Barač o bankomatima: Podržavamo inicijative da se problem riješi, ali gradskoj upravi predlažemo doradu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač uputio je priopćenje na temu bankomata koje prenosimo u cijelosti. 

Postavljanje prekomjernog broja bankomata narušava vizuru Straduna i pozdravljamo svaku inicijativu kako bi se ovaj problem riješio. U cilju održivosti i zakonitosti dopune Odluke o komunalnom redu predlažemo gradskoj upravi doradu iste budući je u obliku u kojem je predložena nerazumljiva, nepravilna, a dijelom i nesprovodiva, i to posebno u dijelu koji uvodi zabranu postavljanja te u dijelu o nadležnostima konzervatorskih odjela Ministarstva kulture u davanju odobrenja i suglasnosti za postojeće bankomate. Naime, odlukama o komunalnom redu ne mogu se propisivati postupanja i nadležnosti konzervatorskih odjela kao tijela državne uprave, već se njihova postupanja propisuju jedino zakonom, odnosno drugim podzakonskim aktima, koje temeljem zakona donosi Vlada RH ili nadležno ministarstvo.

Isto tako, zakon ne predviđa zabranu postavljanja uređaja u poslovnim prostorima, već samo mogućnost određivanja uvjeta za postavljanje i ugrađivanje urbane opreme na zgradama, a o provedbi tih odredaba odlučuje nadležno gradsko upravno tijelo.

U svrhu pravilnog i kvalitetnog rješavanja ovog problema upućujemo na Opće kriterije za ugradnju bankomata u zaštićenim povijesnim jezgrama izdanim od Uprave za zaštitu kulturne baštine koji su vijećnicima dostavljeni u dodatnim materijalima za sljedeću sjednicu Gradskoga vijeća. Uvrštavanjem tih  kriterija u Odluku o komunalnom redu, uz uvažavanje gore navedenih primjedbi, rezultiralo bi kvalitetnim normativnim uređenjem postavljanja bankomata u gradskoj jezgri.

Popularni Članci