Visoki Upravni sud potvrdio da je Šegon bio u sukobu interesa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anic/PIXSELL
Visoki Upravni sud odbio je žalbu Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija Slavka Linića, da se poništi odluka Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa koji ga je u 2014. proglasio krivim, odnosno da je u aferi Pomoćnik, koju je razotkrio Index, bio u sukobu interesa. 

Već prije, 2016., Upravni sud također je odbio Šegonovu žalbu, no čini se da Linićev intimus ne odustaje, piše Index.hr.

Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak protiv Branka Šegona radi utvrđivanja je li se dužnosnik u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u situaciji sukoba interesa te je li prekršio neko od načela djelovanja iz članka 5. ZSSI-a zbog stupanja u poslovni odnos Facta Vere s HBOR-om i to nakon što je Index 10. siječnja objavio članak o kreditu koji je dobila Šegonova Facta Vera.

Šegon je u Ministarstvu financija upravljao radom Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, a 2013. godine HBOR je dobio 850 milijuna državnih kuna dok je Šegon bio zadužen za nadzor kako se upravlja tim novcem, obavljao je i kontrolu kreditnih institucija.

Šegon je proglašen krivim jer nije prijavio jamstva na kredit te da nije odijelio "privatno od javnog" u slučaju kredita Facta Veri, a tako je povrijedio načelo jednakosti pred zakonom. Kažnjen je iznosom od 32 tisuća kuna.

Visoki upravni sud odbacio je Šegonovu žalbu s obrazloženjem kako je kredit HBOR-a tvrtki Facta Vera povoljniji kako za tvrtku, a tako i Šegona kao jamca. Utvrđeno je i kako je Šegon trebao znati da je u mogućem sukobu interesa.

Popularni Članci