je o novcu koji je, kako je kazao Knego, jednim dijelom njegova ušteđevina. Dio novca mu je dao otac, a u sefu se, kako kaže Knego, nalazila i zatvorena kuverta u kojoj je bilo od 300 do 350 eura koju je trebao proslijediti jednoj osobi u Rijeci. Oštećenik tvrdi kako se u trenutku događaja nije nalazio u stanu nego je bio na poslovnom putu, a Sturica, koja je bila u stanu, tijekom rasprave je iznijela što se događalo tog dana.

„Oko 18:00 sati sam parkirala svoj automobil ispred stana i ušla u stan. Tog sam dana radila dvokratno, u 19:00 sati sam trebala biti nazad na poslu. Bila sam u sobi i tek što sam odložila svoju torbu, u hodniku je stajala muška osoba koja je u mene uperila pištolj. Molila sam ga da mi ne napravi ništa, u tom trenutku uopće nisam razmišljala da me osoba došla opljačkati nego ubiti. On je imao fantomku koja je bila zgužvana na glavi, a koju je kasnije navukao preko lica. Pitao me znam li kome mi je muž dužan u Crnoj Gori. Rekla sam kako ne znam tko je kome dužan ni o čemu priča te sam ga molila da mi ne napravi ništa. Odgovorio mi je kako mi se ništa neće dogoditi ako budem pametna,“ kazala je Sturica koja se od stresa u sudnici rasplakala nakon što je vidjela Katanića.

Osoba joj je, kako tvrdi, naredila da zatvori vrata od balkona i persijane, a onda joj je rekla – daj mi sve! Ona je u tom trenutku odgovorila kako ima sef, nakon čega joj je osoba rekla da kaže koja je šifra.

„U tom trenutku se nisam mogla sjetiti šifre, nisam znala ni kako se zovem, a kamoli koja je šifra. Pitala sam ga mogu li nazvati dečka koji će mi sigurno reći koja je šifra. Kratko je razmišljao, a onda dvaput rekao da će mi pucati u noge ako ne otvorim sef. Molila sam ga da mi ništa ne napravi. Iz stražnjeg džepa je izvukao bijelu vrećicu, svo vrijeme je držao pištolj, a ja sam cijeli sef stavila u tu vrećicu nakon čega je on obujmio rukama i stavio na prsa. Rekao mi je da mu dam novčanik, rekla sam kako mi je u automobilu i kako nemam više ništa. Potom mi je rekao da mobitele bacim u wc školjku, što sam sa svoja dva mobitela i napravila, a on je rekao da ostanem u stanu 10 minuta jer ga njegovi čekaju ispred te izašao. Ostala sam 10-ak minuta, po mojoj procjeni, u stanu i zahvaljivala sam bogu što sam živa. Kažem po mojoj procjeni jer nisam imala sat ni mobitel,“ kazala je Sturica.

Nakon toga se, prema njenim riječima, uputila prema prijateljici R.V. čija je nevjesta J.Z. nazvala policiju i prijavila slučaj. Muškarca je vidjela na prepoznavanju gdje je, među šestoricom, kako kaže, prepoznala počinitelja.

Kako kaže, cijeli događaj je za nju bio jako traumatičan.

„Nakon događaja sam bila 10-ak dana kod svojih roditelja. Ne dolazim sama u taj stan, ne spavam sama, nijedne sekunde nisam sama, stalno se osvrćem, osjećam se nesigurno i stalno promatram ljude oko sebe. Ta slika mi se ucrtala u sjećanje,“ izjavila je potresena Sturica.

Katanić je kazao kako je, dok je Sturica bila s policijom, dulje vrijeme bio na mjestu događaja te upitao zašto tada nije pokazala policiji na njega, ako je sigurna kako je on počinitelj. Sturica je odgovorila kako se ne sjeća da ga je vidjela, ali je kazala i kako je čula kako je Katanić bio u blizini, ali kod zida odakle ga ona nije mogla vidjeti.

U nastavku suđenja se očekuje ispitivanje svjedoka.

Popularni Članci