'ZAMISLITE ŠTO BI RADIO S CURICOM OD 12 GODINA' Oni su raskrinkali Makedonca koji je u Dubrovniku slao pedofilske poruke

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže, Dubrovački dnevnik
Dubrovačku javnost ovih je dana neugodno iznenadila objava na stranici Stop pedofiliji SP u kojoj je Makedonac koji je radio u Dubrovniku slao pedofilske poruke osobi koja se predstavila kao 12-godišnja djevojčica.

Podsjetimo, muškarac je u svojim porukama osobu koja se predstavila kao 12-godišnja djevojčica nagovarao da mu pošalje svoje fotografije dok se kupa, pitao je dira li svoj spolni organ te joj napisao kako želi vidjeti fotografije na kojima je naga, kako želi vidjeti njen spolni organ, grudi i stražnjicu kako bi mogao masturbirati. U porukama je također pitao što ima na sebi, je li to što trenutno nosi usko, a na njenu poruku kako je još uvijek mala odgovorio je kako to nema veze. Na pitanje zašto joj postavlja takva pitanja, kazao je kako 'mu se jebe' i kako mu je cilj 'da ga napali'. U prepisci govori kako se nema čega sramiti jer joj neće spolni organ staviti u vaginu. Prepisku je objavio Dubrovački dnevnik

Nedugo nakon objave prepiske, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je provela kriminalističko istraživanje te je prema DORH-u podnesena kaznena prijava koju je DORH odbacio, a prema neslužbenim informacijama, razlog leži u tome što se nije radilo o 12-godišnjem djetetu nego osobi koja se tako predstavila.

Riječ je o neprofitnoj organizaciji Stop pedofiliji SP iz Srbije, a Dubrovački dnevnik kontaktirao je jednog od osnivača organizacije koji je kazao da ga predstavimo kao 'gospodina Nikolića'. On je kazao nešto više o tome kako su raskrinkali Makedonca koji je slao pedofilske poruke. Kako kaže, nije bio nasamaren nego je sve napravio 'na svoju ruku'.

„Jednostavno je poslao zahtjev za prijateljstvo jednoj od diverzija djevojčice od 12 godina. Profil djeteta je sasvim uobičajen, dakle nema navlačenja, nema izazovne odjeće, minica, dekoltea i slično. Pojedini pripadnici službi su upoznati s izgledom diverzija. Konkretno, i ta muška osoba koja je tada bila u Dubrovniku se javila. Dobro je znao što govori i traži od djeteta. Prepiska govori dovoljno, zamislite što bi radio s djevojčicom od 12 godina u stvarnosti,“ napisao je jedan od osnivača inicijative.

Prema njegovom mišljenju, policija i ostale nadležne službe rade sve što je u njihovoj moći, ali problem vidi u manjkavim i zastarjelim zakonima zbog čega su im vrlo često vezane ruke. Ipak, naglašava kako je inicijativa pomogla u podizanju više optužnica na području bivše Jugoslavije, a u aparatima predatora koji pišu Facebook profilima koji se predstavljaju kao djeca često se nađu i dokazi kako postoje i stvarne žrtve što ubrzava procesuiranje.

„Otkako znam za sebe teško sam prihvaćao vijesti o silovanjima djece, kao i svaka normalna osoba. S ekspanzijom društvenih mreža i manijaci su dobili nove načine kako će prići djeci, a ona su postala lak plijen. Poslije niza silovanja i ubojstava djece u Srbiji, ali i cijeloj regiji, i primijetivši povećanje broja predatora na društvenim mrežama, odlučili smo krenuti u borbu protiv te pošasti,“ izjavio je Nikolić.

Osnovali su organizaciju koja danas ima desetak operativaca koji pokrivaju cijelu regiju te se koriste lažnim profilima djece, a manijaci su, kako tvrdi osnivač, baš uvijek ti koji se prvi javljaju.

„Na početku uvijek upozorimo na dob djeteta tj. pružimo im šansu da postupe zdravorazumski, ali nažalost, ishod bude jako loš. Američka policija također koristi navedeni sistem lova, ali su tamo zakoni drugačiji i nakon jednog takvog razgovora predator ide u zatvor na nekoliko godina,“ izjavio je Nikolić.

Kako kaže, primarni cilj je upozoriti javnost, a prvenstveno djecu i roditelje, na manijake koji žive u njihovim sredinama kako bi se mogli zaštititi te upravo iz tog razloga na svojoj stranici objavljuju njihove profile i identitet.

Dubrovački dnevnik je prvi pisao kako Makedoncu nakon incidenta nije produljen ugovor o radu što su potvrdili i iz tvrtke Alfaplan Građenje te mu je odjavljena radna dozvola, kao i prebivalište, a na njegovo postupanje su upozoreni roditelji na društvenim mrežama, stoga borba nije bila uzaludna. 

 

Popularni Članci