TRAGEDIJA U HE PLAT U pritvor u Dubrovnik stižu dva člana uprave HEP-a

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Više osoba uhićeno je i ispitano danas zbog tragedije u hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a dvije osobe iz Zagreba stižu u dubrovački pritvor. Informacije o imenima je teško ili nemoguće dobiti, a Dubrovački dnevnik doznaje iz neslužbenih izvora kako je riječ o dvoje članova Uprave HEP-a. 

"Dvojica prvoosumnjičenih će tijekom sutrašnjeg dana biti predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, dok je protiv ostalih nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava u redovnoj zakonskoj proceduri," izvijestili su danas iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. 

Kako su naveli u proiopćenju, trojica osumnjičenih sumnjiče se da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustili  poduzeti zakonom predviđene radnje zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke. Ostalih pet osumnjičenih osoba sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine. 

Dubrovački dnevnik u proteklom je periodu od nekoliko mjeseci pisao o brojnim nepravilnostima kojima su se nadležni bavili. Kako je Dubrovački dnevnik prvi pisao, a što su potvrdili dobro upućeni izvori, jedan od problema navodno je i taj što za projekt rekonstrukcije HE Dubrovnik nije ishođena građevinska dozvola. Sam projekt adaptacije hidroelektrane iz 2015. godine, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, postoji, izrada projekta je uredno plaćena, no sam dokument nikada nije formaliziran jer se nije išlo u proceduru ishođenja građevinske dozvole. U prijevodu, radovi su se radili po projektu, ali bez potrebne građevinske dozvole.

S obzirom na to kako je protupožarni projekt sastavni dio građevinske dozvole, postavlja se pitanje je li on postojao, a čak i ako jest, također nije formaliziran, što otvara nova pitanja vezano uz tragični događaj koji se dogodio. Može se pretpostaviti kako j upravo to ključni problem za koji bi ih se trebalo teretiti. 

Dubrovački dnevnik također je prvi pisao kako je Inspektorat rada utvrdio nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a prema DORH-u su krajem siječnja upućene kaznene prijave. Nepravilnosti se, prije svega, odnose na materijal koji je ugrađen u strop i koji je lako zapaljiv.

Prema nalazu inspekcije, a kako je tada pisao Dubrovački dnevnik, utvrđeno je kako je poslodavac ugradio 'valoviti poliester u roli'. U izjavi o svojstvima materijala stoji kako je riječ o zapaljivom i lako zapaljivom materijalu koji se kao takav nije mogao nalaziti u postrojenju. Inspekcija je u svom nalazu naglasila kako su time prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna. Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Osim toga, inspekcija navodi kako se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje.

Podsjetimo, požar u hidroelektrani Dubrovnik dogodio se 10. siječnja, a bježeći od vatre i dima trojica djelatnika su izgubila svoje živote. Tijelo Mata Maškarića pronađeno je u odvodnom kanalu, tijelo Ivice Zvrka pronašli su mještani u blizini Cavtata na stijenama, dok se za Davorom Pozniakom tragalo tri dana, nakon čega je pronađen u sporednoj cijevi odvodnog tunela.

DOZNAJEMO! Spremne kaznene prijave protiv najmanje pet ljudi zbog tragedije u HE Plat

TRI MJESECA OD TRAGEDIJE U PLATU Sad je već jasno – propusta je bilo i sve je izglednije da bi moglo odgovarati više ljudi

PRAVDA ZA ŽRTVE I OBITELJI Počela uhićenja i ispitivanja zbog tragedije u HE Plat

POLICIJA POTVRDILA PISANJA DD-A! Protiv osam osoba podignute kaznene prijave zbog tragedije u HE Plat

DOZNAJEMO! Radovi u HE Plat se izvodili bez građevinske dozvole, do tragedije doveo niz propusta

U HIDROELETRANI SU BILE OD POČETKA? HEP i inspekcije su na desetke godina gledali lako zapaljive ploče i nisu poduzeli apsolutno ništa

'UGROZILI SU ŽIVOT I ZDRAVLJE RADNIKA' Donosimo što je utvrdila inspekcija oko tragedije u hidroelektrani Plat

DOZNAJEMO! Upućene kaznene prijave prema DORH-u zbog tragedije u HE Plat, inspekcija utvrdila propuste

DONOSIMO! U hidroelektrani u Platu dogodio se niz propusta koji su doveli do katastrofalne tragedije?

ZAVJET ŠUTNJE Ovo su pitanja o tragediji u hidroelektrani u Platu na koja HEP ne želi odgovoriti

DORH TRAŽI ODGOVORNE ZA TRAGEDIJU Jesu li radovi u hidroelektrani dva dana prije požara koštali trojicu radnika života?

NESIGURNOST NAKON TRAGEDIJE Radnici hidroelektrane Dubrovnik razočarani, dio njih se neće vratiti na posao?

Popularni Članci