ZATEČENI I U NAŠOJ ŽUPANIJI Istražili smo koliko je migranata s Bliskog istoka pokušalo prijeći granice na jugu Hrvatske

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Migranti u Bosni i Hercegovini danima su glavna tema regijskih medija. Mišljenja o ovoj temu su podjeljena. Dok jedni smatraju kako bi granice trebalo zatvoriti, drugi tvrde kako bi izbjeglicama trebalo pomoći, podsjećajući na Domovinski rat u kojem su mnoge izbjeglice iz Hrvatske tražile pomoć u stranim državama. 

S obzirom na specifičan geografski položaj Dubrovačko-neretvanske županije, Dubrovački dnevnik je poslao upit Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj o broju ilegalnih migranata iz Irana, Pakistana i Sirije koji su ove godine zatečeni u pokušaju prelaska granica na jugu Hrvatske. 

"Problematika nezakonitih migracija na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nije značajno izražena pri čemu treba uzeti u obzir konfiguraciju terena i geografski položaj, ali i veću udaljenosti u odnosu na krajnje odredište migranata prema državama srednje Europe," odgovorili su iz PU DN. 

Prema podacima s kojima raspolažu, u prvih devet mjeseci ove godine evidentiran je 4 651 nezakonit prelazak državne granice, od kojeg broja je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u proteklih šest mjeseci evidentirala 155 osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice. Važno je napomenuti kako je komparacijom podataka nezakonitih prelazaka državne granice na području ove Policijske uprave razvidno da se ove godine bilježi njihovo značajno smanjenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada ih je evidentirano 227. 

Tek mali broj migranata s Bliskog istoka zatečen je u prelasku granice. 

"Po pitanju državljanstva ilegalnih prelazaka prednjače državljani Albanije i Kosova. Pored navedenog evidentirano je 13 državljana Irana, pet državljana Pakistana, dok državljana Afganistana nije bilo," odgovorili su iz PU DN.  

Što se tiče mjesta preko kojih osobe najčešće pokušavaju ilegalno prijeći na područje RH, najčešće se radi o granici s Bosnom i Hercegovinom na području Metkovića i o granici s Crnom Gorom na području Konavala.

Popularni Članci