SUĐENJE ZA RAZBOJNIŠTVO NA KONALU Svjedočili članovi Katanićeve obitelji, evo što su kazali

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Nastavlja se suđenje Damiru Kataniću na Županijskom sudu u Dubrovniku kojemu se na teren stavlja kako je počinio djelo razbojništva koje se 12. rujna 2017. godine, prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, dogodilo na Gornjem konalu.

Kataniću, koji je tijekom suđenja kazao kako se ne osjeća krivim, se na teret stavlja kako je tog datuma oko 18,00 sati, u nakani da se okoristi i uzme veću količinu novca, ušao u stan Žarka Knega (30) na Gornjem konalu i u njegovu djevojku Maris Sturica (28) uperio pištolj nepoznate marke i kalibra koji je imao u rukama rekavši joj da mu preda novac koji ima.

Prema optužnici, Sturica mu je, u strahu, predala metalni sef u kojem je bio iznos od oko 28 tisuća eura u različitim valutama. na današnjem su ročištu ispitani svjedoci, među kojima i članovi Katanićeve obitelji koji su iznijeli svoja viđenja vezana uz 12. rujna prošle godine.

„Oko 17:25 sati sam krenuo doma iz OTP banke, prošao sam jednom šumicom. Trebalo mi je pet minuta da dođem doma, a 10-ak minuta iza mene je došla i moja supruga. Damir je bio u stanu. Bilo je nevrijeme prošlih dana i dogovorili smo se kako ćemo poći u Cavtat da pogledamo je li sve u redu s našim apartmanom kojeg tamo imamo. Oko 17:40 sati na mobitel me nazvao unuk A.K., Damirov sin i pitao me gdje je Damir i zašto mu se ne javlja. Damira sam vidio kako sa šugamanom ulazu i banju, a supruga je pripremala nešto za pojesti. Oko 18:05 sati je servirala jelo na stol, ja sam pojeo, a došao je i Damir koji je nešto promrmljao oko jela i pošao u svoju sobu. Oko 16:15 sati sam izašao iz kuće i sa ženom sam krenuo prema Cavtatu, a Damiru sam rekao da nazove sina. Rampu sam prošao u 18:16 ili 18:17 sati, a zvao je i A.K. koji je pitao zašto ga nismo poveli u Cavtat. Kad sam ja izašao iz stana, Damir je ostao u stanu,“ izjavio je otac Damira Katanića M.K. dodavši kako vrijeme može točno precizirati jer mu je to 'profesionalna deformacija'. Također, kazao je kako zna kako je njegov sin Damir posjedovao 20 tisuća kuna koje je dobio kao nagradu jer je njihov brod pripremio za prodaju. Također, odgovarajući na pitanja, kazao je kako se nije javljao nadležnim tijelima s iskazima, a dodao je i kako u stanu žive supruga, sin i on, a nedaleko od njih i Katanićeva supruga koja živi s djetetom i koja, kako kaže, često navraća k' njima.

Kao svjedok je saslušana i majka Damira Katanića Z.K. koja je također iznijela što se to, prema njenim riječima, događalo navedenog dana. Također je iznijela kako 'drži kako je Žarko Knego uistinu oštećen, a kako bi počiniteljica mogla biti i prvoosumnjičena Maris Sturica'.

„Noć prije je bilo nevrijeme i htjeli smo poći u Cavtat kako bismo vidjeli što nam je s apartmanom i ima li kakve štete. Kancelariju smo muž i ja napustili oko 17:30 sati, on je išao do doma šumicom, a ja skalinima jer sam jednom tamo pala. Došla sam doma oko 17:40 sati, muž je već bio u stanu, a Damir je bio u kamari. Oko 17:49 je djeda zvao A.K., Damirov sin i naš unuk, a točno vrijeme znam jer sam ga vidjela na ispisu brojeva kojeg dobivam. Pitao je za Damira jer mu se on nije javljao. Damir je išao u banju i rekao je da će se javiti, a moj suprug je mene požurivao da izađemo iz kuće. Na brzinu sam napravila meso da nešto pojedu, tada nisam znala kako Damir ide na večeru sa sinom i suprugom. Izmjerila sam cukar, sjela za stol da nešto pojedem, meso se ispržilo, a Damir je izašao iz banje. Rekao mi je - znaš li išta drugo napraviti osim prženog? Pošao je u kamaru, a mi smo oko 18:15 sati izašli i pošli prema Cavtatu. Damir je ostao u stanu,“ kazala je Z.K. dodavši kako je 'nadležnima rekla kako Katanić u sobi ima 20 tisuća kuna koje mu je ona dala u kolovozu i prije nego što su prebrojali novac'. Na Katanićevo pitanje, njegova je majka odgovorila kako je spremna da ide i na poligraf kako bi se utvrdila istinitost njenih tvrdnji.

Na suđenju je danas saslušana i Katanićeva supruga M.K. s kojom je u braku, ali s njom ne živi. Također je kazala kako su u dobrim odnosima.

„Cijeli taj dan sam bila doma sa sinom. Oko 17.00 sati sam se s Damirom čula na fiksni telefon i rekla sam mu kako naš sin želi da odemo na večeru jer ubrzo ide u Zagreb. Nakon toga mi je sin rekao kako se dopisuje s ocem i dogovara za večeru. Uspostavili smo i videopoziv u kojem sam i sama sudjelovala. Međutim, kasnije je naš sin bio nestrpljiv pa je zvao djeda da ga pita kad će Damir doći, na što mu je on rekao kako će doći ubrzo. Damir je u naš stan došao oko 19:00 sati s cigaretom, a ja sam mu rekla da izađe iz stana jer dim smeta našem sinu. On se malo udaljio, a kasnije je stigao jedan vozač koji nije mogao ući u ulicu jer mu je smetao Damirovo auto i kad sam ga potražila da ga pomakne njega nije bilo. Pošla sam ga tražiti, a rođak mi je kazao kako je vjerojatno na Depozitu jer se tamo okupilo dosta ljudi pošto je bila neka pljačka. Kad sam išla do tamo, srela sam Damira u društvu M.G. On je preparkirao automobil, a mi smo iza toga pošli na večeru,“ izjavila je Katanićeva supruga.

Na Sudu se kao svjedokinja pojavila i J.Z. koja je pozvala policiju i obavijestila o događaju.

„Stajala sam na balkonu moje svekrve, bilo nas je dosta u kući. Vidjela sam kako stiže Maris Sturica koja je užurbano hodala, nakon čega je stigla do balkona u društvu R.V., moje zaove koja živi u donjem stanu. Bila je jako uplašena, rekla je kako je opljačkana i spominjala je pištolj. Kad sam je pitala je li zvala policiju, rekla je kako nema mobitele, a onda smo rekli kako ćemo ih nazvati i ona se složila. Netko je okrenuo 112, a ja sam pričala s policijom. Nakon toga je s njima pričala i Maris koja je iznijela detalje vezane uz počinitelja. Govorila je o tamnoputom muškarcu dugih ruku s čudnim naglaskom. Kod nas se presvukla i dali smo joj tabletu jer je bila jako uzrujana. Još više se uzrujala kad joj je policija rekla kako se mora vratiti u stan,“ izjavila je J.Z.

Suđenju je prisustvovao Žarko Knego, oštećenik u ovom slučaju. Inače, Katanićeva braniteljica je odvjetnica Ana Birimiša, a opunomoćenik oštećenika odvjetnik Maroje Matana.

Popularni Članci